14-10-2021 10:09 PM
Cześć,
nie udało mi się dotąd zakończyć parowania Galaxy Watch 4 (Classic) z telefonem/Samsung Galaxy z Galaxy Wearable. Wszystko kończy się (albo raczej zawisa) na etapie wskazania konta Google, które ma być użyte na zegarku. Gdy wskazuję konto, to wyświetlany jest ekran z tekstem "Pobieranie danych konta Google. To może zająć kilka minut." i ruchomymi kulkami/animacją. I niezależenie od tego ile tych minut upłynie, to nic się nie dzieje. Pozostaje zabić aplikację, co skutkuje brakiem połączenia.
Gdy pominę krok z dodawaniem konta Google, to parowanie udaje się niby zakończyć, ale oczywiście bez pełnego dostępu do funkcji, bo brak dostępu do konta. A gdy próbuję go dodać już post factum, to sytuacja jest identyczna, jak wyżej opisana - oczekiwanie bez końca i bez efektu.
Czy ktoś zetknął się z taką sytuacją? Jak sobie z tym poradzić/co trzeba zrobić, aby to zadziałało?
Bez tego zegarek jest IMHO bezużyteczny (czytaj: tak samo dobry jak mój poprzedni...).
14-10-2021 10:33 PM
@BonVoyage Cześć
Czy dane do konta są wprowadzane poprawne?
Czy jest bezproblemowy dostęp do internetu?
Proszę wyczyścić dane aplikacji Galaxy Wearable i ponownie spróbować skonfigurować.
14-10-2021 10:56 PM
Cześć,
- dane do konta: na tych ekranach nie wprowadzamy danych do konta, wskazujemy tylko konto (zdefiniowane wcześniej w telefonie) i ew. odblokowujemy (palec/hasło); tak, te wszystkie operacje przechodzą poprawnie (jest widoczna różnica, gdy podam hasło odblokowania poprawnie i błędnie);
- dostęp do internetu: tak, jest bezproblemowy; robiłem to na wifi i gsm, za każdym razem ten sam efekt;
- dane aplikacji i pluginu także już usuwałem (tylko cache i cache razem z danymi), uprzedzając pytanie: odinstalowałem także plugin; za każdym razem ten sam efekt;
Dzięki za sugestie, ale wiele popularnych metod (androido-podobnych) już przetestowałem. To nie działa.
No i martwi to mnie niestety, bo bez tego to przycisk do papieru, z ładnymi tarczami...
14-10-2021 11:04 PM
@BonVoyage Bardzo dziwna sytuacja, ciężko powiedziec w takim razie co może być przyczyną🤔
A telefon normalnie zalogowany jest do tego konta Google?
Czy jesteś w stanie zalogować się na konto poprzez przeglądarkę internetową na komputerze?
14-10-2021 11:34 PM
Cześć,
tak, z kontem Google wszystko w porządku, działam na nim bez żadnego problemu (android, pc). Próbowałem to zrobić z innym kontem - bez zmian.
Także uwierzytelnianie dwuskładnikowe on/off nie zmienia sytuacji.
Tak, masz rację, że jest jakaś "tajemniczość" w tym zachowaniu. Ale spodziewałbym się, że pojawi się jakiś komunikat rodzaju "Nie, nie możemy skopiować konta bo... (tutaj info)", a nie zachowanie aplikacji jakby ją stażysta pisał (z całym szacunkiem dla stażystów).
14-10-2021 11:37 PM
@BonVoyage Podczas mojej konfiguracji zegarka z telefonem po wpisaniu danych do konta Google danych od razu przechodzi do kolejnych kroków konfiguracji.
Może poczekajmy jeszcze trochę, możliwe że to jakiś błąd po stronie Google....
14-10-2021 11:53 PM
PrzemekM - nie bardzo rozumiem jakie dane konta google podajesz? U mnie w tym miejscu jest tylko wybranie jednego z kont, które są zdefiniowane na telefonie, bez podawania jakichkolwiek danych uwierzytelniających.
Niestety nie mogę też czekać zbyt długo. Jeśli nie będę miał pewności, że to działa/zadziała prawidłowo, to zwrócę urządzenie. W tej chwili wygląda to jak poważna niedoróbka.
14-10-2021 11:55 PM
@BonVoyage tak, przepraszam nie podaje żadnych danych aplikacja od razu loguje się na konto.
15-10-2021 12:48 PM — edytowano 15-10-2021 04:54 PM
16-10-2021 11:34 PM
Dzięki Nyuno za sugestie, już je sprawdzałem.
Inne konto: na tym samym telefonie - bez zmian czyli bez sukcesu, na innym telefonie: zadziałało.
Inny telefon: inne konto - działa.
Cóż, używanie innego telefonu na co dzień nie wchodzi w grę, więc dalej pat...