18-12-2020 11:09 PM
Telewizor kupiony dzisiaj. Konfiguracja przebiega pomyślnie połączenie HDMi z dekoderem jest ok, w kolejnych okienkach widzę obraz , testowanie pilota na zmianę kanałów działa. Dochodzę do ostatniej planszy na której wyświetlany jest wcześniej wybrany kanał( w takim mniejszym oknie na środku) . Pod spodem klawisz Zapraszamy do korzystania , wciskam , obraz powiększa się na cały ekran i po 2 sekundach znika. Wyświetla się tylko żeby wejść w ustawienia etc itd.
Jako źródło mam ustawiony Orange , przy ikonie jest przysłowiowy ptaszek ze OK ale obok ikona w kolorze czerwonym że niby dekoder wyłączony. Zmieniałem kabel hdmi , kombinowałem na wszystkie sposoby i nadal to samo.
Jakieś pomysły bo zaczynam się irytować przy telewizorze za taką kasę. Telewizor jest z One Connect Box.
Dominik
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
20-12-2020 07:30 PM — edytowano 20-12-2020 07:32 PM
Sytuacja wygląda tak: zgłosiłem wczoraj problem do Orange, od razu zaproponowali wymianę dekodera. Po godzinie miałem już nowy egzemplarz. Pracownik techniczny orange był tak zainteresowany tematem że zobowiązał się że oddzwoni za kilka godzin zweryfikować temat(potwierdza że dekoder ma być ustawiony na auto w zakresie rozdzielczości czyli standardowo po wyjęciu z pudełka) . Podłączam nowy dekoder , proces konfiguracji TV po wyczyszczeniu do ustawień fabrycznych przechodzi bez problemu. Niestety ostatni krok i załadowanie obrazu na cały ekran kończy się jak zwykle , 2 sekundy i brak połączenia. Kolejne dwie próby to samo ale procedura dodania Orange jako dostawca za każdym razem jest poprawna(na starym dekoderze było losowo). Zmieniam na dekoderze rozdzielczość(wchodzę w tryb serwisowy (D-C-D na pilocie) na 38..... , restart , konfiguracja i niestety nadal to samo, obraz się ładuje na 2 sekundy i brak połączenia. Kolejno zmieniam rozdzielczość dekodera na FHD i euforia- działa. Robię kilka restartów i jest ok. Na koniec zmieniam jeszcze raz rozdzielczość na 4 K i o dziwo działa. Tak stan utrzymuje się od wczoraj więc sekwencja zmiany na FHD ,a następnie na 4K rozwiązała temat. Pan z Orange oddzwonił spisał całą sytuację i potwierdził że zgłasza do osób odpowiedzialnych za rozwój produktu.
PS
Jedyny inny dekoder 4 k orange to model IWU200 ale jest uboższy w funkcje od Samsunga.
Dominik
19-12-2020 12:05 AM
19-12-2020 01:01 AM
@dominikpawlowsk Napisz, jak masz model dekodera od Orange ? Też zaktualizuj firmware w TV do wersji 1460.9
https://www.samsung.com/pl/support/model/QE65Q95TATXXH/#downloads
19-12-2020 12:28 PM — edytowano 19-12-2020 12:44 PM
Dekoder Samsung ICU 100 ten 4K. Wrsja softu na telewizorze zaktualizowana do 1460.9
Co ciekawe wczoraj znalazłem wątek aby w trybie serwisowym zmienić rozdzielczość z Auto na 38..... w dekoderze Samsung.
Zrobiłem to (na tych planszach w konfiguracji czyli takim małym obrazie ) , zrestartowałem dekoder i zadziałało !!!
Sprawdziłem wszystko jeszcze raz , kilka razy wyłączałem telewizor dekoder , sprawdziłem na innym kablu HDMI.
Następnie w mojej starej instalacji wymieniłem habel HDMI na nowy(wcześniej testowany) i po uruchomieniu całości jest znowu to samo. Konfiguracja(ale nie zawsze) przechodzi do końca , obraz ładuje się na cały ekran i po 2 sekundach znika.
Dominik
19-12-2020 12:46 PM
Ten dekoder ICU 100 jest, bardzo dziwny może jest możliwość wymiany na jakiś inny.
20-12-2020 07:30 PM — edytowano 20-12-2020 07:32 PM
Sytuacja wygląda tak: zgłosiłem wczoraj problem do Orange, od razu zaproponowali wymianę dekodera. Po godzinie miałem już nowy egzemplarz. Pracownik techniczny orange był tak zainteresowany tematem że zobowiązał się że oddzwoni za kilka godzin zweryfikować temat(potwierdza że dekoder ma być ustawiony na auto w zakresie rozdzielczości czyli standardowo po wyjęciu z pudełka) . Podłączam nowy dekoder , proces konfiguracji TV po wyczyszczeniu do ustawień fabrycznych przechodzi bez problemu. Niestety ostatni krok i załadowanie obrazu na cały ekran kończy się jak zwykle , 2 sekundy i brak połączenia. Kolejne dwie próby to samo ale procedura dodania Orange jako dostawca za każdym razem jest poprawna(na starym dekoderze było losowo). Zmieniam na dekoderze rozdzielczość(wchodzę w tryb serwisowy (D-C-D na pilocie) na 38..... , restart , konfiguracja i niestety nadal to samo, obraz się ładuje na 2 sekundy i brak połączenia. Kolejno zmieniam rozdzielczość dekodera na FHD i euforia- działa. Robię kilka restartów i jest ok. Na koniec zmieniam jeszcze raz rozdzielczość na 4 K i o dziwo działa. Tak stan utrzymuje się od wczoraj więc sekwencja zmiany na FHD ,a następnie na 4K rozwiązała temat. Pan z Orange oddzwonił spisał całą sytuację i potwierdził że zgłasza do osób odpowiedzialnych za rozwój produktu.
PS
Jedyny inny dekoder 4 k orange to model IWU200 ale jest uboższy w funkcje od Samsunga.
Dominik
20-12-2020 07:38 PM — edytowano 20-12-2020 08:00 PM
@dominikpawlowsk Może Orange się kiedyś upora z tym ICU 100 jak mi wiadomo, problem jest już od długiego czasu szkoda, że nie chcą Ci wymienić na ten nowszy Dekoder 4K IWU 200 https://www.orange.pl/view/modemy-dekodery-Orange#dekodery
20-12-2020 09:05 PM
Niestety jeśli klient ma już samsunga to wymiana tylko 1:1 . IWU Sagem mozna wziąc albo przy podpisywaniu umowy albo po wizycie technika w domu jeśli ten stwierdzi że faktycznie jest rozwiązaniem problemu. Co ciekawe dekoder samsung jest wyżej klasyfikowanym urządzeniem i aktualnie klient podpisujący umowę jesli chce samsunga musi za niego dodatkowo zapłacić.