Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zielona linia na ekranie telewizora UE65MU7002

(Temat utworzony: 04-07-2021 01:09 PM)
16189 Wyświetlenia
Łukasz23
First Poster
Opcje

Cześć, 

Piszę z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu dotyczącego ekranu telewizora. Mianowicie w dniu wczorajszym po 2 tygodniowym nieużywaniu telewizora pojawiła się pionowa zielona linia od samej góry ekranu do samego dołu. Linia grubości 1 pixela wyraźnie widoczna na górze i idąc na sam dół powoli zanika. Robiłem diagnostykę, wyłączyłem telewizor na kilka godzin i odłączałem od zasilania. Na testach różnych kolorów ekranu nie widać tej linii jedynie na zielonym tle. Aktualizacje są zainstalowane najnowsze. Telewizor jest użytkowany przeze mnie od ponad 3 lat i nigdy nie było problemów. Telewizor wisi na ścianie na dedykowanych uchwytach do TV. Telewizor z dala od grzejnika, wody. Nie było też uszkodzeń mechanicznych. Poniżej przybliżony obraz:

20210704_130403.jpg

Obawiam się że to moze być uszkodzona matryca. Czy miał ktoś podobny problem? Obraz z odległości około 2m:

20210704_130328.jpg

0 Like
21 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Łukasz23  Czesć

Wygląda na problem z matrycą i konieczny będzie serwis.

@vdsl2  Co o tym sądzisz?

Łukasz23
First Poster
Opcje
Powoli zmierzam do tego żeby porozmawiać z jakimś serwisem, ponieważ już chyba wyczerpałem wszystkie próby testowania tego problemu. Chyba że jest jeszcze coś co mogę zrobić? Będę wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Łukasz23  Muszę ciebie zmartwić masz do wymiany panel LCD.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@vdsl2  Tak też myślałem, matryca do wymiany

Łukasz23
First Poster
Opcje
Tego się najbardziej obawiałem, ponieważ czytając inne fora znalazłem informację że koszty matrycy i jej wymiany są nieopłacalne w porównaniu do wartości telewizora. Czy tak jest faktycznie? Obecnie jest to 1 widoczna linia i "jakoś" da się oglądać, ale pewnie mogą pojawić się kolejne. Jest po gwarancji.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Wymiana jest nieopłacana czy pojawią się kolejne linie to nikt nie zna odpowiedzi. 

Łukasz23
First Poster
Opcje
Dziękuję za pomoc w diagnozie. Pozdrawiam
0 Like
MarcinPi
Navigator
Opcje
Bardzo współczuję:( Trwałość matryc niestety jest co raz słabsza. Samsung serii ES po dziś dzień nie ma nawet jednego martwego piksela, a w serii J, K i MU wszędzie miałem jakieś naprawy (gorące piksele, przepalone ledy podświetlenia, poświata jasnych elementów na sąsiednich obszarach, itd.) Poużywałbym tego telewizora jeszcze trochę. Na jednej linii może się skończyć a po jakiś czasie ta linia będzie dla Ciebie mniej zauważalna (mózg się przyzwyczaja).
0 Like
Łukasz23
First Poster
Opcje
Nie zamierzam wymieniać na nowy bo chciałbym minimum z tej samej "półki", a koszty są wysokie. Zakup takiego TV planowałem na minimum 10 lat. Teraz może zastanowię się na następny raz nad ubezpieczeniem, którego nie wziąłem. Chociaż te ubezpieczenia nie należą obecnie do najtańszych.
0 Like