Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

TV QE75Q70R SMART TV UHD 4K + Soundbar HW-Q90R SOUNDBAR + dekoder NC+ Ultrabox+ 4K UHD 1TB

(Temat utworzony: 09-03-2020 01:02 PM)
4772 Wyświetlenia
Simon01
Apprentice
Opcje

Witam, poszukuję rozwiązania nastepującego problemu:

Do tej pory miałem do telewizora Samsung QE75Q70R SMART TV UHD 4K podłączony Soundbar Samsung HW-Q90R za pomocą złącza HDMI ARC (u mnie jest to wyjście w TV HDMI 4 ARC oraz w soundbarze HDMI ARC).

Wszystko działało poprawnie i dawało się sterować za pomocą jednego pilota i mogłem dowolnie wybierać dzwięk z głośników: TV / Soundbar

Do telewizora miałem podłączony starszy typ dekodera satelitarnego, który również bez problemu dawał się sterować jedym pilotem Samsunga.

Niestety po podłączeniu nowego dekodera satelitarnego Cyfry NC+ pod nazwą Ultrabox+ 4K UHD 1TB do TV poprzez złącze HDMI (oznaczone u mnie 1) telewizor przestał rozpoznawać soundbar i daje możliwość przełączenia dzwięku tylko na głośniki w TV.

Pozostałe opcje wyboru, czyli "odbiornik HDMI" (które poprzednio było rozpoznawane jako Soundbar HW-Q90R) lub optyczne połączenie cyfrowe (do którego w tej chwili nie jest nic podłączone) powodują, że dzwięk w ogóle nie jest słyszany.

Resetowanie sprzętu raczej na nic się nie zda ponieważ soundbar jest poprawnie rozpoznawany przez TV tylko po pierwszym uruchomieniu. Następnie w momencie podpinania dekodera  sat wszystko wraca do sytuacji jak opisałem powyżej, czyli opcje wyboru dzwięku: TV / odbiornik HDMI / optyczne .

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak powinienem to poprawnie podłączyć lub skonfigurować aby wszystko działało?

Chodzi oczywiście o zachowanie korzyści płynących z zachowania odpowiedniego dzwięku oraz komfort użytkowania poprzez używanie jednego pilota do sterowania wszystkimi urządzeniami.

Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.

0 Like
26 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Czy próbowałeś usunąć stary dekoder z listy HDMI ?

0 Like
Simon01
Apprentice
Opcje

Pomiędzy odłączeniem starego dekodera i podłączeniem nowego był tydzień przerwy.

W tym czasie resetowałem TV ale niczego specjalnie nie usuwałem z listy dostępnych urządzeń HDMI ponieważ po odłączeniu tego starego dekodera po prostu żadnego urządzenia oprócz soundbara poprostu nie było.

Po podłączeniu nowego dekodera został on automatycznie zidentyfikowany jako urządzenie HDMI, przy czym nie pojawiła się żadna dokładna nazwa lub jakaś identyfikacja.

Ale w każdym razie na liście urządzeń nie ma obecnie soundbara tylko po prostu urzędzenie HDMI.

Specjalista z canal+ poradził aby soundbara podpiąć bezpośrednio do dekodera złączem optycznym zamiast HDMI ARC ale nie jestem pewien, czy to optymalne rozwiązanie?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Simon01  Czy próbowałeś wyszukać po modelu USW4001NCP ?

0 Like
Simon01
Apprentice
Opcje

Nie nie próbowałem.

A w którym miejscu i na jakim etapie instalacji powinienem go wyszukać po nazwie?

Nie mam możliwości w tym momencie tego sprawdzić ale nie przypominam sobie żeby w ogóle była taka mozliwość.

Po podłączeniu dekoder niejako sam sie konfiguruje i sama TV sat działa bez zarzutu. Pilot też się dał skonfigurować żeby można było sterowac wszystko tylko tym małym poręcznym pilotem Samsunga.

problem pojawił się jedynie z przekazywaniem dźwięku na soundbar.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Podczas konfiguracji masz pytanie czy dekoder zmienił, kanał odpowiadasz, że nie po kilku pytaniach jest możliwość wpisania modelu.

0 Like
Simon01
Apprentice
Opcje

Faktycznie tak jest podczas konfigurowania pilota po 3 czy 4 nieudanych próbach zamiany kanału.

Ale po kolejnej kanały zaczęły się zmieniać bez wpisania modelu więc nie wyszukiwałem juz po nazwie.

Można chyba wrócić do tych ustawień w dowolnej chwili, więc moz na będzie wpisać/wyszukać po nazwie.

Czy Twoim zdaniem to może pomóc rozwiązać problem?

Spróbuję popołudniu i dam znać.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Nie mam teraz dostępu do tego dekodera, żeby sprawdzić, ale też powinien być przekazywany dźwięk po HDMI na sounbar 

https://www.samsung.com/pl/support/tv-audio-video/dolby-atmos-dts-ustawienia-x-surround-sound-soundb...

0 Like
Rozwiązanie
Simon01
Apprentice
Opcje

Ostatecznie nie udało mi sie tego ustawić dokładnie tak jak chciałem ale mam następującą konfigurację:

TV Samsung QE75Q70R SMART TV UHD 4Kjest połączony z dekoderem satelitarnym Cyfry NC+ pod nazwą Ultrabox+ 4K UHD 1TB poprzez złącze HDMI (inne niż HDMI ARC)

Równocześnie TV Samsung połączony jest z Soundbar Samsung HW-Q90R za pomocą złącza optycznego (D.IN).

Wszystko daje się sterować jednym uniwersalnym pilotem Samsunga (ten od telewizora), gdyż dekoder NC+ udał się zestroić z tym pilotem do telewizora. Można to zrobić po kilku próbach lub poprzez wybór kodu dekodera USW4001NCP podczas instalacji dekodera.

Po właczeniu TV, po kilku sekundach zawsze przełącza trub dźwieku/głośników na "digital", przy czym automatycznie uruchamia się Soundbar dzięki funkcji Auto Power Link - ON (konfiguracja w instrukcji soundbara).

Jedyna funkcja, której nie udało się uzyskać to możliwość wyłączenia soundbara za pomocą uniwersalnego pilota od TV ale to nie jest problem, ponieważ mozna soundbar wyłączyć za pomocą własnego pilota lub pozostawić w stanie oczekiwania, a on sam sam się wyłączy po kilku(nastu) minutach braku aktywności.

W kazdym razie jakość obrazu, dźwięku i obsługi jest w pełni zadowalająca.

0 Like
escapers
Navigator
Opcje

Mam to samo.. dekoder nc+ 4K 1TB podpięty pod TV Q9FN i soundbar Q90r (HDMI ARC)... wszystko to sprzęt samsunga.. i trzeba się zamordować aby śmigało jako tako.. bo po standardowym podłączeniu dekodera soundbar wariuje.. próbowałem resetu wszystkiego.. przepiania itd.. nie ma szans aby to idealnie działało. z wykorzystaniem HDMI ARC.. 

0 Like