Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

tryb gry qe65q80a

(Topic created on: 22-10-2021 07:00 PM)
2644 Views

I have this problem too

irek76
Explorer
Options

Witam serdecznie.

Posiadam od tygodnia qe65q80a. Telewizorem ogólnie jestem zachwycony, ale mam jeden problem, trochę mnie irytujący.

Po włączeniu konsoli telewizor automatycznie uruchamia tryb gry i fajnie, ale po wyłączeniu konsoli telewizor nie wraca do poprzednich ustawień obrazu w menu systemu, tylko dalej wyświetla tryb gry przez co trzeba to zmieniać ręcznie co jest dosyć upierdliwe. Macie jakiś pomysł, coś trzeba odznaczyć w ustawieniach, czy ten typ po prostu tak ma.

Pozdrawiam

0 Likes

1 Solution

Accepted Solutions
Solution
irek76
Explorer
Options

Dobra, problem rozwiązany😀Napiszę co i jak, może się komuś przyda kto będzie miał taki sam problem. Należy w ustawieniach systemu oznaczyć opcje "włącz połączenie z urządzeniem HDMI". To w PS4, na innych konsolach może się inaczej nazywać  ale o tą opcje chodzi.

View solution in context

12 REPLIES 12
patyczak
Black Belt 
Options
A po przełączeniu na inne źródło też się nie przełącza?
0 Likes
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Options

@irek76, Czy na telewizorze masz zainstalowane najnowsze oprogramowanie o oznaczeniu 1805 ?

irek76
Explorer
Options

Witam

Przede wszystkim dziekuję za zainteresowanie się tematem i próby pomocy.

Mam najnowszą wersję tj. 1805. Co do źródeł, do telewizora mam podłączoną tylko konsole, korzystam z aplikacji streamingowych (hbo go, netfix). Fakt, po wyłączeniu konsoli i wciśnięciu ikony TV włącza się  tryb obrazu standardowy, ale to wg. mnie taka droga na około. Skoro tryb gry włącza się automatycznie to też logiczne jest dla mnie , że automatycznie powinien się wyłączyć w momencie wyłączenia konsoli i powrotu do ekranu domowego telewizora. Sytuacja ma miejsce zarówno gdy tryb gry  jest ustawiony na auto jak i  na włączony. Przy okazji spytam, jaka jest między tymi  opcjami różnica?

0 Likes
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Options

@irek76, U mnie na Q80A czasami zdarza się, że tryb dźwięku sam nie powraca do poprzedniego trybu i cały czas mam tryb gra. Zaznaczę, że używam soundbara Q800T. Co do trybu obrazu to zawsze powraca do poprzedniego po wyłączeniu konsoli w moim przypadku Playstation 5. Konsola jest podłączona bezpośrednio do telewizora.

Różnica między Auto a Włączony jest opisana w instrukcji obsługi na stronie 120

ga.png

Solution
irek76
Explorer
Options

Dobra, problem rozwiązany😀Napiszę co i jak, może się komuś przyda kto będzie miał taki sam problem. Należy w ustawieniach systemu oznaczyć opcje "włącz połączenie z urządzeniem HDMI". To w PS4, na innych konsolach może się inaczej nazywać  ale o tą opcje chodzi.

OleksiiA
Moderator
Moderator
Options

@Brush, może warto też zacząć od zresetowania TV do ustawień fabrycznych, skoro robiłeś to z laptopem?

Zrób też na początku takie 2 rzeczy:

1. Włącz TV. Następnie trzymaj przycisk Power do momentu, aż TV uruchomi się ponownie.

2. Wyłącz TV. Odłącz od niego wszystkie kable/urządzenia zewnętrzne. Odłącz TV od gniazda zasilania na 5 minut. Następnie wszystko podłącz i sprawdź, jak będzie działał tryb gry.

I oczywiście, jak pisałem na początku, możesz pokusić się o hard reset.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

JacenSolo
Explorer
Options
Hej!

Mam problem z moim S90C, odkąd TV wykrył źródło jako PS5, w trybie gry zablokowała się opcja "tryb obrazu gry". Wcześniej wszystko działało ok. Nie zmieniałem też podstawowych ustaiweń TV. Jedyna różnica to rozpoznane urządzenie.

Czy ktoś z was spotkał się z czymś takim?

Pozdrawiam!
0 Likes
patyczak
Black Belt 
Options
Ale w jakim sensie się "zablokowała"? Jeśli chodzi o to, że nie możesz zmienić nic w ustawieniach, to jest to objaw ok.
JacenSolo
Explorer
Options
Bezpośrednio w menubtrybu gry, tym wywoływanym przytrzymaniem klawisza "play/pause", jest osobna opcja trybów ekranu dla trybu gry. Są tam tryby: Standardowy, FPS, RPG, Sport, i Oryginalny (możliwe, że coś pominąłem). Wcześniej, gdy źródło nie było rozpoznane, miałem normalnie dostęp do tych trybów. Natomiast, gdy tylko źródło zostało rozpoznane jako PS5, to funkcja ta jest na szaro i nie można nic z tym zrobić.
0 Likes