18-03-2019 01:55 PM – ostatnio edytowany 15-04-2019 08:15 AM przez RadekK
TV Samsung 65Q6FNA (2018) – Najlepsze proponowane ustawienia
Witam!!!
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem TV Samsung 65Q6FNA 2018 (update z UE55ks7000) , w związku z tym postanowiłem podzielić się swoimi spostrzeżeniami i ustawieniami telewizorka. Wiadomo są gusta i guściki ,jedni lubią ostre kolory , inni bardziej studyjne , ale starałem się dążyć do jak naturalniejszych barw , bez profesjonalnej kalibracji .
Kalibrując telewizor opierałem się na własnym doświadczeniu , profesjonalnych testach i poradach ze stron www które zajmują się profesjonalną kalibracją i testowaniem telewizorów oraz opinii profesjonalnych Mistrzów Kalibracji .
Polecam przeczytać artykuł czym jest profesjonalna kalibracja TV :
https://hdtvpolska.com/czym-jest-profesjonalna-kalibracja-telewizora/
W tym poradniku zajmiemy się kalibracją fabrycznego Trybu FILM – podobno na tym trybie kolory są zbliżone do najbardziej studyjnych , czyli takich co widział reżyser w studiu filmowym , oraz trybem STANDARD który w tym modelu ma fajna jasna paletę kolorów idealnie nadaję się do bardzo jasnych pomieszczeń(z wieloma oknami itd. ..) – właściwie do oglądania tv używam tego trybu , a jak leci jakiś fajny film na kanale z dobrym sygnałem, albo oglądam Netflix to przełączam na tryb FILM:)
Pierwsze co robimy to ściągamy najnowszą wersje oprogramowania do telewizorka i wgrywamy przez usb
Link do oprogramowania , na samym dole strony:
https://www.samsung.com/pl/support/model/QE65Q6FNATXXH/
Link do instrukcji instalowania , na samym dole strony :
https://www.samsung.com/pl/support/model/QE65Q6FNATXXH/
(wgrywając Software przez usb , nie tracimy żadnej gwarancji, ponieważ jest to oficjalny soft wydany przez SAMSUNG na Polskę , tak że bez stresu )
Po instalacji nowego Software w chodzimy w USTAWIENIA/POMOC TECH./DIAGNOSTYKA/RESETUJ/ i przywracamy fabryczne ustawienia tv , jest to zalecane po każdej aktualizacji Software
Następnie wchodzimy do USTAWIENIA/OGÓLNE/ROZWIĄZANIE ECO/ i wyłączamy wszystkie Rozwiązania Eco poza ”Automatyczne wyłączanie zasilania” .
Skoro jesteśmy już w zakładce OGÓLNE wchodzimy do Menadżer Urządzeń zewnętrznych i wchodzimy w HDMI UHD Color gdzie zaznaczamy wszystkie 4 wejścia HDMI na zielono (bez zaznaczonych tych opcji telewizorek nie będzie rozpoznawał sygnału HDR z wejść HDMI i drobne napisy nie będą wyraźne widoczne )
OK teraz wchodzimy w USTAWIENIA/OGÓLNE/MENADZER SYSTEMU/ i upewniamy się że mamy włączony ”tryb domowy ”
No to teraz już możemy przejść do kalibracji fabrycznych trybów , zaczniemy od trybu FILM – Ustawienia te będą pod zwykłą TV ,tuner, Kablówkę ,Netflix, itd… oczywiście Materiał SDR i FILM HDR
Wchodzimy w USTAWIENIA/OBRAZ/USTAWIENIA ROZMIARU OBRAZU / i zaznaczamy 16/9 oraz włączamy opcję dopasuj do ekranu (opcja ta może być niedostępna na wszystkich źródłach sygnału , ale polecam to włączyć bo wyłączenie tej opcji powoduje obcinanie obrazu , przynajmniej u mnie na tunerze , proszę sobie to sprawdzić jeśli na wyłączonej opcji obraz będzie obcinany to proszę zostawić włączone .)
