Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Ustawienia obrazu ue55m6672

(Temat utworzony: 24-06-2017 06:38 PM)
11269 Wyświetlenia
toma71
First Poster
Opcje

Czy ktos wie jakie powiny byc ustawienia  w obrazie najlepsze?

0 Like

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

A co jesli kolega bedzie miał ochotę aby były odzielne ustawienia obrazu dla poszczególnych źródeł? Wtedy metoda z obrazami kotrolnymi i planszami jest bezużyteczna.

Mała podpowiedź z mojej strony. Obraz najlepiej ustawić metodą "prób i błędów". Trzeba trzymać się tylko tej starej zasady, że obraz ustawiamy gdy program nadawany jest na zywo ze studia. A parametry obrazu ustawiamy tak aby kolr skóry twarzy był jak najbardziej zbliżony do naturalnego. Rozmycia, ostrość inne parametry niezwiązane z kolorystyką ustawiamy według własnych upodobań.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
Rozwiązanie
koperfild
First Poster
Opcje

Sprawdź w teście na HDTVPolska https://hdtvpolska.com/samsung-mu7000-test-telewizora-ultra-hd-2017-120hz/ podają tam podstawowe ustawienia żeby obraz wyglądał oryginalnie. Też polecają kalibrację, masz tam info w teście. Ogólnie polecam ten poratl.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
6 Odpowiedzi
MichałL
Pathfinder
Opcje

Hej @toma71

W ustawieniach telewizora, czyli Menu>Obraz>Tryb obrazu masz możliwość wyboru 4 opcji Dynamiczny, Standardowy Naturalny oraz Film, są to predefiniowane ustawienia obrazu, które Samsung zaleca do oglądania telewizji, jeśli nie są one dla Ciebie wystarczające możesz wejść w Menu>Obraz>Ustawienia eksperckie i tam dowolnie pod siebie ustawić oglądany obraz.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij kudo!
0 Like
Aro17
Voyager
Opcje

Witaj,

Jeżeli chcesz pobawić się w ustawianie obrazu, możesz skorzystać ze tablic/obrazów testowych ze strony www.burosch.de lub pokrewnych, tym bardziej że nie trzeba ich kopiować (ale można) na przenośne nośniki, tylko skorzystać z przeglądarki internetowej wbudowanej w TV. Ewentualnie wygogluj "obrazy testowe" a dr Google "podpowie"

0 Like
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

A co jesli kolega bedzie miał ochotę aby były odzielne ustawienia obrazu dla poszczególnych źródeł? Wtedy metoda z obrazami kotrolnymi i planszami jest bezużyteczna.

Mała podpowiedź z mojej strony. Obraz najlepiej ustawić metodą "prób i błędów". Trzeba trzymać się tylko tej starej zasady, że obraz ustawiamy gdy program nadawany jest na zywo ze studia. A parametry obrazu ustawiamy tak aby kolr skóry twarzy był jak najbardziej zbliżony do naturalnego. Rozmycia, ostrość inne parametry niezwiązane z kolorystyką ustawiamy według własnych upodobań.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Aro17
Voyager
Opcje

Witam,

Chciałem pomóc, a tu Kolega wyskakuje z ustawieniami dla różnych źródeł. Tablice i obrazy testowe mają tylko pomóc w ustawieniach, ale jak najbardziej własne odczucia sa tu najważniejsze. Nie wyszukujcie problemów z ustawieniami dla różnych źródeł bo  chyba nie da się tego zrobić, gdyż TV jest ostatnim elementem do którego podpinamy różne sprzęty.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Dlaczego nie ustawiać parametrów dla różnych źródeł. Przecież inne parametry obrazu dostajemy w sygnale naziemnym, tunerze satelitarnym, konsoli do gier i aplikacjach. Jak najbardziej warto ustawić obraz dla poszczególnych źródeł, aby mieć komfort oglądania.
No chyba że opisywany tu model w ustawieniach obrazu nie ma opcji "bieżące źródło".

0 Like
Rozwiązanie
koperfild
First Poster
Opcje

Sprawdź w teście na HDTVPolska https://hdtvpolska.com/samsung-mu7000-test-telewizora-ultra-hd-2017-120hz/ podają tam podstawowe ustawienia żeby obraz wyglądał oryginalnie. Też polecają kalibrację, masz tam info w teście. Ogólnie polecam ten poratl.

0 Like