22-02-2021 09:03 PM - upraveno 23-02-2021 02:35 PM
Hezký den Community.
Je to velice krátká doba, co byla oficiálně oznámeno uvolnění funkce měření EKG a krevního tlaku pro poslední modely chytrých hodinek - Galaxy Watch3 a Galaxy Watch Active2.
I když oficiální spuštění bylo avizováno v průběhu měsíce března 2021, první a důležitý krok k uvolnění funkcí již probíhá v těchto dnech. Na modely z oficiální české distribuce dorazila důležitá SW aktualizace, která odemyká funkce měření EKG a měření krevního tlaku na straně SW hodinek. V mém případě jsem nainstaloval tuto aktualizaci pro model hodinek Galaxy Watch3 45mm v BT variantě. Označení aktualizace s očekávanými funkcemi je následující:
Update pro Galaxy Watch3
Update pro Galaxy Watch3
Update pro Galaxy Watch3
Samsung Health Monitor
Druhou částí, které je pro nové funkce neméně důležitá, je aplikace na straně telefonu a hodinek – aplikace Samsung Health Monitor. Ta slouží jako hlavní centrum pro měření nově aktivovaných funkcí – měření EKG a měření krevního tlaku. Aplikace je již dostupná v aplikace Galaxy Store ovšem dostanete se k ní pouze spuštěním stažení z hodinek, v seznamu aplikací jí zatím nevyhledáte 🙄. Odkaz na aplikaci v Google Play zde bude doplněn po uvolnění aplikace. Aktuálně to u Samsung zařízeních funguje tak, že po aktualizace SW hodinek se aplikace objeví v seznamu aplikací v hodinkách. Po kliknutí na měření položek EKG nebo krevního tlaku Vám aplikace v hodinkách nabídne stažení aplikace Samsung Health Monitor do Vašeho mobilního telefonu.
Aplikace v hodinkách
Aplikace v hodinkách
Instalace aplikace v telefonu
Instalace aplikace v telefonu
Já jsem se po instalaci tedy na vlastní ulitu🐌 pustil do bádání, a v následujícím textu Vám ukáži, co Vás v aplikace Samsung Health monitor čeká. 🤗
Aplikace Health Monitor
Aplikace Health Monitor
Aplikace Health Monitor
Po úvodním nastavení aplikace a důležitém povolení propojení s aplikací Samsung Health, se spustí hlavní obrazovka aplikace, která Vás provede úvodní kalibrací hodinek a seznámí Vás s důležitými informacemi o zaznamenaných veličinách.
Měření EKG
Každý, kdo pravidelně a vzorně absolvuje periodické prohlídky u svého lékaře, toto vyšetření již pravděpodobně podstoupil. V krátkosti uvedu definici tohoto termínu:
EKG – elektrokardiografie, „natáčení srdce“ – je základní vyšetřovací metoda v kardiologii. Pomocí křivky zobrazuje elektrickou aktivitu srdce. EKG se nejčastěji využívá k diagnostice bolestí na hrudi, dušnosti, závratí a pocitů bušení srdce. Kromě toho může odhalit zvětšení jednotlivých srdečních oddílů. EKG jednoduchým a nebolestivým způsobem monitoruje činnost srdce a upozorní na všechny odchylky. Díky tomu se můžete začít včas léčit a snižujete riziko náhlé smrti při srdečním selhání.
Aplikace Samsung Health Monitor je zpracována naprosto ukázkově, protože Vás při první inicializaci podrobně seznámí s metodikou měření, která pomocí chytrých hodinek provádíte.
Informace o měření EKG
Informace o měření EKG
Informace o měření EKG
Informace o měření EKG
Informace o měření EKG
Po úvodní instruktáži významu zaznamenaných veličin se můžete pustit do samotného měření EKG. Hodinky Vás přesně navádí jak měření korektně provézt a čeho se vyvarovat, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků. Ostatní senzory hodinek reagují velice citlivě, a již při mírném pohybu měření pozastaví, a hodinky Vás vyzvou k opakování měření.
Záznam měření EKG
Záznam měření EKG
Záznam měření EKG
Po ukončení měření nabídnou hodinky krátký report zaznamenaných veličin. Podrobné informace o měření EKG včetně detailů a historii naleznete v mobilní aplikace ve Vašem mobilním telefonu.
Měření na hodinkách Galaxy Watch
Záznam měření EKG v telefonu
Měření krevního tlaku
Druhou novou funkcí hodinek dostupnou v rámci aktualizace SW je měření krevního tlaku. Na rozdíl od měření EKG je pro správné fungování této "vychytávky" nutné provézt úvodní kalibraci pomocí klasického tlakoměru na paži. Zde rozhodně doporučím použít co nejpřesnější tlakoměr, aby i výsledky z měření hodinkami byly pokud možno co nejpřesnější.