Teraz USTAWIENIA/OBRAZ/ wybieramy Tryb obrazu na FILM i wchodzimy w Ustawienia eksperckie
Podświetlanie – i tu zdziwienie dla większości użytkowników tego tv , telewizorek w profesjonalnej kalibracji osiągał jasność kalibracyjną na podświetlaniu 9 i powinniśmy zejść do takich wartości (proszę zauważyć że przy takiej wartości podświetlania i tak nie tracimy żadnego najmniejszego szczegółu obrazu) ,może nie od razu ale stopniowo polecam zejść do wartości 9 , w tedy czerń staje się czernią , kolory nie są przesycone , a obraz staje się ostry jak żyleta ,oczywiście przy w miarę dobrej jakości źródła sygnału ,panel na pełnej mocy 50 powinien działać na materiale HDR , na razie ustawiamy jasność na 14 ale z czasem polecał bym zejść do 10 /12
Podświetlanie – 14
Jasność – 0
Kontrast – 45
Ostrość – 5
( jeśli komuś obraz będzie się wydawał zbyt mało ostry można podskoczyć do 10 po wyżej zaczynają się problemy z artefaktami i przekłamaniami obrazu)
Kolor – 25
Odcień (Z/C)- 0
Zastosuj ustawienia obrazu - Wszystkie źródła
Czysty obraz cyfrowy – Wyłączony
(co do działania tego algorytmu , jeśli ktoś siedzi dość blisko od tv np. tak jak ja 2,9m można sobie włączyć sobie ten filtr na wartość NISKI (wiadomo nie wszystkie kanały są w dobrej jakości) , na takim ustawieniu filtr działa bardzo dobrze ,prawie wcale się nie gubi i wygładza tylko szumy , ziarno ,itd. … nie gubiąc szczegółów obrazu . Oczywiście jeśli ktoś ma dobre źródło sygnału tv albo siedzi dość daleko, wartość ustawiamy na WYŁĄCZONY)
Ustawienia Auto Motion Plus – Użytkownika 10/3
(upłynniacz ruchu , w wielu poradnikach doradzają żeby włączyć Auto Motion Plus , otóż jest to nie zbyt mądra porada ponieważ nie każdy lubi skaczący i drgający obraz , doradzają tak ponieważ w niektórych modelach tv po prostu nie da się tego ustawić pod siebie i włączenie algorytmu powoduje efekt że obraz jest TEATRALNY , OPEROWY .)
Nasz telewizorek posiada 2 suwaki w USTAWIENIA AUTO MOTION PLUS
- Redukcja rozmycia ustawiamy na 10 – ta opcja prawie praktycznie nie wpływa na obraz ładnie redukuje rozmycia , więc możemy ja zostawić na wartości 10
- Redukcja drgań ustawiamy na 3 – ta opcja jest właśnie odpowiedzialna za robienie obrazu OPEROWEGO , TEATRALNEGO więc ustawiamy ją na 3 jeśli komuś będzie mało można swobodnie podbić do 5 ale na wartości 5 zdążają się przekłamania obrazu , ale naprawdę bardzo rzadko , powyżej wartości 5 obraz robi się OPEROWY , TEATRALNY – a na tym nam nie zależy więc radził bym nie przekraczać wartości 5)
Wyraźny ruch Led – OFF
Local Dimming – Standard
(Wygaszanie lokalne , między niski a standardowy w materiale SDR nie ma praktycznie żadnej różnicy a zauważyłem że na ustawieniu Standardowy działa najlepiej bardzo ładnie wygasza )
Contrast Enhancer – Wyłączony
Tryb HDR+ - OFF
Tryb film wyłączony
Tonacja kolorów ciepły 1
(barwa kolorów ustawiamy na ciepły 1 , bez profesjonalnej kalibracji w ciepły 2 kolory moim zdaniem są zbyt żółtawe, lepiej zostać na ciepły 1 )
Balans bieli – zostawiamy bez zmian
Gamma +1
Tylko tryb RBG wyłączony
Ustawienia przestrzeni kolorów Oryginalna
