Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Telewizor sformatował mi dysk bez zgody

(Temat utworzony: 22-09-2017 03:26 PM)
1415 Wyświetlenia
MaMiX
First Poster
Opcje

Telewizor bez mojej zgody ani żadnej informacji sformatował dysk na którym były i są jeszcze bardzo ważne dane tylko jakoś sformatowane, że tylko pod telewizorem można je zobaczyć. Zgłosiłem sprawę do pomocy i oczywiście Pan tylko napisał to co ja napisałem w wiadomości do niego tylko, że napisał własnymi słowami.

No nie wiem, ale według mnie powinni pracować tam fachowcy skoro odpowiedź zajmuje im kilka dni.

Co sądzicie o pozwaniu ich za to, że mi telewizor przeformatował dysk i odszkodowaniu za naprawę?

Bo mnie to wkurza takie olewanie klienta i dawanie jakichś zielonych ludzi do pomocy.

Co o tym myślicie? Dałem im tydzień, po tygodniu najwyżej coś ogarnę z jakimś adwokatem i kimś kto się specjalizuje w odzyskiwaniu danych by mniej więcej wycenił koszty naprawy.

Z tego co wiem, to danych za bardzo nie można wycenić i ponoć liczą się koszty naprawy.

A że ogólnie nie wiadomo jak konkretnie telewizor formatuje dysk i co robi z plikami to zarówno naprawa może kosztować 1000zł a może iść w nieskończoność, a że ci robią sobie ***** to chyba będzie trzeba sprawę postawić twardo.

Co o tym sądzicie?

0 Like
4 Odpowiedzi
WesołyRomek
Apprentice
Opcje

Jak to możliwe? Przecież najpierw pojawia się komunikat czy chcesz sformatować.

0 Like
MateuszS
Navigator
Opcje

Cześć MaMiX

Tak jak napisał WesołyRomek, TV przed sformatowaniem wyświetla komunikat aby potwierdzić wykonanie formatu.

Dodatkowo w instrukcji jest zapis:

"Przed podłączeniem urządzenia do telewizora należy utworzyć kopię zapasową plików na wypadek ich uszkodzenia lub utraty. Firma SAMSUNG nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzone pliki ani utracone dane."

Pozdrawiam
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Aż bedę musiał sprawdzić to u siebie, jak wygląd kwestia z dyskami. Bo powiem szczerze, podłaczylem jakiegoś 250 GB zalegajacego w szufladzie i nie obserwowalem co się dzieje.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Trochę czasu minęło, ale dzisiaj sprawdziłem co się dzieje z moimi danymi na dysku podpiętym pod mojego Q7F (QE55Q7FAMTXXH).

Wrzuciłem na dysk muzykę, zdjęcia i film. Podpiąłem go pod telewizor. Pierwsza informacja to to, że podpięto dysk zewnętrzny i pytanie, czy chcę przejrzeć zawartość. Okey, przejrzałem wszystko - działa - odtworzył bez problemu. Odpiąłem od tv i podpiąłem pod kompa - wszystko zostało. Popiąłem jeszcze raz pod tv i przeszedłem na telewizję naziemną. Uruchomienie timeshiftu i tu pojawia się info, że telewizor musi sprawdzić wydajność. Zgodziłem się. Po sprawdzeniu wydajności ruszył timeshift. Następnie uruchomiłem opcję nagrywania. Nagrałem fragment programu. Po wejściu w nagrania jest ikona z programem. Odtwarzanie działa bez problemu.

Przeszedłem do wyboru źródeł na telewizorze i otworzyłem dysk. W zawartości widoczne moje wcześniejsze pliki dodane na kompie oraz folder Content, w który znajduje się nagrany program. Wszystko daje się otworzyć i odtworzyć.

Odpiąłem dysk od tv i podpiąłem pod kompa. W eksploratorze plików widoczne moje pliki oraz folder Content z zawartością "opisujacą" nagrany program. Moje wcześniej dodane pliki są i działają. Nie mogę tylko odtworzyć nagranego programu, co jest logiczne - ochrona praw autorskich i kodowanie.

Reasumując.

Telwizor w żaden sposób nie formatuje dysku, nie usuwa danych uzytkownika zapisanych na nim wcześniej. Jego zawartoś dostępna (poza nagranym programem) zarówno na kompie i na tv.

Mój dysk to WD 2,5' 250 GB USB 2.0 sformatowany w NTFS. Podpięty w tv pod USB z opisem HDD.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like