28-05-2021 05:15 PM
Witam
Zakupiłem sobie niedawno Mi Box S 4k (MDZ-22-AB) jednak po podłączeniu do TV 4K Samsung UE49NU7102KXXH występuje problem, o którym wielu użytkowników na różnych forach pisze, że to problem TV z kolorami YCbC:
Poniżej zdjęcia z aplikacji Youtube na Mi Box S 4K
Kolory na Youtube1
Kolory na Youtube2
Poniżej zdjęcia z aplikacji Kodi / TV
Obraz na Kodi
Poczytałem trochę o tym problemie i próbowałem:
Ustawienie Mi Box 4S Tyb RGB
Chciałem wymusić tryb RGB w TV, ale niestety ta funkcja wydaje się być nieaktywna w moim TV RGB
Z informacji na innych forach wielokrotnie padało, że należy zmienić tryb wyświetlania na RGB. Niestety nie wiem jak zmienić to w moim UE49NU7102K. Jak widać na powyższym jest on nieaktywny.
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Można ustawić w tym TV tryb RGB bym miał satysfakcję z używania Mi Boxa? Może jakieś inne pomysły jak rozwiązać ten problem?
28-05-2021 05:30 PM
@MDR Czy masz ustawiony Tryb obrazu na Film? Na innych jak Dynamiczny, Standardowy, Naturalny opcja Tylko tryb RGB jest nieaktywna.
28-05-2021 05:55 PM
@vdsl2
Właśnie poprzerzucałem sobie tryby wyświetlania
Tryby
Jakkolwiek są widoczne różnice w obrazie i nawet mogę zmieniać tryby w ustawieniach eksperckich również RGB - To chyba nie jest to rozwiązaniem mojego problemu. Zmiana w ustawieniach RGB
Powoduje, że obraz nabiera odcienia RED lub GREEN lub BLUE a to nie rozwiązuje mojego problemu.
Dziękuję, ale czekam na kolejne pomysły jak poprawić obraz wyświetlany z Mi Boxa
28-05-2021 06:06 PM — edytowano 28-05-2021 06:13 PM
@MDR Na tym forum jeszcze nikt nie zgłaszał takiego problemu jak jest u ciebie z tym MDZ-22-AB.
Pokaż nam, w czym możemy Ci pomóc! Visual Support – nowe narzędzie Infolinii Samsung