o 08-09-2021 08:42 PM
Dobrý večer,
Koupil jsem si hodinky Samsung watch 4 classic. Měl bych dotaz k měření tlaku.
Moje zkušenost:
Po první kalibraci s klasickým tlakoměrem, hodinky změřili tlak relativně správně ale další měření už neodpovídalo a hodnoty to ukazovalo stále podobný k prvnímu měření.
Pomohlo hodinky znova zkalibrovat a vypnout a zapnout a tlak to změřilo prakticky přesně jak klasický tlakoměr ale další měření opět nereaguje na změny a měří to podobný hodnoty jako po kalibraci. A tak stále dokola.
Hodinky jsem reklamoval a nechal si vrátit peníze a koupil hodinky znova ale opět stejný problém. Pravděpodobně znova odnesu na reklamaci na opravu.
U jednoho kusu to může být náhoda ale u dvou jiných hodinek už to pravděpodobně bude chyba v těch hodinek celkově... Na druhou stranu mi je divný že Samsung dá do prodeje takto částečně nefunkční produkt se zásadní (pro mě) funkcí.
Ale hlavní důvod proč jsem píši je, že mě zajímají vaše zkušenosti, jak vám funguje funkce měření tlaku?
Díky za případný reakce.
o 08-09-2021 09:25 PM
o 08-09-2021 10:04 PM
Ono půjde asi i o to, jaký má člověk tlak, pokud má +- tlak v normě, tak po kalibraci to +- tak nějak měřit půjde.
V mém případě, mám i vyšší tlaky, mám prášky na tlak.
Dám příklad mám tlak dejme tomu 140/100 hodinky zkalibruji s tímto tlakem, vypnu/zapnu změří to podobný tlak. Vezmu si prášek na tlak, tlak logicky klesne, je plácnu 110/70 hodinky ale měří furt tlak vysoký. Hodinky zkalibruji, vyp./zap. změří správně.
U prvních hodinek po kalibraci a prvním dobrým měření bylo na první pohled vidět že to měří špatně, protože - a zase plácnu nějaký hodnoty: správná hodnota třeba 140/100, po 15 minutách 141/100 a furt podobně k první hodnotě.
Druhý hodinky teprve testuju (dnes znova kupovaný), ale zatím to vypadá podobně....
o 09-09-2021 09:21 AM
Den po kalibraci hodinky 151/103, tonometr 14x/93 (nepamatuju přesně, ale prostě ten nižší byl o 10 mimo). Hodinky splnily funkci, že jsem si vůbec změřil tlak a po zjištění výsledků jsem šel k doktorovi. Dál to je spíš generátor náhodných čísel.
o 13-09-2021 01:59 PM
o 13-09-2021 07:05 PM
Ano, Samsung health monitor. Ale pouze pro Samsung telefony.
o 22-09-2021 11:56 AM
Hodinky jsem primárně kupoval kvůli téhle funkci, reálný rozdíl v měření mám max. 6-10 bodu což na předběžnou orientaci stačí. Tak těžko říct, ale jak to popisujete by to bylo potom absolutně k ničemu. Hodinky po kalibraci měří pomocí dvou senzoru tepové frekvence a EKG. Pomocí těchto senzoru se určuje čas, za který se krev dostane ze srdce do zápěstí. Pokud je krevní tlak vyšší, krev se dostane od srdce k zápěstí rychleji. Pokud nižší, tak se ze srdce do zápěstí dostane pomaleji.
23-09-2021 06:31 PM - upraveno 23-09-2021 06:31 PM
Jednoduše: Pokud hodinky zkalibruji s vysokým tlakem, už to bude měřit pouze vysoký tlak, pokud zkalibruji s nízkým tlakem tak to měří nízký tlak.
Podrobně:
Skoro přesně to změří pouze po kalibraci hodinek a vypnutí a zapnutí hodinek - to vypnutí a zapnutí je důležitý, bez toho to měří furt stejný nesmysli.
Dám příklad: hodinky jsem v minulosti kalibroval třeba s tlakem 140/100 - měří to tedy +- tento tlak, mezitím mi ale tlak klesl - hodinky tedy znova zkalibruji a změřím tlak znova - žádná změna furt to měří tlak +- 140/100. Hodinky tedy vypnu/zapnu a tlak 120/70 (to je jen příklad s vymyšlenýma hodnotami)
Jak jsem psal první hodinky jsem vrátil a koupil druhý, chvíli na to vyšla aktualizace Samsung health a je v tom malý rozdíl už to neměří pořád naprosto stejný hodnoty jako u prvních hodinek - tam to bylo příklad : 140/100, 141/102, 140/101 apod. lišilo se to minimálně.
Teď když to zkalibruji s tlakem 140/100 tak to sem tam hodí hodnoty 141/100, 135/92, 145/103 a furt se to točí v těchto hodnotách i přesto že tlak je dávno nízký (110/70 apod.)
Dnes ráno vyšla aktualizace hodinek, asi by byl zázrak kdyby to opravili ale uvidím, teď jsem hodinky znova zkalibroval, tak uvidím jestli to bude měřit alespoň orientačně - což jsem od těch hodinek očekával. Naopak že to ty hodinky dokážou změřit tlak naprosto přesně mě překvapilo ale bohužel pouze po kalibraci a vypnutí a zapnutí hodinek viz. výše :-D.
Je to delší, neumím vysvětlovat, tak snad i k pochopení 🙂
23-09-2021 08:27 PM - upraveno 23-09-2021 08:28 PM
25-09-2021 11:21 AM - upraveno 05-10-2021 11:28 AM
Po té čtvrteční aktualizaci to měří mnohem lépe.
Přidám dva screny. Na prvním je vidět tlak před aktualizací a na obrázku je označeno kdy hodinky byly kalibrovaný a je tam pěkně vidět ten skok do správného tlaku.
Na druhém obrázku taky. Od té poslední kalibraci to docela reaguje na snížený tlaku i zvýšení tlaku, což je tam vidět s pár odchylkami.
Sice to třeba včera když to ukazuje tlaky cca 140/92 byl mnohem větší ale aspoň tam bylo vidět to zvýšení. A naopak ráno (dnes) vstávám s nižším tlakem a hodinky změřili tlak prakticky stejně jako tlakoměr.
Zatím budu testovat ale od čtvrtka to vypadá mnohem líp.
EDIT 5.10.:
Tak moje nadšení přešlo hned, jak jsem hodinky znova zkalibroval.
Jak jsem psal výše po aktualizaci a kalibraci hodinek, hodinky nízký/normální tlak měřili docela dobře, vyšší/vysoký změřit nedokázali, proto jsme zkusil hodinky znova zkalibrovat s vyšším tlakem, jestli to na to nebude vliv a od té doby to opět měří furt stejný tlaky podle toho s jakým tlakem to na kalibruji.