Jdeme kalibrovat
Kalibrace měření krevního tlaku
Po základní instruktáži a úspěšném provedení 3 kontrolních měření je kalibrace dokončena a funkci je možné používat. Následné měření krevního tlaku lze kdykoliv spustit v aplikaci Samsung Health Monitor v hodinkách a výsledky následně kontrolovat v aplikace v telefonu. Hodinky by Vás měly po 28 dnech automaticky vyzvat k rekalibraci pomocí klasického tlakoměru pro dosažení co nejpřesnějších výsledků.
Měření tlaku v prostředí hodinek
Report měření v telefonu
Report měření v telefonu
Doufám, že jste s uvolněním těchto dlouho očekávaných funkcí spokojeni, a budu rád, pokud se podělíte o své dojmy v diskusi pod článkem.
fajnSnek 🐌
Vyřešeno! Přejít na řešení
24-02-2021 06:38 PM - upraveno 24-02-2021 06:40 PM
Tak u mňa je stav nasledovný: Aby som mal funkčný SPay na GWA2 menil som CSC na americký. Tým pádom mi nefunguje meranie tlaku. EKG funguje lebo to je v USA schválené už niekoľko mesiacov. Meranie tlaku stále čaká na certifikáciu. Takže zhrnutie: mám firmvér R820XXU1DUA7 nainštalovaný SHM v hodinkách aj v telefóne, no funguje len EKG. Meranie tlaku zatiaľ nie je podporované. No za fungujúci SPay mi to stojí. Radšej budem mať možnosť platiť kdekoľvek hodinkami ako si nimi merať tlak.
Samsung, chceli by sme od teba veľa keby fungovalo všetko naraz? Preto sme si tie hodinky kupovali.
o 25-02-2021 06:45 AM
Svatá pravda, za ty prachy by měli být vše na 100%. Nezájem Samsungu vysvětlovat je trága, je to jako naše vláda její boj s koronavirem. Zasahovat do systému se mi nechce, abych z nich udělal cihlu by mě štvalo.
o 25-02-2021 08:48 AM
Mám Galaxy Watch Active 2, aktualizoval jsem hodinky i aplikaci na mém Galaxy S9, nakalibroval měření tlaku, které funguje. Problém mám s měřením EKG - měřní nefunguje, hodinky píší: Noste hodinky nejméně 10 minut, Navlhčete si kůži atd ... tento problém jsem zaznamenal na zahraničních fórech, kde spousta uživatelů posílala hodinky na opravu. Český Samsung se vyjádřil v tom smyslu, že funkce ještě není v ČR podporovaná a že mám počkat do půlky března, kdy bude oficiálně schválena. Podle mého názoru, je u mých hodinek HW problém. Má někdo podobnou zkušenost?
o 25-02-2021 09:13 AM
o 25-02-2021 06:30 PM
@xrob29 Na zahraničných fórach je viacero príspevkov od rôznych užívateľov, ktorí majú rovnaký problém, a to, že nefunguje EKG na GWA2. Chybný je vraj senzor v tlačidle hodiniek. Mne EKG funguje s GWA2 bez problémov. Odporúčam reklamáciu ak sú hodinky ešte v záruke.
o 25-02-2021 06:39 PM
Dostanu se nějak do "Zkalibrovat hodinky znovu"? Nebo musím čekat 28 dní, až k tomu budu vyzván? Kalibraci jsem provedl s manžetou tlakoměru na levé ruce a hodinkami na pravé ruce. Rád bych to změnil.
o 25-02-2021 07:33 PM
Přesně jak píšeš, akorát český Samsung (expert) mi řekl, že mi to nemůže fungovat, protože to není ještě v ČR oficiálně podporované. Snažil jsem se mu vysvětlit, že to bude HW problém, ale bylo mi řečeno ať se ozvu v polovině března 🙂 ... To, že prý to nefungovalo v jiném státě je prý dáno regionem. Co na to říci ...
o 25-02-2021 07:54 PM
@Roman1 jděte do Samsung Health Monitor v telefonu - zobrazit Historii, pak 3 tečky nahoře v pravém rohu a tam je volba Zkalibrovat znovu.
o 25-02-2021 07:56 PM
Dobrý den @xrob29
Pokud je to SW aktualizací uvolněno, tak tou funkci hodinky disponují. Zkuste raději kontaktovat nebo navštívit přímo servisní středisko společnosti Samsung:
https://www.samsung.com/cz/support/service-center/
o 25-02-2021 09:13 PM
Děkuji, udělám to nebo hodinky odnesu do Datartu.