Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung Ue43nu7192 a Creative stage 2.1

(Temat utworzony: 06-12-2019 05:28 PM)
2762 Wyświetlenia
TRACKER88
Explorer
Opcje

Cześć, mam problem mianowicie po ostatniej aktualizacji oprogramowania do wersji 1290.4 pojawił się problem - raz na jakiś czas zacina mi się soundbar (chociaż też nie do końca) Creative stage 2.1 - jest przesyłany normalnie dźwięk, mogę na pilocie niby zmienić głośność (widzę na ekranie niby plus I minus do zmiany regulacji), ale na wyświetlaczu w sounbarze nic się nie zmienia, głośność pozostaje taka sama... Łączę się za pośrednictwem portu hdmi arc, próbowałem kilku kabli hdmi i wszędzie dzieję się to samo... może więc w samym tv jest problem z hdmi cec / arc?

Jak sądzicie? 

Potraficie jakoś pomóc? 

Pozdrawiam, Robert. 

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
TRACKER88
Explorer
Opcje

Cześć, kilka dni już testuję najprostszy kabel jaki może być, dosłownie za 2 dyszki I o dziwo na te chwilę wszystko działa poprawnie. Wykonałem ponownie reset do ustawień fabrycznych i soundbar załącza się za każdym razem przez hdmi arc. Gdyby kogoś to interesowało to kabel ten zwie się "kabel hdmi 2.0 płaski Lanberg".

Dzięki za pomoc @MagdaB  :smiling-face:

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
9 Odpowiedzi
EwaK
Hotshot
Opcje

@TRACKER88 sytuacja pojawiła się od razu po aktualizacji faktycznie, czy po jakimś czasie? Domyślam się, że takie podstawy jak dłuższy reset obu urządzeń wykonywałeś?

0 Like
TRACKER88
Explorer
Opcje

Tak wykonywałem reset i tu i tu - chociaż w sumie w soundbarze wydaje mi się to niezbyt możliwe "to be honest" :winking-face: lecz faktem jest że wyłączyłem i włączyłem go na nowo na listwie zasilania i wszystko jest tak samo... Na tv zresetowalem ustawienia do domyślnych ale wiele to nie dało... Wcześniej też potrafił się soundbar zawiesić ale zdecydowanie mniej razy niż teraz po aktualizacji.

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @TRACKER88 :smiling-face: Spróbuj wykonać reset soundbara przez przytrzymanie na listwie + i - przez około 5 sekund. Daj proszę znać, czy pomogło. 

0 Like
TRACKER88
Explorer
Opcje

@MagdaB Próbowałem - i + przytrzymać dłużej na listwie ale to nic nie dało, gdyż zwyczajnie jest do tego przycisk na pilocie... Człowiek stary i ślepy :winking-face: Listwa przed tym resetem który wykonałem nie chciała się włączyć wraz z tv, niestety ale to wygląda tak jakby tv przez hdmi cec / arc nie przesyłał sygnału do listwy niekiedy... Moze jednak trafiłem na złe kable i kolejny kupić? Sam już nie wiem co robić... Nie jest to coś bez czego nie da się żyć, ale jednak irytuje troszkę co jakiś czas podchodzenie do głównej listwy zasilającej i wyciąganie wtyczki co jakiś czas.

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

@TRACKER88 Jak najbardziej można spróbować na nowym kablu hdmi. W takich sytuacjach nie pozostaje nic innego jak testy, aby ustalić co jest przyczyną. 

Rozwiązanie
TRACKER88
Explorer
Opcje

Cześć, kilka dni już testuję najprostszy kabel jaki może być, dosłownie za 2 dyszki I o dziwo na te chwilę wszystko działa poprawnie. Wykonałem ponownie reset do ustawień fabrycznych i soundbar załącza się za każdym razem przez hdmi arc. Gdyby kogoś to interesowało to kabel ten zwie się "kabel hdmi 2.0 płaski Lanberg".

Dzięki za pomoc @MagdaB  :smiling-face:

0 Like
TomaszKRK
First Poster
Opcje

Minęło już sporo czasu, ale może uda mi się uzyskać odpowiedź :smiling-face: Czy zmiana kabla HDMI rzeczywiście rozwiązała problem na dobre? 

0 Like
TRACKER88
Explorer
Opcje

Cześć, do pewnego momentu myślałem że tak... Ale niestety - ostatnio problem ponownie powrócił i czasami soundbar nie włącza się z telewizorem - pomaga wyłączenie z gniazdka soundbara i tv na kilka minut oraz włączenie ich ponownie. Nie mam pojęcia jak to całkowicie rozwiązać tak naprawdę... Niestety.

Pozdrawiam, Robert. 

0 Like
TomaszKRK
First Poster
Opcje

Heh, a już miałem nadzieję 😞

U mnie dokładnie to samo, jedynie wyłącznie soundbara z gniazdka na chwilę naprawia problem. Trochę poszperałem w internecie i to niestety powszechna wada tego głośnika. Tak czy inaczej wielkie dzięki za szybką odpwiedź.

0 Like