14-07-2018 01:04 PM
Witam, mam problem z siecią bezprzewodową w moim Samsungu UE55MU6272. Bardzo słabo działa na nim internet mimo dość przyzwoitego sygnału WiFi w najgorszym wypadku -65 dBm. Filmy na YouTube mają problem z działaniem w 1080p nie wspominając już o 4K.
Router znajduje się ok 5-6m od telewizora, jednak sygnał przechodzi przez 2 ściany i 2 rzędy mebli, dodatkowo jako, że mieszkam w bloku w okolicy jest dostępnych ok 10 innych sieci bezprzewodowych, jednak kiedy korzystam z WiFi na telefonach czy laptopie nie ma z tym żadnego problemu, jedynie z TV.
Nie mogę znaleźć informacji jakiego modułu bezprzewodowego używa ten telewizor, 2,4 czy 5GHz, ale patrząc na routerze łączy się z nim przez 2,4 GHz. Zastanawiam się czy kupno takiego urządzenia https://mi-home.pl/inteligentne-urzadzenia/mi-wi-fi-repeater-2 rozwiązało by problem? Niestety podłącznie kablowe nie wchodzi w grę.
14-07-2018 02:30 PM
Cześć @MaxDamage
Zanim zdecydujesz się na dodatkowy zakup, sprawdź, czy problem rzeczywiście zanika z jakości sygnału WiFi.
Najprościej zrobić to udostępniając internet na telefonie. Wyeliminujesz w ten sposób ściany na potrzeby testu.
Dodatkowo spróbuj zmienić na routerze kanał na którym nadaje Twoja sieć. Przeskanuj pobliskie sieci i dopasuj najmniej obciążone pasmo.
14-07-2018 04:05 PM — edytowano 14-07-2018 04:06 PM
Z WiFi w Smart TV Samsunga nie dojdziesz do ładu w zatłoczonym środowisku. WiFi repeater nie pomoże - testowałem.
Niestety, ale będziesz miał kabel ethernetowy do TV, albo stale zszargane nerwy.
Proponuję Ci zestaw PLC - jedno pudełko do gniazdka energetycznego przy routerze, drugie obok TV. Wszystko jest kablowo, a nowych kabli niewiele (kilkadziesiąt cm) i bez wiercenia w ścianach. Komunikacja cyfrowa po przewodach energetycznych. Sprawdza się u mnie od kilku lat.
Ani seria TV Samsunga D, ani seria KS nie jest w stanie obsługiwać Wifi prawidłowo i jeszcze dla draki potrafi blokować na chwilę router. Podejrzewam, że MU, NU i Q odziedziczyły te same "niemożliwe do rozwiązania" dolegliwości. W zasadzie to moduł PLC powinien być wbudowany w Smart TV Samsunga;)
14-07-2018 06:37 PM
05-01-2023 04:48 PM
Dzień Dobry,
posiadam od dwóch lat telewizor UE50RU7172UXXH, zawsze był podłączony przez wifi do internetu mobilnego z plusa i wsystsko działało jak najbardziej bez problemu, od około tygodnia (przeprowadzka zmiana dostawcy internetu na vectra prędkość ok 300mb/s, podłączony do sieci wifi 2.4, ipv4)telewizor zacina się przy oglądaniu netflix/hbo.
Telewizor oddalony od routera około 10 m(kilka ścian pomiędzy), dzisiaj rano zakupiłem wzmacniacz wifi sygnał się polepszył ale nie wpłynęło to na prędkość (wg fast) prędkość wciąż 230 kbps.
Momentami prędkość potrafi skoczyć do prawie 8mb/s ale jeżeli tylko wezmę telefon do ręki i otworze internet prędkość spada.
Prosze o pomoc ponieważ rozkładam ręce.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
05-01-2023 05:13 PM
05-01-2023 05:17 PM
05-01-2023 05:25 PM
Dziękuje za odpowiedź.
Wszystkie urządzenia podłączone pod pasmo 5ghz, jedynie telewizor pod 2.4ghz i prędkość wciąż 400 kbps… Wzmacniacz sygnału znajduje się pod telewizorem z antenami w stronę telewizora i również brak rezultatów.
05-01-2023 05:27 PM
05-01-2023 05:31 PM — edytowano 05-01-2023 05:32 PM