Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

TV UE49NU7102K vs. Mi box S 4K. Problem z kolorami YCbCr?

(Temat utworzony: 28-05-2021 05:15 PM)
1752 Wyświetlenia
MDR
Journeyman
Opcje

Witam

Zakupiłem sobie niedawno Mi Box S 4k (MDZ-22-AB) jednak po podłączeniu do TV 4K Samsung UE49NU7102KXXH występuje problem, o którym wielu użytkowników na różnych forach pisze, że to problem TV z kolorami YCbC:

Poniżej zdjęcia z aplikacji Youtube na Mi Box S 4K

Kolory na Youtube1Kolory na Youtube1Kolory na Youtube2Kolory na Youtube2

Poniżej zdjęcia z aplikacji Kodi / TV

Obraz na KodiObraz na Kodi

Poczytałem trochę o tym problemie i próbowałem:

• inny kabel HDMI (high speed HDMI with Ethernet)
  • inne wejścia HDMI w TV
  • ustawienia w MI Box S 4K - przełączyłem na tryb ustawienia przestrzeni kolorów na RGB

Ustawienie Mi Box 4S Tyb RGBUstawienie Mi Box 4S Tyb RGB

• zmieniałem również na inne rozdzielczości w mi box s czy włączałem wyłączałem/włączałem głębię kolorów na Mi Box S 4K

Chciałem wymusić tryb RGB w TV, ale niestety ta funkcja wydaje się być nieaktywna w moim TV RGBRGB

Z informacji na innych forach wielokrotnie padało, że należy zmienić tryb wyświetlania na RGB. Niestety nie wiem jak zmienić to w moim UE49NU7102K. Jak widać na powyższym jest on nieaktywny.

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Można ustawić w tym TV tryb RGB bym miał satysfakcję z używania Mi Boxa? Może jakieś inne pomysły jak rozwiązać ten problem?

0 Like
3 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@MDR  Czy masz ustawiony Tryb obrazu na Film? Na innych jak Dynamiczny, Standardowy, Naturalny opcja Tylko tryb RGB jest nieaktywna.

MDR
Journeyman
Opcje

@vdsl2

Właśnie poprzerzucałem sobie tryby wyświetlania

TrybyTryby

Jakkolwiek są widoczne różnice w obrazie i nawet mogę zmieniać tryby w ustawieniach eksperckich również RGB - To chyba nie jest to rozwiązaniem mojego problemu. Zmiana w ustawieniach RGBRGB

Powoduje, że obraz nabiera odcienia RED lub GREEN lub BLUE a to nie rozwiązuje mojego problemu.

Dziękuję, ale czekam na kolejne pomysły jak poprawić obraz wyświetlany z Mi Boxa

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje