03-08-2020 03:49 PM
Co myślicie na temat braku ładowarki w zestawie Samsung Watch Active2 (nawet w topowej wersji - LTE 44mm) ?
Moim zdaniem - jest to nieprofesjonalne. Kilka miesięcy temu kupiłem dwa najnowsze urządzenia samsunga - w/w zegarek oraz S20+. Kabel do ładowania zegarka nie pasuje do zasilacza, który jest w zestawie z S20+ .
Czy to normalne, że dwa najświeższe produkty firmy są niekompatybilne?
Dołączony do zegarka kabel ma zakończenie USB typ A (męski) - nie wiem czy tak określa się to fachowo, ale mowa o standardowym zakończeniu jak w prawie każdej ładowarce. Tymczasem w zestawie S20+ jest ładowarka z wejściem USB-C.
Moim zdaniem, jeżeli Samsung planował zmianę budowy ładowarki, powinien dołączyć do zegarka standardowy zasilacz. Nawet w najnowszym Apple Watch jest ładowarka w zestawie....
Przy okazji poruszę temat obecności ładowarki w przyszłych smartfonach. Pojawiają się "plotki", że Samsung - wzorem Apple i iPhone 12 - do kolejnych smartfonów także nie będzie dodawał ładowarki w zestawie. Przewija się różna argumentacja - koszty, ekologia itp - "na pewno każdy w domu ma jakąś nieużywaną ładowarkę". Ale czy to jest prawda? Ile macie w domu zbędnych ładowarek z wejściem USB-C? Bo właśnie taki kabel jest dodawany do najnowszych smartfonów Samsunga, więc nawet jeżeli posiadacie w domu starą ładowarkę - zapewne jest ona z wejściem USB-A, więc będzie niekompatybilna.
Poza tym - kto wymyślił tę argumentację, że ludzie w domu mają jakieś zbędne stare ładowarki? Ja nie mam ani jednej takiej- każdy smartfon po jakimś czasie sprzedaję przecież w komplecie, z ładowarką, i kupuję nowy - także z ładowarką.
Po trzecie - co z gwarancją? W każdej instrukcji Samsung przestrzega, żeby używać tylko oryginalnych akcesoriów, a tu raptem zmiana o 180stopni - "nie dodajemy w zestawie ładowarki, bo pewnie masz w domu jakąś starą, więc sobie nią naładuj swój nowy telefon"?
03-08-2020 05:55 PM
@szokamar też myślałem, że z tego powodu coś sobie zrobię. Brak zasilacza to jednak tragedia. Rodzina już nie wytrzymywała ze mną, bo im kradłem ładowarki. Wysłali mnie na sesję terapeutyczną i mi przeszło. Ponieważ zegarek ładuję co kilka dni, już jestem wstanie dogadać się z domownikami i w normalny sposób pożyczyć od nich ładowarkę. 😎
03-08-2020 06:04 PM
Można jeszcze kupić Adapter USB.
03-08-2020 08:46 PM
@szokamar napisał(a):
Poza tym - kto wymyślił tę argumentację, że ludzie w domu mają jakieś zbędne stare ładowarki? Ja nie mam ani jednej takiej- każdy smartfon po jakimś czasie sprzedaję przecież w komplecie, z ładowarką, i kupuję nowy - także z ładowarką.
Po trzecie - co z gwarancją? W każdej instrukcji Samsung przestrzega, żeby używać tylko oryginalnych akcesoriów, a tu raptem zmiana o 180stopni - "nie dodajemy w zestawie ładowarki, bo pewnie masz w domu jakąś starą, więc sobie nią naładuj swój nowy telefon"?
Tak na szybko licząc to mam 6 ładowarek z portem USB-C. Trzy pochodzą z urządzeń używanych na co dzień. Czwarta to dodatkowo dokupiona ładowarka 45W, piąta to pozostałość z telefonu innej marki a szósta wchodzi w skład zestawu Samsung DeX Pad.
W kwestii oryginalnych ładowarek nic się nie zmienia. Samsung zaleca korzystanie wyłącznie z oryginalnych akcesoriów.
04-08-2020 08:48 AM
05-08-2020 10:32 AM
haha, no świetnie, gratuluję. Samsung nie dodaje zasilacza ładowarki, wartego zapewne około 20zł, do zegarka za 2tys i radzi "pożycz ładowarkę od żony?" z czego tu się cieszyć
05-08-2020 10:34 AM — edytowano 05-08-2020 10:36 AM
myślę, że nie przeczytałeś mojego posta ze zrozumieniem. Czy na pewno masz wtyk USB-C w zasilaczu ładowarki? Tak, chodzi o zasilacz, a nie końcówkę kabla służącego do podpięcia urządzenia. Dokładniej mówiąc - kabel w nowym S20 z dwóch stron jest zakończony USB-C. Jeżeli masz 6 ładowarek z wtykiem USB-C w zasilaczu, to raczej to wyjątkowa sytuacja, a nie reguła.
05-08-2020 10:37 AM
nie każdy ma w domu laptop z portem USB, z którego można ładować urządzenie przy wyłączonym laptopie. Bo chyba bez sensu trzymać laptop włączony przez np 6-8 godzin (zapewne tyle trwałoby ładowanie z portu USB), aby naładować zegarek,
05-08-2020 10:46 AM
Masz rację. Policzyłem wszystkie ładowarki z zakończeniem USB-C. Jeżeli chodzi o wtyk USB-C w ładowarce to teraz nie mam jak sprawdzić, ale wydaje mi się, że obecnie posiadam tylko dwie takie ładowarki - pierwsza fabryczna z zestawu Note10+ (25W) oraz druga dokupiona ładowarka Samsung o mocy 45W. Nawet jeżeli obecnie posiadanie dodatkowych ładowarek nie jest regułą to wygląda na to, że w niedalekiej przyszłości to się zmieni.
05-08-2020 10:56 AM
|Ok. Czyli posiadasz dwie ładowarki z wtykiem usbC, z czego jedna specjalnie dokupiona, więc bym jej nie liczył - standardowy użytkownik ma jedną ładowarkę, która była w zestawie.
Załóżmy, że za rok sprzedasz note10+ (w oryginalnym zestawie, czyli też z ładowarką) i kupisz note30 - ale już prawdopodobnie bez ładowarki. Inne ładowarki nie będą pasować, bo mają wtyk usbA. Czyli do telefonu za 4,5-5 tys trzeba będzie specjalnie dokupić zasilacz z wtykiem USB-C...