29-12-2020 09:32 PM
Pacjent to nowy model QLED, a mianowicie QE65Q64TAU z najnowszym oprogramowaniem. Do niego dekoder 4K ULTRABOX+ (czyli USW4001NCP) także świeżo po zassaniu softu. Podłączone po HDMI. Niezależnie od siebie - działają Próba konfiguracji uniwersalnego pilota rozpoczyna się standardowo, wybieramy CANAL+ (bo nie wiedzieć czemu na starych QLEDach, gdzie ta funkcja działa bez problemu do wyboru jest operator NC+, a na nowym tv jest CANAL+), wybieramy HDMI, w okienku widać obraz i kanały się nie przełączają. Są tylko dwie próby - obydwie kończą się fiaskiem. Próba wyszukania dekodera po nazwie lub po modelu - także nie przynosi efektów, bo nie ma tego dekodera na liście. Pomoże ktoś ? Czy kabel HDMI ma tu jakieś znaczenie ? Jest tam jakiś stary trup z czasów jeszcze pierwszych dekoderów Wizji TV..., ale przyznaję bez bicia nie miałem pod ręką innego kabla aby to przetestować. Za to - za radą Pani konsultantki z infolinii Samsung - zamieniałem porty HDMI na inne numery, a za radą Pana konsultanta z CANAL+ zostawiłem na HDMI3 bo rzekomo podłączać dekodery należy do najwyższych numerów HDMI. Rada wydała mi się tak samo absurdalna jak prośba o wyjęcie baterii z pilota na 10 minut - którą to otrzymałem od Pani z Samsunga. Wszystkie rady jednak przetestowałem - a mój nowy dekoder z nowym telewizorem jak nie gadał tak nie gada. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jak coś obydwa urządzenia są pod tym samym wifi i na obydwu działa podłączenie do internetu. To, że mają najnowszy soft już pisałem, to, że je resetowałem - za radą obydwu Konsultantów - pewnie można się domyślać. Pomoże ktoś ? Jakiś pomysł ? W jaki sposób następuje komunikacja pomiędzy pilotem Samsung a dekoderem C+ ? Przecież to zwykła podczerwień, prawda ? Z moich obserwacji wynika, ze radiowy pilot przez BT (czy coś podobnego) wysyła komendy do TV, a ten podczerwienią do dekodera, prawda ? Piszę w kontekście pytań o "widoczność" urządzeń - stoją koło siebie, dekoder pod telewizorem. Jako ciekawostkę dodam, że błyskotliwa konsultantka z infolinii Samsung uparcie twierdziła, ze dekoder C+ komunikuje się z pilotem Samsung przez BT, co wydaje mi się tak absurdalne, jak sam fakt, że ten sam dekoder na starszym TV śmiga, a na nowym nie. Za wszelką pomoc z góry dziękuję
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
15-09-2021 11:47 PM
Na tablice znamionowej dekodera powinien być model i taki się wpisuje.
16-09-2021 09:24 AM
Super, działa po wpisaniu z tabliczki znamionowej modelu. Wielkie dzięki za pomoc
16-09-2021 09:27 AM — edytowano 16-09-2021 09:28 AM
Cieszę że udało się skonfigurować.
04-08-2022 04:28 PM
Może mi pomożecie telewizor to QE 55Q6FAM. Dostałem nowy dekoder z Orange Canal + Model dekodera to DSB43000 niestety nie da się sparować z pilotem Samsunga na starym dekoderze działo bez problemów.
04-08-2022 04:46 PM
@Members_CcVpqLs Sprawdzałem na modelu 43Q60RAT i nie widzę aby można go ręcznie wyszukać więc u ciebie też nie ma możliwości.
01-02-2023 12:00 PM
Udało się coś ogarnąć z tym problemem? Mam UE65TU8502 i też nie mogę połączyć żeby używać samego pilota od Samsunga. Dekoder również DSB4300.
01-02-2023 12:09 PM
Raczej nic się nie uda pozostaje używać dwóch pilotów.
01-02-2023 12:17 PM
Szkoda bo było to bardzo wygodne. Ach te niby nowsze i lepsze dekodery 😕
01-02-2023 12:27 PM
A czy ten dekoder ma w menu opcję sterowanie telewizorem?
01-02-2023 12:32 PM
Tak ale można tylko wyłączyć telewizor pilotem od dekodera. Chodzi tu bardziej o inne opcje jak YT, czy netflix no i ten od dekodera jest jak piloty 10 lat temu (mało wygodny i bardzo ograniczone opcje).