Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung MU8002 a domyślne wyjście dźwięku

(Temat utworzony: 01-01-2018 01:36 PM)
1208 Wyświetlenia
Eathan
Apprentice
Opcje

Pewnie pytanie jest banalne dla większości forumowiczów. Niestety rozbiłem się na temacie i nie wiem jak go przeskoczyć. 

Użytkuje TV Samsung MU8002 w połączeniu z kinem Yamaha RX-V483. Całość sterowana za pomocą pilota dołączonego do TV. Generalnie wszystko działa bardzo sprawnie za wyjątkiem jednej rzeczy. Włączenie zestawu za pomocą pilota nie jest możliwe. Startuje TV ale nie kino. Konieczne jest wejście w ustawienia TV i zmiana wyjścia dźwięku z telewizor na HDMI. Wtedy kino ładnie się odpala i wszystko działa. Dalsza kontrola jest bezproblemowa. Działa również wyłączanie TV i kina. 

Moje pytanie tyczy się tego w jaki sposób trwale ustawić w TV wyjście audio na HDMI?

Da się? Nie da się? A może powinienem szukać przyczyny w ustawieniach kina? 

Będę zobowiązany za pomoc ze strony bardziej zaawansowanych forumowiczów.

0 Like
7 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Sprawdż na obu urządzeniach, czy jest aktywna funkcja anynet+ cec.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Eathan
Apprentice
Opcje

Tak mam to włączone. Generalnie sterowanie działa.

Pilot od TV może:

- włączyć tv, 

- zmieniać kanały w dekoderze tv kablowej, 

- zmieniać głośność,

- wyłączyć amplituner i tv, 

- kilka innych rzeczy.

Problem jest tylko z włączeniem. Uruchamia się TV bez kina. Następnie muszę wejść w ustawienia TV, zmienić domyślne wyjście dźwięku (jest telewizyjne) i jak to zrobię to aplituner momentalnie odpala i wszystko działa. 

0 Like
Eathan
Apprentice
Opcje

Zastanawiam się jeszcze czy sam zaposób podłaczenia ma tutaj jakieś znaczenie. U mnie wygląda to tak:

TV => Yamaha przez ARC

Dekoder Horizon => Yamaha

Może powinienem np. podłączyć dekoder UPC do TV?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Podłącz bezpośrednio i sprawdź.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
kelembior88
First Poster
Opcje

Witam,

Mam taki sam problem z dekoderem Horiozn UPC. Czy udało się go Panu rozwiązać, jeśli tak to proszę o szczegóły :smiling-face:

0 Like
Eathan
Apprentice
Opcje

Niestety nie. Również mam dekoder UPC. Uznałem, że nie chce mi się z tym dalej bawić i rezygnuję z usług UPC, zwracam dekoder. 

0 Like
jakdwo
Journeyman
Opcje
Z reguły kino włącza się z urządzeniem, które go oststnio wyłączyło. Więc jeśli będziesz wyłączał jako pierwszy TV to on je wyłączy i uruchamiając TV włączy się automatycznie kino.
0 Like