Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Galaxy Watch 4] Brak możliwości zakończenia parowania z telefonem / konto Google

(Temat utworzony: 14-10-2021 10:09 PM)
5874 Wyświetlenia
BonVoyage
Apprentice
Opcje

Cześć,

nie udało mi się dotąd zakończyć parowania Galaxy Watch 4 (Classic) z telefonem/Samsung Galaxy z Galaxy Wearable. Wszystko kończy się (albo raczej zawisa) na etapie wskazania konta Google, które ma być użyte na zegarku. Gdy wskazuję konto, to wyświetlany jest ekran z tekstem "Pobieranie danych konta Google. To może zająć kilka minut." i ruchomymi kulkami/animacją. I niezależenie od tego ile tych minut upłynie, to nic się nie dzieje. Pozostaje zabić aplikację, co skutkuje brakiem połączenia.

Gdy pominę krok z dodawaniem konta Google, to parowanie udaje się niby zakończyć, ale oczywiście bez pełnego dostępu do funkcji, bo brak dostępu do konta. A gdy próbuję go dodać już post factum, to sytuacja jest identyczna, jak wyżej opisana - oczekiwanie bez końca i bez efektu.

Czy ktoś zetknął się z taką sytuacją? Jak sobie z tym poradzić/co trzeba zrobić, aby to zadziałało?

Bez tego zegarek jest IMHO bezużyteczny (czytaj: tak samo dobry jak mój poprzedni...).

0 Like
27 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@BonVoyage  Cześć

Czy dane do konta są wprowadzane poprawne?

Czy jest bezproblemowy dostęp do internetu?

Proszę wyczyścić dane aplikacji Galaxy Wearable i ponownie spróbować skonfigurować.

BonVoyage
Apprentice
Opcje

Cześć,

- dane do konta: na tych ekranach nie wprowadzamy danych do konta, wskazujemy tylko konto (zdefiniowane wcześniej w telefonie) i ew. odblokowujemy (palec/hasło); tak, te wszystkie operacje przechodzą poprawnie (jest widoczna różnica, gdy podam hasło odblokowania poprawnie i błędnie);

- dostęp do internetu: tak, jest bezproblemowy; robiłem to na wifi i gsm, za każdym razem ten sam efekt;

- dane aplikacji i pluginu także już usuwałem (tylko cache i cache razem z danymi), uprzedzając pytanie: odinstalowałem także plugin; za każdym razem ten sam efekt;

Dzięki za sugestie, ale wiele popularnych metod (androido-podobnych) już przetestowałem. To nie działa.
No i martwi to mnie niestety, bo bez tego to przycisk do papieru, z ładnymi tarczami...

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@BonVoyage  Bardzo dziwna sytuacja, ciężko powiedziec w takim razie co może być przyczyną🤔

A telefon normalnie zalogowany jest do tego konta Google?

Czy jesteś w stanie zalogować się na konto  poprzez przeglądarkę internetową na komputerze?

BonVoyage
Apprentice
Opcje

Cześć,

tak, z kontem Google wszystko w porządku, działam na nim bez żadnego problemu (android, pc). Próbowałem to zrobić z innym kontem - bez zmian.
Także uwierzytelnianie dwuskładnikowe on/off nie zmienia sytuacji.

Tak, masz rację, że jest jakaś "tajemniczość" w tym zachowaniu. Ale spodziewałbym się, że pojawi się jakiś komunikat rodzaju "Nie, nie możemy skopiować konta bo... (tutaj info)", a nie zachowanie aplikacji jakby ją stażysta pisał (z całym szacunkiem dla stażystów).

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@BonVoyage  Podczas mojej konfiguracji zegarka z telefonem po wpisaniu danych do konta Google danych  od razu przechodzi do kolejnych kroków konfiguracji.

Może poczekajmy jeszcze trochę, możliwe że to jakiś błąd po stronie Google....

BonVoyage
Apprentice
Opcje

PrzemekM - nie bardzo rozumiem jakie dane konta google podajesz? U mnie w tym miejscu jest tylko wybranie jednego z kont, które są zdefiniowane na telefonie, bez podawania jakichkolwiek danych uwierzytelniających.

Niestety nie mogę też czekać zbyt długo. Jeśli nie będę miał pewności, że to działa/zadziała prawidłowo, to zwrócę urządzenie. W tej chwili wygląda to jak poważna niedoróbka.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@BonVoyage  tak, przepraszam nie podaje żadnych danych aplikacja od razu loguje się na konto.

Nyuno
Pathfinder
Opcje
Ja bym nie czekał tylko od razu zwrócił zegarek. Zawsze możesz go później zakupić ponownie. Dla mnie to wygląda jak wada samego egzemplarza.

Jeżeli masz możliwość sprawdzić na innym telefonie/koncie (np. żony) to warto sprawdzić, ale jak będzie tak samo to zwracaj zegarek - dużo prostsze rozwiązanie niż reklamacja.

Dodam, że ostatnio konfigurowałem dwa zegarki i to na trzech różnych telefonach - po wyborze konta kopiowanie trwa maksymalnie minutę i przechodzi dalej.
0 Like
BonVoyage
Apprentice
Opcje

Dzięki Nyuno za sugestie, już je sprawdzałem.
Inne konto: na tym samym telefonie - bez zmian czyli bez sukcesu, na innym telefonie: zadziałało.
Inny telefon: inne konto - działa.
Cóż, używanie innego telefonu na co dzień nie wchodzi w grę, więc dalej pat...

0 Like