22-02-2021 09:03 PM - upraveno 23-02-2021 02:35 PM
Hezký den Community.
Je to velice krátká doba, co byla oficiálně oznámeno uvolnění funkce měření EKG a krevního tlaku pro poslední modely chytrých hodinek - Galaxy Watch3 a Galaxy Watch Active2.
I když oficiální spuštění bylo avizováno v průběhu měsíce března 2021, první a důležitý krok k uvolnění funkcí již probíhá v těchto dnech. Na modely z oficiální české distribuce dorazila důležitá SW aktualizace, která odemyká funkce měření EKG a měření krevního tlaku na straně SW hodinek. V mém případě jsem nainstaloval tuto aktualizaci pro model hodinek Galaxy Watch3 45mm v BT variantě. Označení aktualizace s očekávanými funkcemi je následující:
Update pro Galaxy Watch3
Update pro Galaxy Watch3
Update pro Galaxy Watch3
Samsung Health Monitor
Druhou částí, které je pro nové funkce neméně důležitá, je aplikace na straně telefonu a hodinek – aplikace Samsung Health Monitor. Ta slouží jako hlavní centrum pro měření nově aktivovaných funkcí – měření EKG a měření krevního tlaku. Aplikace je již dostupná v aplikace Galaxy Store ovšem dostanete se k ní pouze spuštěním stažení z hodinek, v seznamu aplikací jí zatím nevyhledáte 🙄. Odkaz na aplikaci v Google Play zde bude doplněn po uvolnění aplikace. Aktuálně to u Samsung zařízeních funguje tak, že po aktualizace SW hodinek se aplikace objeví v seznamu aplikací v hodinkách. Po kliknutí na měření položek EKG nebo krevního tlaku Vám aplikace v hodinkách nabídne stažení aplikace Samsung Health Monitor do Vašeho mobilního telefonu.
Aplikace v hodinkách
Aplikace v hodinkách
Instalace aplikace v telefonu
Instalace aplikace v telefonu
Já jsem se po instalaci tedy na vlastní ulitu🐌 pustil do bádání, a v následujícím textu Vám ukáži, co Vás v aplikace Samsung Health monitor čeká. 🤗
Aplikace Health Monitor
Aplikace Health Monitor
Aplikace Health Monitor
Po úvodním nastavení aplikace a důležitém povolení propojení s aplikací Samsung Health, se spustí hlavní obrazovka aplikace, která Vás provede úvodní kalibrací hodinek a seznámí Vás s důležitými informacemi o zaznamenaných veličinách.
Měření EKG
Každý, kdo pravidelně a vzorně absolvuje periodické prohlídky u svého lékaře, toto vyšetření již pravděpodobně podstoupil. V krátkosti uvedu definici tohoto termínu:
EKG – elektrokardiografie, „natáčení srdce“ – je základní vyšetřovací metoda v kardiologii. Pomocí křivky zobrazuje elektrickou aktivitu srdce. EKG se nejčastěji využívá k diagnostice bolestí na hrudi, dušnosti, závratí a pocitů bušení srdce. Kromě toho může odhalit zvětšení jednotlivých srdečních oddílů. EKG jednoduchým a nebolestivým způsobem monitoruje činnost srdce a upozorní na všechny odchylky. Díky tomu se můžete začít včas léčit a snižujete riziko náhlé smrti při srdečním selhání.
Aplikace Samsung Health Monitor je zpracována naprosto ukázkově, protože Vás při první inicializaci podrobně seznámí s metodikou měření, která pomocí chytrých hodinek provádíte.
Informace o měření EKG
Informace o měření EKG
Informace o měření EKG
Informace o měření EKG
Informace o měření EKG
Po úvodní instruktáži významu zaznamenaných veličin se můžete pustit do samotného měření EKG. Hodinky Vás přesně navádí jak měření korektně provézt a čeho se vyvarovat, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků. Ostatní senzory hodinek reagují velice citlivě, a již při mírném pohybu měření pozastaví, a hodinky Vás vyzvou k opakování měření.
Záznam měření EKG
Záznam měření EKG
Záznam měření EKG
Po ukončení měření nabídnou hodinky krátký report zaznamenaných veličin. Podrobné informace o měření EKG včetně detailů a historii naleznete v mobilní aplikace ve Vašem mobilním telefonu.
