29-12-2020 09:32 PM
Pacjent to nowy model QLED, a mianowicie QE65Q64TAU z najnowszym oprogramowaniem. Do niego dekoder 4K ULTRABOX+ (czyli USW4001NCP) także świeżo po zassaniu softu. Podłączone po HDMI. Niezależnie od siebie - działają Próba konfiguracji uniwersalnego pilota rozpoczyna się standardowo, wybieramy CANAL+ (bo nie wiedzieć czemu na starych QLEDach, gdzie ta funkcja działa bez problemu do wyboru jest operator NC+, a na nowym tv jest CANAL+), wybieramy HDMI, w okienku widać obraz i kanały się nie przełączają. Są tylko dwie próby - obydwie kończą się fiaskiem. Próba wyszukania dekodera po nazwie lub po modelu - także nie przynosi efektów, bo nie ma tego dekodera na liście. Pomoże ktoś ? Czy kabel HDMI ma tu jakieś znaczenie ? Jest tam jakiś stary trup z czasów jeszcze pierwszych dekoderów Wizji TV..., ale przyznaję bez bicia nie miałem pod ręką innego kabla aby to przetestować. Za to - za radą Pani konsultantki z infolinii Samsung - zamieniałem porty HDMI na inne numery, a za radą Pana konsultanta z CANAL+ zostawiłem na HDMI3 bo rzekomo podłączać dekodery należy do najwyższych numerów HDMI. Rada wydała mi się tak samo absurdalna jak prośba o wyjęcie baterii z pilota na 10 minut - którą to otrzymałem od Pani z Samsunga. Wszystkie rady jednak przetestowałem - a mój nowy dekoder z nowym telewizorem jak nie gadał tak nie gada. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jak coś obydwa urządzenia są pod tym samym wifi i na obydwu działa podłączenie do internetu. To, że mają najnowszy soft już pisałem, to, że je resetowałem - za radą obydwu Konsultantów - pewnie można się domyślać. Pomoże ktoś ? Jakiś pomysł ? W jaki sposób następuje komunikacja pomiędzy pilotem Samsung a dekoderem C+ ? Przecież to zwykła podczerwień, prawda ? Z moich obserwacji wynika, ze radiowy pilot przez BT (czy coś podobnego) wysyła komendy do TV, a ten podczerwienią do dekodera, prawda ? Piszę w kontekście pytań o "widoczność" urządzeń - stoją koło siebie, dekoder pod telewizorem. Jako ciekawostkę dodam, że błyskotliwa konsultantka z infolinii Samsung uparcie twierdziła, ze dekoder C+ komunikuje się z pilotem Samsung przez BT, co wydaje mi się tak absurdalne, jak sam fakt, że ten sam dekoder na starszym TV śmiga, a na nowym nie. Za wszelką pomoc z góry dziękuję
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
29-12-2020 09:35 PM — edytowano 29-12-2020 09:40 PM
@sprytny_tom Spróbuj ręcznie wybrać producenta ADB i znajdź swój dekoder. Jak nie będzie Twojego to spróbuj wybrać NCP4740SF.
Zobacz jeszcze tu
29-12-2020 09:35 PM — edytowano 29-12-2020 09:40 PM
@sprytny_tom Spróbuj ręcznie wybrać producenta ADB i znajdź swój dekoder. Jak nie będzie Twojego to spróbuj wybrać NCP4740SF.
Zobacz jeszcze tu
31-12-2020 11:45 AM
WOW! Brawo! Strzał w 10-tkę. Pomogło, dziękuję! Nasuwa się tylko kilka smutnych refleksji:
1) dlaczego niedouczona kobieta na infolinii Samsung przekonywała mnie, że mam zepsuty bluetooth w dekoderze ?
2) dlaczego, wiedząc, że to nie jest ten problem, ale licząc na cień szansy pomocy, gdy pytałem: komu moge zgłosić ten problem ? czy może Pani przyjąć model mojego dekodera i ustalić, czy on jest kompatybilny? słyszałem zdartą płytę "Samsung nie odpowiada za sprzęt innych producentów"... OK, rozumiem, że nie odpowiada, ale ja chce tylko wiedzieć, czy jest kompatybilny - czy może mi to ustalić ? NIE! OK, ale skoro nie działa, a jest operator, czy może komuś przekazać, aby zweryfikowali, czy z tym modelem dekodera to pracuje ? NIE! OK, a co mogę zrobić, skoro Pani mi nie może pomóc ? "Napisać na mnie reklamację! Czy mogę jakoś jeszcze Panu pomóc?"
3) wreszcie po trzecie - bubel samsunga - jako domyślnego producenta podaje pierwszą pozycję z listy... wyszukiwanie po modelu wtedy nie działa, co jest głupie... a w przypadku C+ okazuje się, że producent z etykiety "Technicolor Delivery Technologies" to nie producent, bo nim jest ADB jak słusznie podał kolega Buba67 - i chwała mu za to! Jeśli dodać do tego niekompetentną infolinię - problem niemal nierozwiązywalny...
15-09-2021 06:09 PM
Mi niestety problem pozostał 😕 wybór ABD i każdego z możliwych dekoderów zakończył się porażka. Dekoder jest leciwy bo to nbox hdtv Recorder ale jest na liście abd i nic więcej
15-09-2021 11:12 PM
@Dominik s Jaki masz dokładny model TV? Domyślam się że masz taki dekoder ITI5800SX?
15-09-2021 11:26 PM
model QE85Q80TATXXH
Dekoder jest dość leciwy NBOX HDTV Recorder
15-09-2021 11:34 PM
@Dominik s Staraj nie pisać w kilku tematach bo robisz bałagan.
Z modelami z 2020 roku były i są problemy z parowaniem z dekoderami.
15-09-2021 11:38 PM
Ok. Sorry pisze z tel i trochę zakręciłem się w temacie. Co do mojego decydenta to ma już z 10 lat, jest na liście dekoderów w moim tv a pomimo to nie działa z pilota od telewizora
15-09-2021 11:41 PM
@Dominik s Działa na modelu QE55Q70RAT z 2019 roku taki sam dekoder ma mój znajomy.
15-09-2021 11:44 PM
Czy dobrze cię rozumiem ze mam wyszukać z listy dekoder ITI5800SX?