23-06-2019 09:51 PM — edytowano 23-06-2019 09:53 PM
Witajcie!
Od jakiegoś czasu zauważyłem że mój Gear S3 dziwnie się zachowuje. Mam wrażenie, że problemy zaczęły się pojawiać po ostatniej aktualizacji softu.
Po 1 (mniejszy problem): mam wrażenie graniczące z pewnością, że S Health zawyża kroki. Wcześniej zdarzały się dni że bez dodatkowej aktywności nie realizowałem celu. Teraz zdarza się, że po wyjściu z pracy dostaję powiadomienie, że cel został zrealizowany.
Po 2 (większy problem): gdy biegam z aplikacją Endomondo zegarek nie liczy dystansu. Co ciekawe, po zakończonym treningu widzę trasę jaką przebiegłem, więc GPS zdaje się działać, mimo to dystans nie jest liczony. Co jeszcze ciekawsze gdy telefon jest sparowany z zegarkiem dystans się nalicza, ale przecież nie po to kupowałem zegarek, żeby biegać mając telefon przy sobie?
Doradźcie proszę co mogę zrobić. Czy ta ostatnia aktualizacja faktycznie jest odpowiedzialna za ten cały bałagan? Obawiam się, że serwis stwierdzi że wszystko ok, a w tym momencie zegarek dla mnie jest właściwie bezużyteczny.
Z góry bardzo dziękuję za rady.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
28-06-2019 11:18 PM
@dkajzer wykonaj hard reset z poziomu menu serwisowego, nie przywracaj kopii. Ustaw wszystko od nowa i sprawdź. Dodatkowo odinstaluj Galaxy Wearable i S Plugin, zainstaluj i sparuj ponownie.
23-06-2019 11:52 PM
@dkajzer, Jeżeli instalowałeś aktualizację do One UI, to warto po tym zabiegu przeprowadzić hard reset zegarka. Instrukcję jego wykonania znajdziesz w tym temacie
Zegarek Gear S3 - jak wykonać Hard Reset.
24-06-2019 09:27 AM — edytowano 24-06-2019 09:30 AM
@kamil40013, myślisz, że to pomoże w przypadku problemów które opisałem wyżej? i jeszcze pytanie, być może głupie, ale jestem raczej mało zaawansowany w tych tematach - rozumiem że całą konfigurację zegarka będę musiał przeprowadzić na nowo po wykonaniu resetu a dane zostaną usunięte?
24-06-2019 09:53 AM
@dkajzer, przywracanie ustawień fabrycznych jest pomocne w wielu przypadkach związanych z nieprawidłowym działaniem urządzeń. Po tym zabiegu będziesz musiał ponownie skonfigurować zegarek.
24-06-2019 09:53 AM
@dkajzer Tak wszystkie dane zostaną usunięte.
28-06-2019 03:05 PM
Dzięki za Wasze odpowiedzi. Miałbym jeszcze jedno pytanie.
Jak myślę co może być powodem tych problemów, to wpadł mi do głowy pomysł, że może to być wina samej aplikacji bądź np. jakichś powiązań między Endomondo a S Health. W starych Androidach była opcja "wyczyść dane aplikacji". Czy w najnowszym Andku też takowa istnieje? A jeśli tak, to jaka jest ścieżka?
Może zacząć właśnie od aplikacji, np. odinstalowania i zainstalowania na nowo? Jakie appki odpowiadają za prawidłową komunikację między telefonem a zegarkiem (oczywiście pomijając samo Endomondo i S Health)? Na pewno jest takie coś jak Gear S Plugin, coś jeszcze?
Z góry dzięki!
28-06-2019 05:38 PM
@dkajzer odpowiadam.
Ścieżka dostępu: Menu > Aplikacja > Żądana aplikacja (np. SH) > Domyślna pamięć... tu masz dostęp do danych i pamięci aplikacji.
Główną aplikacją do zarządzania dodatkami wearable jest aplikacja Galaxy Wearable.
28-06-2019 10:05 PM
@Szewcu72 Dziękuję:)
Czy wg Ciebie warto bawić się w czyszczenie danych aplikacji/odinstalowywanie appek wcześniej wymienionych czy od razu z grubej rury hard reset zegarka? Problemy opisałem w 1 poście.
28-06-2019 11:18 PM
@dkajzer wykonaj hard reset z poziomu menu serwisowego, nie przywracaj kopii. Ustaw wszystko od nowa i sprawdź. Dodatkowo odinstaluj Galaxy Wearable i S Plugin, zainstaluj i sparuj ponownie.
16-07-2019 07:59 AM — edytowano 16-07-2019 08:01 AM
Dla potomnych Usunąłem w telefonie aplikację Wearables wraz z dodatkami, wykonałem hard reset zegarka i sparowałem je ponownie. Problem zniknął. Dzięki jeszcze raz Wszystkim za pomoc!