(przestrzeń kolorów ustawiamy na Oryginalna ponieważ kolory są troszkę żywsze niż na auto albo użytkownika , jeśli komuś będą się wydawać za ostre to proszę zostawić opcję na AUTO )
Więc moje ustawienia do oglądania TV (FULL HD ,4k,Netflix,zwykła tv , oczywiście materiał SDR ) w trybie film wyglądają tak :
Podświetlanie – 14
Jasność – 0
Kontrast – 45
Ostrość – 5
Kolor – 25
Odcień (Z/C)- 0
Zastosuj ustawienia obrazu Wszystkie źródła
Ustawienia Auto Motion Plus – Użytkownika 10/3 Wyraźny ruch LED - OFF
Local Dimming – Standard
Contrast Enhancer – Wyłączony
Tryb HDR+ - OFF
Tryb film wyłączony
Tonacja kolorów ciepły 1
Gamma +1
Tylko tryb RBG wyłączony
Ustawienia przestrzeni kolorów - Oryginalna
Ustawienia tryb FILM HDR :
Podświetlanie – 50
Jasność – 0
Kontrast – 50
Ostrość – 5
Kolor – 25
Odcień (Z/C)- 0
Local Dimming – Wysoko
Contrast Enhancer – Wysoko
Tryb HDR+ - OFF
Tryb film wyłączony
Tonacja kolorów ciepły 1
Gamma +1
Tylko tryb RBG wyłączony
Ustawienia przestrzeni kolorów AUTO
Do filmów HDR polecam korzystać tylko z trybu FILM HDR
Zajmiemy się teraz trybem STANDARDOWY(FULL HD ,4k,Netflix,zwykła tv), tu nie będę się rozpisywał tylko podam ustawienia
Podświetlanie – 12
Jasność – 0
Kontrast – 48
Ostrość –10
Kolor – 25
Odcień (Z/C)- 0
Local Dimming – Standardowy
Contrast Enhancer – Niska
Tryb HDR+ - OFF
Tryb film wyłączony
Tonacja kolorów - Standardowy
Gamma - +1
Tylko tryb RBG wyłączony
Ustawienia przestrzeni kolorów – Oryginalna
GAME MODE SDR,HDR
Podam do końca tygodnia bo kiepsko teraz z czasem a to muszę parę dni pograć posprawdzać , pod kalibrować itd...
Mam nadzieję że poradnik komuś pomoże , proszę o wyrozumiałość , każdy ma inny gust :PP
POZDRAWIAM !!!
09-09-2019 10:41 PM
to to samo, te końcówki zależne od sklepu gdzie się kupi, a ustawienia sprawdzę jutro zobaczymy co i jak wtedy 😁
31-01-2020 08:46 PM
to sa zawsze tak naprawdę nasze subiektywne odczucia kto i w jaki sposób lubi widziec obraz w ten czy inny sposób podkrecony czy ustawiony. Nie mam żadnego problemu aby sie podzielcie, u siebie posiadam w ten sposób, wszystkie opcje Eco wyłączone, opcje inteligentne tylko mam do głosu, do obrazu podświetlenie itp też wyłączone, oczywiście w menadżerze urządzeń zewnętrznych - rozszerzenie sygnalu wszystkie hdmi włączone aby byla szersza paleta kolorów, anynet włączone, poziom czerni hdmi na niską,
obraz mam na naturalny, podświetlenie 44, jasność -1, kontrast 50, ostrość 16( w grach 20), kolor 26 ,odcień 0, obraz cyfrowy wyłączone, ustawienia montion plus użytkownika ( tam mam 10 i 5 ) , contrast enchanter - niski ( nie raz w grach na wysoki zależy od rodzaju gry), tonacja kolorów standardowy, w trybie gra wzmacnianie gier włączone, dynamiczny korektor 2, ustawienie motion plus 10 i 5 jak wcześniej pisałem, fresync wyłączone, co do hdr to trzeba zrobić pod siebie najlepiej w dynamicznym, ale to ***** pod wlasne predyspozycje. Pozdrawiam
02-02-2020 05:58 PM
Ja lubię jak obraz jest mocno nasycony kolorami, tak jakby imitował te reklamowe wideo ze sklepów, stąd też preferuje nieco inne ustawienia.
