07-09-2017 09:11 PM – ostatnio edytowany 15-04-2019 09:06 AM przez RadekK
Witam
Od niedawna stałem się posiadaczem telewizora UE43KU6000. Ogólnie telewizor mi odpowiada. Zauważyłem niestety jedną rzecz, która mnie trochę denerwuje a mianowicie automatycznie przyciemnianie obrazy przy ciemniejszych scenach/obrazach. Jest to szczególnie widoczne podczas przełączania programów telewizyjnych gdzie przez chwilę jest ciemne tło a dopiero po jakieś 1-2s pojawia się obraz programu. W tych 1-2 sekundach obraz jest przyciemniany. W tym przypadku nie bardzo to przeszkadza ale gdy np. w trakcie filmu jest jakaś ciemniejsza scena i następuje przyciemnianie to zdarza się że nie jest ona (scena) w ogóle widoczna. Jak na razie takie zachowanie zaobserwowałem zarówno podczas oglądania programów telewizyjnych jak i w aplikacjach np. youtube. Po podłączeniu laptopa po hdmi nie zaobserwowałem tego problemu - nie zmieniałem nazwy źródła hdmi na inną. Wyłączyłem wszystkie opcje Eco, oszczędzania energii oraz dynamiczny kontrast no i oczywiście wykonałem restart TV ale nic to nie dało - obraz nadal się automatycznie przyciemnia. Wygląda na to, że problem wystąpuje na wszystkich trybach obrazu: standardowy, film, dynamiczny. Po właczeniu trybu HDR+ jest nadal widoczne przyciemnienie ale może w trochę mniejszym stopniu. Pytanie czy można to w ogóle jakoś wyłączyć?
Jeżeli temat dubluję to bardzo przepraszam ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Z góry dziękuję za pomoc
14-11-2017 10:41 PM
A jak podłączysz pendrive z filmem to jak jest?
16-11-2017 09:16 PM
Niestety jest tak samo. Jest to diabelnie denerwujące ale po części udało mi się ten problem zniwelować zwiększając podświetlenie i jasność ale teraz ekran daje po oczach na jasnych kolorach w szczególności na białym.
16-11-2017 09:57 PM
21-11-2017 07:56 PM
Mam już zainstalowaną 1206 a ta jest chyba najnowsza dla tego TV. Zresztą z tego co się naczytałem o aktualizacjach softu dla telewizorów Samsunga - więcej psują niż naprawiają - to nie wiem czy nawet byłbym skłonny je instalować. Na razie rozwiązania docelowego nie znalazłem więc będę musiał zostać przy "tymczasowym" jakim jest zwiększenie podświetlenia i jasności.
23-11-2017 01:20 PM
Cześć dbsongoku
W tej sytuacji warto zaktualizować TV. Na stronie http://www.samsung.com/pl/support/model/UE43KU6000WXXH jest dostępne oprogramowanie do Twojego modelu w wersji 1208.2. Jeśli zdecydujesz się na upgrade, daj znać jaki będzie efekt.
27-04-2018 03:20 PM
Ja mam model UE49M5602 i ten sam problem z automatycznym przyciemnianiem obrazu w ciemnych scenach mimo że mam wszystko wyłączone w sekcji eco. Mam firmware 1210.8 i jeszcze chyba nawet nie ma nowszego do mojego tv. Dzieje się tak w każdym trybie obrazu i na każdym źródle. Dodatkowo zauważyłem że wcale nie działa czujnik światła zewnętrznego, nawet wtedy gdy go włączę w menu. Czy samsung planuje wypuścić jakiś nowszy firmware który te dwie rzeczy naprawi ?
27-04-2018 04:00 PM
A słynny już local dimming na jakim masz poziomie?
BTW czujnik oświetlenia działa. Nastaw minimalny poziom podświetlenia w tej funkcji eco na dużo niższy od tego w ustawieniach obrazu (podświetlenie) i w ciemnym pokoju poczekaj chwilę. Zobaczysz.
27-04-2018 04:03 PM
Robiłem już tak jak pisałeś wyżej i nic to nie daje. Mój tv nie ma local dimming.
28-04-2018 02:18 PM
Cześć @kuczka91
Skontaktuj się z infolinią w celu zdalnej diagnostyki. Jeśli nie przyniesie ona rezultatu poproś o umówienie usługi serwisowej.