Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung UE49NU8042 i podłączenie do wzmacniacza

(Temat utworzony: 04-01-2019 03:53 PM)
5325 Wyświetlenia
Ayrr
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

Od kilku dni jestem użytkownikiem TV UE49NU8042. Mam problem z podłączeniem do amplitunera i konfiguracją dźwięku.

Żródłem obrazu jest dekoder SAT podłączony HDMI poprzez amplituner.

1. Gdy wybieram w konfiguracji głośniki jako telewizyjne to dźwięk jest odtwarzany przez głośniki zewnętrzne podłączone do amplitunera. Nie mogę wtedy sterować siłą głosu w amplitunerze pilotem od TV.

Przy takiej konfiguracji uruchamiając Netflixa z aplikacji w TV słyszę zarówno dźwięk ze źródła SAT jaki z aplikacji, by korzystać z aplikacji muszę całkowicie wyciszyć źródło SAT. Dźwięk z obu źródeł jest słyszalny z głośników zew.

Gdy uruchamiam Spotify grają tylko głośniki telewizyjne (!).

2. Gdy wybieram w konfiguracji, że źródłem dźwięku jest przewód optyczny to dźwięk jest nadal odtwarzany przez głośniki zew. (oczywiście podłączam dodatkowo wzmacniacz kablem optycznym do TV), ale mogę wtedy już sterować siłą głosu w amplitunerze z wykorzystaniem pilota od TV (wydaje się, że krok do przodu).

Problem pojawia się jak uruchamiam aplikacje, zarówno Netflix jak i Spotify działają bez głosu.

Co robię nie tak? Chciałbym że wszystko działało z wykorzystaniem głośników zewnętrznych. Ponadto uruchomienie aplikacji powinno "zamykać" źródło dźwięku z SAT.

Prośba o pomoc.

Pozdrawiam,

AZ

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
dekoder
Navigator
Opcje

Kabel HDMIz telewizora podłaczasz do HDMI OUT w ampli,a nie do HDMI IN

i ustaw w menu pioneera wyjście na ARC TV lub coś w tym stylu,nie wiem jakie ustawienia ma ten ampli

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
6 Odpowiedzi
dekoder
Navigator
Opcje

Ma ten ampli hdmi arc ?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Ayrr podłącz dekoder sat pod tv, a z telewizora kablem HDMI z gniazda ARC poprowadź dźwięk do wejścia HDMI  swojego amplitunera i sprawdź czy zadziała ten sposób konfiguracji.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Ayrr
First Poster
Opcje

@dekoder  napisał(a):

Ma ten ampli hdmi arc ?

Tak. To Pionier VSX-527K.

Pozdrawiam,

AZ

0 Like
Ayrr
First Poster
Opcje

@Szewcu72  napisał(a):

@Ayrr podłącz dekoder sat pod tv, a z telewizora kablem HDMI z gniazda ARC poprowadź dźwięk do wejścia HDMI  swojego amplitunera i sprawdź czy zadziała ten sposób konfiguracji.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem:

Dekoder SAT podłączam przewodem HDMI do telewizora. I drugi przewód HDMI pomiedzy gniazdem ARC TV do wejścia HDMI amplitunera?

Przy takim podłączeniu dźwięk jest tylko z głośników telewizora. POdłączenie amplitunera wyświetla się tylko jako nieznane urządzenie.

Pozdrawiam,

AZ

0 Like
Rozwiązanie
dekoder
Navigator
Opcje

i ustaw w menu pioneera wyjście na ARC TV lub coś w tym stylu,nie wiem jakie ustawienia ma ten ampli

0 Like
Ayrr
First Poster
Opcje

@dekoder  napisał(a):

Dzięki, tak właśnie podłączałem, ale nie wiedziałem że w amplitunerze trzeba włączyć ARC (myślałem, że to po prostu działa). To rozwiązało temat i przy okazji udało się opanować temat sterowania amplitunerem za pomocą pilota TV (tam była taka funkcja w tym samym menu).

Pozdrawiam,

AZ

0 Like