Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Telewizor UE40ES6100 nie znajduje wifi

(Temat utworzony: 22-07-2023 01:48 PM)
1047 Wyświetlenia
sliz
First Poster
Opcje

Witam szanowne grono, 

Mam problem z telewizorem Samsung Smart TV, model UE40ES6100. Od wczoraj w telewizorze przestało działać połączenie z siecią bezprzewodową. Podczas próby wyszukania sieci telewizor wyświetla komunikat "wyszukiwanie sieci bezprzewodowych". Po chwili komunikat znika i tv wraca do poprzedniego ekranu (ustawienia sieci). Nie zauważyłem żadnych charakterystycznych wydażeń związanych z utratą łączności. Nie wiem, czy telewizor nie zaktualizował wcześniej oprogramowania. W telewizorze była wersja 002007. Router w tym samym pomieszczeniu co TV, kiedy działało zasięg był bardzo mocny.

Próbowałem:

- odłączyć telewizor od zasilania na chwilę - bez efektu.

- przywrócić ustawienia fabryczne - bez efektu

- postawić hot-spot na komórce - tv również nie wykrywa. W otoczeniu jest kilka sieci sąsiadów. Ich również nie widać.

- za poradami z forów internetowych zmieniłem region wifi z E na R, następnie na A - bez efektu

- przywróciłem ustawienia regionu wifi na E

- Poprzez USB zaktualizowałem oprogramowanie telewizora do wersji 002008 - bez efektu

Co robić dalej? Zostaje mi coś więcej niż szukanie kabla ETH?

0 Like
24 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@slizW tej serii ES były wadliwe moduly WIFI tylko wymiana  modulu rozwiąże problem.

0 Like
sliz
First Poster
Opcje
Dzięki za odpowiedź. Mam ten telewizor już 6 rok, do tej pory sprawował się świetnie.

Gdzie mogę nabyć taki moduł? Znajdę gdzieś na śląsku lub w internecie dystrybutora części do tych telewizorów? Czy raczej zostają tylko autoryzowane serwisy?
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@slizNajlepiej zamówić w autoryzowanym serwisie.

0 Like
Piotr271
First Poster
Opcje

Cześć. Od pewnego czasu mam ten sam problem. Czy udało się go rozwiązać? Mam jeszcze jedno pytanie. Od pewnego czasu przy dłuższym oglądaniu telewizji tak po dwóch trzech godzinach obraz przesuwa się i jest niewyraźny. Wygląda to tak jakby dwa obrazy były na siebie nałożone i delikatnie przesunięte. Czy masz może ten sam problem?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Piotr271  A jaki masz dokładny model TV?

0 Like
Piotr271
First Poster
Opcje

No właśnie UE40ES6100

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Muszę ciebie zmartwić pozostaje zakup nowego TV.
0 Like
sliz
First Poster
Opcje

Cześć, rozwiązałem problem przez podłączenie telewizora kablem. Jeżeli obraz się rozjeżdża to dalsze naprawy prawdopodobnie mogą nie mieć sensu. 

0 Like
Piotr271
First Poster
Opcje

Mam ten telewizor ponad 10 lat i tak myślałem, że te usterki są raczej "nienaprawialne". Poza tym jest ok. Trochę szkoda wydawać kasy na nowy sprzęt.  Prawdopodobnie jeszcze trochę się pomęczę i będzie trzeba pomyśleć o zmianie. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

0 Like