Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung q80a - Martwe piksele i nierówne podświetlenie

(Temat utworzony: 14-03-2022 12:29 PM)
3905 Wyświetlenia
Breados
First Poster
Opcje

Na wstępie witam pozostałych użytkowników :smiling-face: 

10 dni temu zakupiłem przez internet na promocji telewizor Samsunga model q80a w rozmiarze 55 cali. Zaraz po rozpakowaniu przeprowadziłem wszystkie możliwe testy i nie wykryłem żadnych nieprawidłowości na matrycy, z tego też powodu ściągnąłem folię, skręciłem wszystko ze sobą i telewizor mi służy do dziś. 

Niestety wczoraj w trakcie grania na konsoli zauważyłem pewnie nieprawidłowości w podświetleniu matrycy, mianowicie od lewej krawędzi na szerokości około 2cm wszystkie piksele w pionie są lekko jaśniej podświetlone względem całej reszty ekranu i od kiedy zwróciłem na to uwagę, to nie mogę przestać się patrzeć w tę cześć ekranu i niesamowicie mnie to irytuje. Przy tej okazji uruchomiłem plansze testowe i przy jednolitych kolorach zauważyłem, że w paru miejscach na całym ekranie są pojedyncze wypalone piksele, z kolei przy prawej krawędzi znajduje się jedno skupisko 4-5 wypalonych pikseli. 

Niestety nie jestem w stanie zaakceptować takiego stanu rzeczy, zwłaszcza że sprzętem dopiero co zacząłem się cieszyć. Byłem zadowolony z funkcjonalności Tizena jak i samej jakości obrazu, ale powyższe wady zniechęcają mnie w pełnym spektrum do choćby i rozpatrywania próby wymiany matrycy na gwarancji, straciłem zaufanie do Samsunga, zwłaszcza iż w moim poprzednim LCD z tego samego szyldu zaraz po okresie gwarancyjnym doszło do uszkodzenia matrycy(czarny pasek w pionie).

Czy w moim przypadku należy stosować reklamację w sklepie, czy sklep po prostu przyjmie sprzęt w ramach zwrotu bez żadnych zastrzeżeń pomimo, że została zdjęta z ekranu folia zabezpieczająca? A może jednak ja miałem wyjątkowego pecha i warto wymienić na inny egzemplarz?

0 Like
35 Odpowiedzi
Breados
First Poster
Opcje

Załączę jeszcze zdjęcie mini skupiska martwych pikseli, niestety nie udało mi się tego uchwycić w lepszej jakości.  275587129_693095128379242_1061339916297110928_n.jpg

0 Like
Michał_S23Ultra
Helping Hand
Opcje
Możesz albo rękojmią zwrócić w ciągu 2 tygodni od zakupu albo reklamować.
Jak był kupiony na promocji a podoba ci się ten model to można zareklamować bo pewnie tej promocji już nie ma.
0 Like
Breados
First Poster
Opcje

Telewizor był zakupiony w Media Markt, według ich strony czas na zwrot towaru wynosi 30 dni. Czy w tym przypadku proces zwrotu będzie się różnić w zależności czy zrobię to do 14 dni, czy już po 14 dniach?

0 Like
Michał_S23Ultra
Helping Hand
Opcje
Nie będzie się różnił, bodajże ustawowo masz min 14 dni a jak sklep idzie na rękę i daje 30 dni to jeszcze lepiej.
0 Like
_Mateusz
Student
Opcje

Witajcie 

Chcialbym prosić Was o poradę 

W kwietniu br zakupiłem Samsunga QE65Q80A UHD 4 K. Użytkowałem go całkowicie normalnie, wręcz powiedziałbym że niezbyt często bo dosc dużo pracuje. Niestety w dniu dzisiejszym zauważyłem coś jakby wypalone skupisko kilku pikseli. Czy to normalne że w tak krótkim czasie - w stosunkowo niezbyt tanim telewizorze doszło do takiego awarii? Niby mam ubezpieczony sprzęt w sklepie w którym go zakupiłem ale obawiam się czy zostanie to uznane. Załączam fotkę. Będę bardzo wdzięczny za Wasze zdanie w tym temacie. Może ktoś mil podobnie?:)

1D6659BC-F34B-482F-B391-A9A2E1EF2206.jpeg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@_Mateusz  Pierwszy raz widzę cos takiego jak jest u ciebie. Takie rzeczy zgłaszamy do firmy Samsung.

https://www.samsung.com/pl/support/contact/

Oczywiście możesz też skorzystać z ubezpieczenia ale zapoznaj się z treścią co tam jest napisane.

_Mateusz
Student
Opcje

Sądzisz że to są wypalone piksele czy coś innego?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@_Mateusz Jest to spore i nie wiem czy powiększałeś zdjęcie?

_Mateusz
Student
Opcje

Powiem Ci teraz coś lepszego… po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu kropki zniknęły O.o teraz to sam zgłupiałem i nie wiem o co chodzi… czy po prostu zlagował się jakoś jak grałem wcześniej na konsoli czy co, monitoruje sytuacje. A może wystraszył się tego że oddam go na gwarancje… :smiling-face:

0 Like