01-01-2018 01:36 PM
Pewnie pytanie jest banalne dla większości forumowiczów. Niestety rozbiłem się na temacie i nie wiem jak go przeskoczyć.
Użytkuje TV Samsung MU8002 w połączeniu z kinem Yamaha RX-V483. Całość sterowana za pomocą pilota dołączonego do TV. Generalnie wszystko działa bardzo sprawnie za wyjątkiem jednej rzeczy. Włączenie zestawu za pomocą pilota nie jest możliwe. Startuje TV ale nie kino. Konieczne jest wejście w ustawienia TV i zmiana wyjścia dźwięku z telewizor na HDMI. Wtedy kino ładnie się odpala i wszystko działa. Dalsza kontrola jest bezproblemowa. Działa również wyłączanie TV i kina.
Moje pytanie tyczy się tego w jaki sposób trwale ustawić w TV wyjście audio na HDMI?
Da się? Nie da się? A może powinienem szukać przyczyny w ustawieniach kina?
Będę zobowiązany za pomoc ze strony bardziej zaawansowanych forumowiczów.
01-01-2018 04:35 PM
02-01-2018 12:24 PM
Tak mam to włączone. Generalnie sterowanie działa.
Pilot od TV może:
- włączyć tv,
- zmieniać kanały w dekoderze tv kablowej,
- zmieniać głośność,
- wyłączyć amplituner i tv,
- kilka innych rzeczy.
Problem jest tylko z włączeniem. Uruchamia się TV bez kina. Następnie muszę wejść w ustawienia TV, zmienić domyślne wyjście dźwięku (jest telewizyjne) i jak to zrobię to aplituner momentalnie odpala i wszystko działa.
02-01-2018 01:59 PM
Zastanawiam się jeszcze czy sam zaposób podłaczenia ma tutaj jakieś znaczenie. U mnie wygląda to tak:
TV => Yamaha przez ARC
Dekoder Horizon => Yamaha
Może powinienem np. podłączyć dekoder UPC do TV?
02-01-2018 02:42 PM
26-03-2018 06:05 PM
Witam,
Mam taki sam problem z dekoderem Horiozn UPC. Czy udało się go Panu rozwiązać, jeśli tak to proszę o szczegóły
26-03-2018 07:06 PM
Niestety nie. Również mam dekoder UPC. Uznałem, że nie chce mi się z tym dalej bawić i rezygnuję z usług UPC, zwracam dekoder.
11-02-2024 03:53 PM