04-01-2019 03:53 PM
Dzień dobry,
Od kilku dni jestem użytkownikiem TV UE49NU8042. Mam problem z podłączeniem do amplitunera i konfiguracją dźwięku.
Żródłem obrazu jest dekoder SAT podłączony HDMI poprzez amplituner.
1. Gdy wybieram w konfiguracji głośniki jako telewizyjne to dźwięk jest odtwarzany przez głośniki zewnętrzne podłączone do amplitunera. Nie mogę wtedy sterować siłą głosu w amplitunerze pilotem od TV.
Przy takiej konfiguracji uruchamiając Netflixa z aplikacji w TV słyszę zarówno dźwięk ze źródła SAT jaki z aplikacji, by korzystać z aplikacji muszę całkowicie wyciszyć źródło SAT. Dźwięk z obu źródeł jest słyszalny z głośników zew.
Gdy uruchamiam Spotify grają tylko głośniki telewizyjne (!).
2. Gdy wybieram w konfiguracji, że źródłem dźwięku jest przewód optyczny to dźwięk jest nadal odtwarzany przez głośniki zew. (oczywiście podłączam dodatkowo wzmacniacz kablem optycznym do TV), ale mogę wtedy już sterować siłą głosu w amplitunerze z wykorzystaniem pilota od TV (wydaje się, że krok do przodu).
Problem pojawia się jak uruchamiam aplikacje, zarówno Netflix jak i Spotify działają bez głosu.
Co robię nie tak? Chciałbym że wszystko działało z wykorzystaniem głośników zewnętrznych. Ponadto uruchomienie aplikacji powinno "zamykać" źródło dźwięku z SAT.
Prośba o pomoc.
Pozdrawiam,
AZ
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
04-01-2019 09:21 PM
Kabel HDMIz telewizora podłaczasz do HDMI OUT w ampli,a nie do HDMI IN
i ustaw w menu pioneera wyjście na ARC TV lub coś w tym stylu,nie wiem jakie ustawienia ma ten ampli
04-01-2019 05:29 PM — edytowano 04-01-2019 05:30 PM
Ma ten ampli hdmi arc ?
04-01-2019 06:04 PM — edytowano 04-01-2019 06:05 PM
@Ayrr podłącz dekoder sat pod tv, a z telewizora kablem HDMI z gniazda ARC poprowadź dźwięk do wejścia HDMI swojego amplitunera i sprawdź czy zadziała ten sposób konfiguracji.
04-01-2019 06:43 PM
04-01-2019 06:48 PM
@Szewcu72 napisał(a):@Ayrr podłącz dekoder sat pod tv, a z telewizora kablem HDMI z gniazda ARC poprowadź dźwięk do wejścia HDMI swojego amplitunera i sprawdź czy zadziała ten sposób konfiguracji.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
Dekoder SAT podłączam przewodem HDMI do telewizora. I drugi przewód HDMI pomiedzy gniazdem ARC TV do wejścia HDMI amplitunera?
Przy takim podłączeniu dźwięk jest tylko z głośników telewizora. POdłączenie amplitunera wyświetla się tylko jako nieznane urządzenie.
Pozdrawiam,
AZ
04-01-2019 09:21 PM
Kabel HDMIz telewizora podłaczasz do HDMI OUT w ampli,a nie do HDMI IN
i ustaw w menu pioneera wyjście na ARC TV lub coś w tym stylu,nie wiem jakie ustawienia ma ten ampli
14-01-2019 09:43 PM
@dekoder napisał(a):Kabel HDMIz telewizora podłaczasz do HDMI OUT w ampli,a nie do HDMI IN
Dzięki, tak właśnie podłączałem, ale nie wiedziałem że w amplitunerze trzeba włączyć ARC (myślałem, że to po prostu działa). To rozwiązało temat i przy okazji udało się opanować temat sterowania amplitunerem za pomocą pilota TV (tam była taka funkcja w tym samym menu).
Pozdrawiam,
AZ