Měření na hodinkách Galaxy Watch
Záznam měření EKG v telefonu
Měření krevního tlaku
Druhou novou funkcí hodinek dostupnou v rámci aktualizace SW je měření krevního tlaku. Na rozdíl od měření EKG je pro správné fungování této "vychytávky" nutné provézt úvodní kalibraci pomocí klasického tlakoměru na paži. Zde rozhodně doporučím použít co nejpřesnější tlakoměr, aby i výsledky z měření hodinkami byly pokud možno co nejpřesnější.
Jdeme kalibrovat
Kalibrace měření krevního tlaku
Po základní instruktáži a úspěšném provedení 3 kontrolních měření je kalibrace dokončena a funkci je možné používat. Následné měření krevního tlaku lze kdykoliv spustit v aplikaci Samsung Health Monitor v hodinkách a výsledky následně kontrolovat v aplikace v telefonu. Hodinky by Vás měly po 28 dnech automaticky vyzvat k rekalibraci pomocí klasického tlakoměru pro dosažení co nejpřesnějších výsledků.
Měření tlaku v prostředí hodinek
Report měření v telefonu
Report měření v telefonu
Doufám, že jste s uvolněním těchto dlouho očekávaných funkcí spokojeni, a budu rád, pokud se podělíte o své dojmy v diskusi pod článkem.
fajnSnek 🐌
Vyřešeno! Přejít na řešení
o 13-03-2021 05:12 PM
Uvidíme.Nicméně v USA asi bude čelit vlně žalob protože o nutnosti vlastnit i telefon od Samsungu nebyla minimálně u Active2 při slibování EKG řeč...U Trojek to bylo podobné... Nicméně,postup jak EKG rozhodit i na jiných značkách je a funguje bezproblémově.
o 14-03-2021 09:18 PM
V patek jsem si vyzvedl z reklamace Active2, reklamoval jsem je ze nemeri EKG. Doma si pustim mereni EKG a ejhle, stale ho nemeri😡 Opet mereni hazi cary a nebo nemesi vubec nic. Tak je v tejdnu vezu zpatky......
o 14-03-2021 09:31 PM
Popravdě ta nutnost vlastnit jakékoliv zařízení je bezpředmětná. Tlak i EKG lze změřit i bez telefonu a výsledek se zobrazí na hodinkách. Je to jen prasárna ze strany Samsungu
o 20-03-2021 11:31 PM
ahoj, neni nekde naky navod v cestine? nebo aspon navod pro aktualni verzi 1.1.0.183? v odkazu na XDA je v navodu verze 175
to bude fungovat ta stara verze i ted ? kdyz je uz nova 1.1.0.183 (z 21.2.)?
diky
mam activ 2 hodinky a telefon xiaomi mi9, koupil jsem ej vcera jen kuli tomuhle mereni EKG a tlaku...
o 20-03-2021 11:34 PM
SHM se instaluje do telefonu, tam snad návod není potřeba ne?
o 21-03-2021 05:34 AM
Zkoušel sem několik verzi aplikace shm ale aktuální verze se spustí na 1s a pak už nejde ani zapnout, a starší verze zapnout jdou ale píšou že nemám žádné hodinky kompatibilní, ta verze co je zmíněná na straně 7 a má být česky i, tak ta nejde nainstalovat, za půlkou instalováni cca napíše chybu
Za jakou koliv radu nebo postřehy budu rád, děkuji
o 21-03-2021 07:11 AM
*.175 caravana u mě jede bez problémů. Jen jsem musel vypnout pokročilou google ochranu
o 21-03-2021 11:11 PM
Aplikace monitor.apk mi hlásí tohle pri instalování cca v 70% (neznáme zdroje mám povolene) Zde z toho odkazu na straně 7 https://forum.xda-developers.com/t/galaxy-watch-features-ecg-bp.4051141/page-180#post-84563535
jakou vyplou ochranu myslíš?
o 29-03-2021 09:49 AM
Včera a dnes jsem se snažil (po upozornění) zopakovat Kalibraci měření krevního tlaku. Včera i dnes, po druhém kalibračním měření, aplikace v telefonu spadla a již nešla spustit. Dnes po odinstalaci aplikace a nové instalaci (bylo potřeba znovu zadat profil) proběhla Kalibrace měření krevního tlaku O.K.
03-04-2021 09:38 PM - upraveno 03-04-2021 09:50 PM