Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

TV nie widzi listwy

(Temat utworzony: 31-05-2019 11:31 PM)
771 Wyświetlenia
krzysiek68
Pathfinder
Opcje

Właczam tv a soundbar milczy (Yamaha yas 107)

W ustawieniach tv w menu dzwięku nawet nie ma opcji HDMI, tylko optyk, telewizyjne i bluetooth. Dzwonię do samsunga, robią test i HDMI powraca, był jakiś błąd. TV OFF, po godzinie TV ON i to samo. TV widzi listwę, znaczy włącza ją ale dzwięku brak. Dzwonię na infolinię, robią zdalnie reset TV, nic nie pomaga. Dzonię ponownie, rozmowa trwa ze 30 minut, w tym czasie ja i technik przestawiamy kabelki hdmi w różne kombinacje ( dekoder-listwa-listwa-tv), Nic nie pomaga. Ponowny hard reset itp. Ponowna  koniguracja tv, dekodera i listwa gra. 

Ps. W tym czasie jak listwa nie była wykrywana dekoder nie włączał\wyłączał  się razem z tv, litwa też sie nie wyłączała.

Jeden z techników powiedział, że listwa nie jest w pełni kompatybilna z tv, jak nie jest jak gra juz pół roku, dwa tygodnie po aktualizcji tv (1270.3), 5 kabelków hdmi w domu i na każdym to samo. Narazie wszystko gra, było kilka on\off tv. 

Nie wiem czy tylko ja mam takiego pecha, że jedna jedna usterka zlikwidowana (zanikanie obrazu) to teraz listwa. 

A, jeszcze powiedzieli aby zrestartować listwę. 

0 Like
11 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
krzysiek68
Pathfinder
Opcje
Tak a o co chodzi
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Dla mnie jest to zrozumiale napisane co trzeba zrobić żeby był dźwięk po HDMI na listwie z TV.

0 Like
krzysiek68
Pathfinder
Opcje

Ale w nowym temacie który założyłem był inny problem. Może troche nagmatwalem ale 

-tv nie wykrywał listwy,mało tego, to w ustawieniach dzwięku czy to na pasku wogóle nie miałemczy to ikony czy napisu "dzięk hdmi" ta opcja zniknęła, po zdalnym ikona i dzięk wrócił ale po ponownym off\on tv problem powrócił.

Następny reset nie pomógł i sugerował tchnik wymianę kabelka i reset listwy. Tylko, że kabelków to wymieniłem 5 sztuk, bez rezultatu a jak by małe było tego to dekoder był obsugiwany przez pilota tv ale po wyłączeniu tv dekoder nie wyłączał się tak samo jak listwa ( którą włączyłem ręcznie). Więc błąd czy usterka pojawiła się na łączach HDMI-ARC -HDMI-CEC. Była też mowa o nowym kabelku HDMI 2.0 ale kupiłem ostatnio na alledrogo ( z ciekawości) kabelek za 2,60 zł - przesyłka 4,60 zł i na tym kabelku szło bez żadnych szumowin. Więc kabel za 100 czy j\w nie ma znaczenia ( może nie do końca nie ma znaczenia ale w większości przypadków tak jest). Osobiście używam 5 kabelków do różnych sprzętów kupionych od 30 do 80 zł

A, że mam do listwy podłączonego suba a który to się nie włączał bo nie dostawał sygnału z listwy (bo jakmiał dostać jeżeli do listwy nie dochodziły żadne sygnały). A oprócz tego, że technik jeden czy drugi mówi o kompatybilności sprzętu wobec samsunga, przecież standart ARC czy CEC to standart. Na koniec listwa po optyku i bluetooh "szła".

Minęło 24h, tv kilka razy on\off i jak narazie, mam nadzieje to się nie powtórzy. 

Ps.  

jak coś bardziej namieszałem to sorki ale temat nie był zdublowany

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@krzysiek68  Bardziej mnie interesuje  oznaczenie kabla niż cena jakie to jest od HDMI 1.0 do  2.1 ?

0 Like
krzysiek68
Pathfinder
Opcje
Rano włączam tv a tu zonk. Listwa ciemna.
Wyłączam tv a dekoder pozostaje włączony, reaguje na komendy pilota od tv ( przełączanie kanałów głośność tv itp.) ale dekoder dalej pozostaje włączony a tv wyłączony.
Omijam kontakt z infolinią samsunga, wyciągam wtyczkę zasilania tv z gniazdka na 5 minut. Po podłączeniu i odpaleniu tv listwa gra, dekoder reaguje na wszystkie komendy. Wyłączam tv, dekoder przechodzi w stand by. Wszystko działa i jestem zadowolony. Ale jest coś na rzeczy z kondensatorami, że muszą odpocząć.
Ps w trakcie pisania jednak zadzwoniłem na info opisałem sytuację, poczytała wcześniejsze moje zgłoszenia i wysnuła taką oto tezę: sprzęty innych firm mogą być nie kompatybilne. Gdyby to był soundbar samsunga nie było by takich usterek.
Nie wiem co sądzić o tym.
Jest możliwość po usb wrócić do aktualizacji tv do wcześniejszej wersji ?
Być może najnowsza wersja jest problematyczna
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@krzysiek68  Może jest coś nie tak z tą aktulizacją ale nie ma możliwość cofniecja się do starszej wersji. Ja mam starszy TV UE40JU6740 i działa z każdym sprzętem i nie tylko Samsunga (Pionnier Yamaha czy inne)  Może dlatego że byłem serwisantem w Samsungu.

0 Like
krzysiek68
Pathfinder
Opcje

@vdsl2A ponowna aktualizacja 1270.3 przejdzie przez tv ?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@krzysiek68 Nie przejdzie bo TV ma już zainstalowaną najnowszą, pozostaje czekać na kolejną wersje.

0 Like