Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galaxy watch 4 problem z baterią

(Temat utworzony: 03-02-2022 12:14 PM)
11373 Wyświetlenia
VoyS
Explorer
Opcje

Witam
Szukam rozwiązania problemu "nagłego" wzrostu zapotrzebowania na energię. Używam galaxy watch 4 classic BT 46mm od końca września i taki przypadek pojawił się drugi raz.
Za pierwszym razem (czyli po ok 2-3 tygodniach użytkowania) problem przypisałem zainstalowaniu jakiejś aplikacji. Głównym podejrzanym był Facer. Niestety odinstalowanie facera i wszystkich dodatkowych aplikacji wówczas nie pomogło. Zamykanie aplikacji w tle, ponowne uruchamianie smartwatcha również nie dało rezultatu. Wszystko wróciło do normy dopiero po przywróceniu ustawień fabrycznych, tzn wyzerowaniu.
I teraz po kolejnych 3 miesiącach bezproblemowego użytkowania problem drenażu baterii powrócił.
Problem jest tym ciekawszy że nie mogę tego powiązać z żadnym moim działaniem bo nic nie zmieniałem w konfiguracji smartwatcha ani nie instalowałem żadnej nowej aplikacji.
Normalnie zużycie wyglądało tak że ok 23:00 - 23:30 zakładałem zegarek z baterią 100% w nocy aktywował się tryb snu wraz z jego monitorowaniem (bez wykrywania chrapania) do godziny ok. 5:30 bateria rozładowywała się do poziomu 96-97%. W ciągu dnia normalnego uzytkowania  tzn aktywne wybudzanie ruchem nadgarstka, dotykiem i obrotem pierścienia, odbiór powiadomień bez włączania ekranu, tętno co 10 minut, stres ręcznie, automatyczne wykrywanie aktywności (chód, bieg, dynamiczne) i po wykryciu śledzenie bez GPS, jasność ekranu automatyczna z ręcznymi nastawieniem ok 25%, wifi automatyczne, wibracje i bez dźwięku, BT włączony. Przy takich ustawieniach po całym dniu tzn przed 23 zegarek miał poziom naładowania 55-65%. Jeśli w ciągu dnia włączyło się rejestrowanie aktywności to mniej, 45-50%. Prawie nigdy nie spadało poniżej 40%. Czyli średni spadek w ciągu dnia to 1,8-3%/h

Gdy problem drenażu się pojawił w nocy bateria po nocy mam 53-55% (ok. 7%/h) mimo aktywnego trybu snu (wybudzanie ruchem nadgarstka i dotykiem nie działa) i po doładowaniu porannym do 100% poziom naładowania spada 7-8% na godzinę.
Aplikacja Galaxy Wearable w wykorzystaniu baterii przez aplikację nie pokazuje nic niepokojącego.
Więc za drenaż jest odpowiedzialny jakiś proces systemowy.

Czy ktoś miał podobną sytuację i udało mu się znaleźć rozwiązanie problemu.
Chcę spróbować jakiegoś rozwiązania zanim wyzeruje do ustawień fabrycznych.
Może jakaś diagnostyka przez ADB, ale nigdy tego nie robiłem i nie wiem czy jest taka możliwość.

Poniżej statystyki z dziennego 1:20h i z nocy

Screenshot_20220203-114856_Galaxy Watch4 Plugin.png

Screenshot_20220203-055943_Galaxy Watch4 Plugin.png

85 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@VoyS  Witam zegarek zaktualizowany do najnowszej wersji?

Warto ewentualnie wykonać reset zegarka do ustawień fabrycznych. 

Są na forum równiez podobne tematy:

https://eu.community.samsung.com/t5/zegarki/galaxy-watch-4-classic-problem-z-bateri%C4%85/m-p/412437... 

https://eu.community.samsung.com/t5/zegarki/galaxy-watch-4-bateria/m-p/4494673 

VoyS
Explorer
Opcje
Tak, najnowsza wersja oprogramowania. Miałem jednak nadzieję że poza resetem do ustawień fabrycznych jest jakaś metoda na zdiagnozowanie co jest przyczyną tego poboru energii.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@VoyS  To zależy od wielu czynników, wszystko zależy od tego czy używamy trybu oszczędzania energii czy nie, oprócz tego z jakich opcji wykrywania czynności/ treningów korzystamy, monitorowanie snu i inne...

Proszę zobaczyć jak będzie po resecie czy będzie dalej problem z poborem energii.

VoyS
Explorer
Opcje
Jak pisałem miałem już ten przypadek na początku użytkowania i reset pomógł.
Ale nie jest to moim zdaniem rozwiązanie problemu bo nadal nie znamy przyczyny.
Przywracanie konfiguracji po resecie to taż kłopot.
0 Like
Calme
Explorer
Opcje

1 powodem jest po prostu słaba bateria w tym modelu, a reszta to dość losowe czynniki typu zgubienie GPS, zakłócenia na BT, które powodują że zegarek się nagrzewa i bateria leci z szybkością żula po winiacza do żabki jak się skapnie że już zaraz 6

VoyS
Explorer
Opcje
Nie mam problemu z nagrzewaniem, gps mam wylaczony i jak napisałem problem nie jest stały tylko wystąpił drugi raz w ciągu 4 miesięcy. Przy normalnym użytkowaniu wystarcza jak odłożę zegarek na ładowarkę po przebudzeniu przed wyjściem do pracyvi czasem przed snem. Nie kąpię się z zegarkiem więc wtedy się ładuje. W czasie tych 4 miesięcy poza tymi przypadkami zwiększonego poboru chyba tylko dwa razy rozładował mi się całkowicie.
0 Like
Esagie
Journeyman
Opcje
To i tak masz niezłe wyniki kolego 😅 Mój GW w takiej samej wersji jak twoja na pełnej baterii wytrzymuje zaledwie 7-8 godzin. Jest praktycznie nowy bo ma niespełna dwa tygodnie. Jedyna różnica taka, że mam aktywną na nim esim.

Zarządzanie energią w tym smartwatchu, to jakaś żenada.
0 Like
VoyS
Explorer
Opcje
Zrobiłem zerowanie do ustawień fabrycznych z przywróceniem danych z kopii zapasowej. Niestety poprawy prawie nie było.
Po nocy spadek o 39% (6,7%/h)
W ciągu dnia automatycznym pomiarem aktywności (bez GPS) przez 1 godzinę spadek o 44% (6, 2%/h)

Zrobiłem kolejne zerowanie ale nie przywracałem kopi zapasowej. Następnie naladowalwm do 100 % i przez 3-4 godziny miałem poziom 100% z informacją o zbieraniu informacji o wzorcach użycia. Ostatecznie po 5 godzinach spadło o 7%(1,4%/h) a więc dużo lepiej. Teraz zobaczę jak spadnie przez noc. Screenshot_20220204-060600_Galaxy Watch4 Plugin_33108_1643951160.pngScreenshot_20220204-145305_Galaxy Watch4 Plugin_33115_1643982785.png
0 Like
VoyS
Explorer
Opcje
Po prawie 13 godzinach testów w ok. 7.5 trwała rejestracja snu spadek do 80%. Wychodzi ok 1,6%/h.
Jak widać sporo zużyło wifi które w normalnym użytkowaniu mam wyłączone i włącza się automatycznie tylko gdy jest potrzebne. Więc możliwa jest jeszcze lekka poprawa.
Screenshot_20220205-070534_Galaxy Watch4 Plugin_33122_1644041135.png
0 Like