Na początek zaznaczę że włączam tryb HDR+ w trybie Film ale to chyba bez znaczenia bo tryb HDR+ nadpisuje ustawienia swoimi.
Podświetlenie 40
Jasność 0
Kontrast 45
Ostrość 10
Kolor 35
Odcień 0
Czysty obraz na Auto
Motion Plus 10/3 żeby nie było dużego efektu opery
Lokal Dimming Wysoko
Kontrast Enhancer Wysoko
Tryb film Auto 1 bo Auto 2 mocno rozmazuje
Tonacja kolorów Standardowa
Balans bieli 2 pkt
Gamma bt.1886 na 0
Tylko tryb RGB wyłączony
Przestrzeń kolorów Oryginalna
W niektórych programach można zmniejszyć kolor na 30
24-04-2020 12:44 PM
Witam,
Czy ktoś może mi pomóc z ustawieniami pod Samsunga UE43RU7472 ? Kupiłem go 2 dni temu i jakos mi to nie wychodzi. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
25-04-2020 10:19 PM
@lauda1 podaj może, czego oczekujesz i co nie wychodzi, łatwiej będzie podpowiedzieć
27-04-2020 04:51 PM
czesc,
Moze zaczne od konca tzn kupiłem ten tv bo mialem juz starego Sony KDL32W4000K i chcialem cos nowego przede wszystkim ze smart tv. Mam dwojke małych dzieci stad smart tv i YT w sam raz. Kurcze myslalem, ze jak wlacze nowy tv to bede miał obraz o wiele lepszy niz w Sony ale nie do konca tak jest ? Probowałem z ustawieniami ale jakos mi nie wychodzi i obraz jest nie za ostry, brak takiej wyrazistosci, koloryt sa troche za blade itp Nie umiem sie wstrzelic z tymi ustawieniami aby był fajny obraz tzn taki wlasnie do ogladania bajek gl.na YT, sportu gl. pilka nozna, F1 ( mam pakiet Eleven ) no i filmów. Ogolnie ogladamy tv z odleglosci ok. 2,5m siedzac na wprost ( z boku kolory sa kiepskie ale to przez matryce i do tego sie przyzwyczaje ). Probowalem ustawien ze strony www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ru7300/settings ale tez nie wyszło to tak jak chcialem
27-04-2020 05:03 PM
Mam taki sam TV UE43RU7472 jak ty i nie widzę, problemu z jakością obrazu nie będę CI podawał moich ustawień.
@lauda1 Proponuje Ci skorzystać z profesjonalnej kalibracji https://skalibrujtv.pl/
29-04-2020 12:20 PM
No tak tylko to jest płatne i to sporo 500zl. Ja wysłałem zapytanie na forum bo tu jest dużo osób, które się na tym znają, między innymi Ty i chciałem skorzystać z Twojego i innych doświadczenia aby mi pomóc w tych ustawieniach. Jeśli Ty korzystałeś z skalibrujtv.pl to się nie dziwię, że nie chcesz mi podać swoich ustawień
29-04-2020 12:26 PM — edytowano 29-04-2020 12:36 PM
@lauda1 Mam ustawione na Standardowy i nic więcej nie zmieniam, w ustawieniach dla mnie są to idealne ustawienia.
Wysłałem Ci wiadomość prywatną.
29-04-2020 03:05 PM