30-01-2022
11:18 AM
– ostatnio edytowany
31-01-2022
08:21 AM
przez
JustynaM
Zegarek mam od premiery i używam go intensywnie do mierzenia wyników sportowych itp. także pozwolę sobie na krótki komentarz - wersja 46mm z LTE.
Ogólnie zegarek fajny, ładny wyświetlacz, dużo funkcji, jest jednak kilka poważnych wad, które mocno irytują...
Na siłowni:
1 - Na siłowni odmierzam sobie czasomierzem przerwy między seriami, fajną opcją jest że w ostatnich 5 sekundach zegarek co sekundę delikatnie wibruje (5 sygnałów wibracyjnych) zanim zaalarmuje koniec odliczania. Niestety te krótkie wibracje są tylko kiedy patrzysz na zegarek (jest włączony wyświetlacz). Gdy wyświetlacz jest wygaszony, wibracji poprzedzających alarm już nie uświadczymy (jak dla mnie dziwne rozwiązanie).
2 - a - poza tym czasomierz potrafi się zawiesić nie informując w ogóle o końcu odliczania
3 - Bywa że podczas treningu pulsometr ma przerwy w pomiarach.
4 - Bywa też że jeszcze na długo po treningu zegarek mierzy puls jednostajnie (wali tym zielonym światłem) pomimo ustawionej opcji pomiaru co 10minut (w celu ograniczenia zużycia baterii)
Podczas biegania
Biegam po 15km (około 1godzina 15min) - zegarek kupiłem żeby nie zabierać ze sobą telefonu (sam zegarek jest wygodniejszy).
1 - Podczas biegu z włączonym gps i łącznością LTE zegarek zżera do 40% baterii przez w/w czas.
2 - Często (kilkukrotnie podczas takiego biegu) zrywa mi połączenie bluetooth z słuchawkami - wtedy słychać jednostajny trzask. Aby wznowić muzykę trzeba wyłączyć i włączyć ponownie słuchawki . (słuchawki sparowane z telefonem tak się nie zachowują)
2 - a- czasami (bardzo rzadko) ponowne połączenie słuchawek z zegarkiem się nie udaje. Wtedy trzeba zrestartować zegarek.
2- b- a ponowne uruchomienie zegarka zajmuje około 3minut i psuje całą frajdę z biegu.
3 - Musiałem zrezygnować z wybudzanie zegarka poprzez uniesienie ręki czy przekręcenie pierścienia gdyż podczas biegu, zapocona odzież powodowała przełączanie wszystkiego na co tylko natrafiła na wyświetlaczu. (zostawiłem tylko opcję wybudzania przez wciśnięcie przycisku). Z tego też powodu wyłączyłem wszystkie powiadomienia na zegarku.
3 -a - Niestety zegarek dalej się wybudzał gdyż standardowo co 30 minut powiadamia o postępach treningu (i nie znalazłem opcji wyłączenia tego). Dlatego podczas biegu muszę włączać opcję blokady wyświetlacza przed wodą, przez co tracę kilka dodatkowych sekund w odliczaniu treningu.
3- a- podczas wyłączania blokady przed wodą, pojawia się strasznie głośny dźwięk , niedostosowany do poziomu słuchanej muzyki.
4 - Kolejną dziwną rzeczą jest to, że słuchając muzyki w słuchawkach (poprzez połączenie z zegarkiem) po wejściu w apk.samsung health gdzie wybiera się trening , muzyka zaczyna grać zdecydowanie głośniej.
5 - Mam ustawioną opcję komunikatów co kilometr o postępach biegu (średni czas, czas odcinka, puls). Zasadniczo przed pojawieniem się komunikatu muzyka ścisza się, żeby lepiej było słychać sam komunikat. Niestety nie zawsze, czasami muzyka pozostaje głośno, czasami komunikat jest wypowiadany cicho - taka loteria, albo usłyszysz albo nie.
6 - z pozytywnych rzeczy mogę napisać że bardzo dobrze mapuje trasę biegu.
Ogólne:
1- Zegarek kiedy nie jest w pobliżu telefonu przegrzewa się notorycznie (pewnie jest to spowodowane modułem lte próbującym znaleźć połączenie z nadajnikiem) - nawet teraz gdy piszę ten post zegarek wszedł w tryb przegrzania. (telefon jest w innym pokoju)
30-01-2022 12:32 PM
01-02-2022 07:39 PM
01-02-2022 10:08 PM
03-02-2022 12:29 AM — edytowano 03-02-2022 12:30 AM
08-02-2022 01:25 PM
08-02-2022 01:43 PM
@Mrygor w kwestii baterii to rzeczywiście bardzo krótko działa, natomiast kalorie u mnie liczy prawidłowo
18-02-2022 08:13 AM
14-03-2022 12:20 PM
Hej,
Bardzo smutne jest to co piszesz (ja jeszcze nie sprawdziłem, bo nie kupiłem jescze e-sim - nie chce przechodzić na abonament) szczególnie, że wartość tego zegarka bardzo szybko spadła na rynku i teraz odsprzedanie go nie tracąc połowy wartości jest bardzo trudne. Napisz proszę, czy udało Ci się coś wywalczyć reklamacją?
14-03-2022 12:58 PM