29-11-2020 06:44 PM
Witajcie. Męczę się z prawidłowym podłączeniem UE50TU850 plus dekoder 4K canal + z sundbarem Creative 2+1 soundbar. Telewizor połączyłem kablem HDMI do gniazd ARC co jest oczywiste. Pilotem od dekodera steruje włączaniem i głośnością TV.
Pierwsza rzecz
która mi przeszkadza to po włączeniu zasilania pilotem od telewizora odpala się dekoder z telewizorem wskakuje kanał z dzwiękiem z głośników tv by dopiero po około 20 sek wystartował soundbar. Czemu to tyle trwa?
Druga sprawa
Brak dzwięku przez soundbar na kanałach dekodera tam gdzie mamy ustawione dzwięk dolby--- > TAK , po wejsciu w menu i ustawieniu na dzwięk dolby--- > NIE , pojawia się dzwięk na soundbarze.
Trzecia sprawa
Mam już to ustawione co wyżej , odpalam na Samsungu Tizen np You tube, dzwięk jest przez soundbar. Tylko tak jak mam możliwość głośność kanałów telewizyjnych z canal+ mogę regulować + - z pilota dekodera, tak głośność aplikacji (np YT) już nie , telewizor nie reaguje ani na pilota canal + ani na samsunga, poogłaszanie i ściszanie działa tylko z pilota od soundbara.
Jeśli ktoś potrafi pomóc będę zobowiązany
29-11-2020 07:38 PM — edytowano 29-11-2020 07:52 PM
1 Jest to normalne zachowanie ten opóźniony czas uruchomienia.
2 Czy Soundbar ma DD ? Poczytaj tutaj o ARC https://www.samsung.com/pl/support/tv-audio-video/what-is-earc-and-how-to-set-on-samsung-smart-tv/
3 Spróbuj ręcznie dodać po marce Creative do Konfiguracji uniwersalnego pilota.
30-11-2020 08:43 PM
Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze jedna rzecz. Dlaczego tak się dzieje że na Smart tv na apps YT głos fajnie płynie przez soundbara tymczasem np na TVP vod juz nie. Co jest przyczyną?
30-11-2020 08:52 PM
Wygląda na problem z aplikacją.
30-11-2020 08:57 PM
Czy można jakoś zaradzić?
30-11-2020 09:02 PM
Pozostaje kontakt z twórcą aplikacji.
30-11-2020 10:08 PM
Poruszę temat z punktu 3. Tak jak pisałem pilota od canal+ sparowałem tak aby nim sterować tv (głośność) . Gdy oglądam programy z dekodera jest ok , pilot działa (ciszej - głośniej) , gdy uruchomie app np TVP vod aby pogłosić muszę użyć pilota soundbara , pilot od dekodera nie reaguje. Wspomniałeś aby dodać Creative do konfiguracji pilota, wtedy to już będzie drugi pilot dodany (od Samsunga i Creative) > czy to zadziała i jak ew dodać ten creative?
01-12-2020 08:45 AM
Zobacz jak dodać.