Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

TV Q67A + Soundbar Q60T + Netia Player N7800

(Temat utworzony: 20-04-2022 11:56 PM)
311 Wyświetlenia
Wojciech222
First Poster
Opcje

Witam, 

problem powstał po zakupie soundbara Q60T

po podłączeniu do TV Samsung QE43Q67A nie działa "jeden" pilot.

Netia Player N7800  - podłączony pod HDMI1 - idealnie działał wcześniej

Soundbar Q60T podłączony pod ARC <-> ARC HDMI2 - też działa jak trzeba — jeśli działa sam z np. YouTube

Problem pojawia się kiedy Netia + Soundbar mają działać razem

• po włączeniu TV - nie uruchamia się Netia — gubi "źródło" - nic nie da się zrobić
  • jeśli włączę ręcznie (drugim pilotem) to sterowanie działa 10-15s i przestaje reagować Netia Player na sygnał z pilota Samsung
  • jeśli odłączę Soundbar lub przełączę na Głośniki TV — wszystko działa poprawnie
  • próbowałem również ręcznej konfiguracji urządzenia Netii wybierając sterownik N7200 - działa przez kilka sekund, wydaje mi sie, że "priorytet" przejmuje soundbar w sterowaniu.

Rozwiązanie problemu:

• Czy rozwiązaniem jest przejście tylko i wyłącznie na kabel optyczny do audio?
  • Czy uda się, aby dwa urządzenia pracowały poprawnie?

Próbowałem wiele konfiguracji "od zera", usuwanie oraz od nowa dodawanie nowych urządzeń do "pilota uniwersalnego", również próbowałem rozwiązanie Netia podłączone pod HDMI w Soundbar , i za pomocą Soundbar dostarczany sygnał — działało — ale bez obsługi w pełni jednym pilotem.

Wcześniej tak jak wspomniałem kiedy HDMI ARC nie było używane — problem nie występował.

Z informacji wśród znajomych słyszałem, że podobny problem występuje również przy podobnych modelach TV Samsung z dekoderami UPS i Soundbarem — brak możliwości spięcia jednym pilotem.

Sugestie? Jak to rozwiązujecie?
Postawiłem na TV Samsung + Soundbar Samsung aby móc w pełni skorzystać z "jednego" pilota.

0 Like
1 Odpowiedz
AdamJu
Navigator
Opcje
Często jest tak że jedno z urządzeń zakłóca pracę systemu. I tu może tak być, że dekoder tv i listwa się nie polubił. Np. Bywa tak że xiaomi mibox s po podłączeniu do części TV powoduje że zaczyna szwankować automatyczne przełączanie gniazd hdmi w tv. Po odlaczeniu wszystko wraca do normy. Takich kwiatków jest więcej. I często nic się z tym nie da zrobić. Kabel Optyczny jak zawsze załatwia temat, ale jest mniej wygodnym rozwiązaniem
0 Like