Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

SAMSUNG MU8000 - dźwięk z TV zamiennie z dźwiękiem z amplitunera - na żądanie a pilot SMART

(Temat utworzony: 21-05-2019 11:08 AM)
1777 Wyświetlenia
Aaarex
Explorer
Opcje

Witajcie,

wybaczcie, że pierwszy post to od razu pytanie i temat, ale nie znalazłem pokrewnego tematu. Wydaje mi się , że popularność soundbarów zmniejszyła ilość takich przypadków jak mój.

Próbuję znaleźć odpowiedź na pytanie - czy można sparować samsunga MU8042 z amplitunerem i turborekorderem NC+ w taki sposób aby na żadanie oglądać TV z dżwiękiem z TV albo TV z dźwiękiem z amplitnera i jednocześnie zapropgramować pilot smart do wszystkich sprzętów (analogicznie z aplikacjami np. Netflixem)

Moje obecne połączenia na załączonym rysunku

schemat polaczen TV SAMSUNG - jpeq.jpg

Po prawej opisałem połączenia. Dziś póki co sparowałem tylko turborekroder NC+ z pilotem SMART co umożliwia włączenie TV razem z NC+ z dźwiękiem z TV (70% czasu użytkownia TV), natomiast jak wieczorem chcę włączyć film ze ścieżką 5.1 to włączając amplituner i przłączając na HDMI 2 telewizor się wycisza a dźwięk przechodzi na amplituner - to dzięki funkcji HDMI THROUGH (niestety wówczas nie działa kanał zwrotny ARC). To jest OK , ale nie mogę sparować pilota SMART , bo przypisujac amplituner do HDMI4 telewizor komunikuje że już to połaczenie jest wykorzystywane (punkt 1 ) .   Kolejny problem to NETFLIX - jak korzystać z dobrodziejstw ścieżki 7.1 lub 5.1 - ja radzę sobie , albo ręcznie przechodząc na połączenie kablem OPTYCZNYM (jakość dźwięku jest bardzo słaba - cicho i brak dynamiki ) albo, przechodzę do ustawień HDMI w ampitunerze i wyłączam HDMI THROUGH i włączam ARC , wówczas w telewizorze muszę przestawić w eksperckich na Dolby Digital+ co dale nieco lepszą jakość dźwięku niż po optyku.  Tak na marginesie - wysyłany sygnał przez hdmi ARC z telewizora do amplitunera jest zauważalnie słabszy  w Netflixie niż gdy puszczam Netflixa z konsoli PS3. Nie wiem dlaczego. Testowałem na wszelkie sposoby, również kupując drogie kable HDMI.

Czy ktoś z Was miał podobne dylematy jak ja?  Odpowiadając na potencjalnie pytania po co takie wydzimisie. Oszczędność energi elektrycznej. Gdy telewizor jest używany do oglądania wiadomości, lub bajek przez dzieci, czy innych programów nie widzę potrzeby aby uruchamiać zestaw 8 dużych kolum z amplitunerem, co przydaje się zasadniczo tylko do filmów i koncertów.

Być może wykorzystać połączenie kablem optycznym między turborekorderem NC+ a TV, wówczas usunąć HDMI THROUGH i wykorzystać kanał zwrotny ARC. Ale wtedy jak przesłać obraz przy połączeniu TV+NC+dźwięk z TV.

Będę wdzięczny za pomysły :smiling-face:

z góry dziękuję

Arek

0 Like
9 Odpowiedzi
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć @Aaarex ,

Dzięki za świetny opis, jednak jeśli chodzi o pilota uniwersalnego instrukcja mówi wyraźnie:

pilot uniwersalny.png

Przy Twojej konfiguracji głównym pilotem uniwersalnym powinien być raczej pilot amplitunera, pod warunkiem, że wzmacniacz taką funkcję posiada. W tej kwestii najlepiej skontaktować się z ONKYO.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Aaarex  To co chcesz osiągnać nie jest wykonalne przez sam aplituner ani TV. 

0 Like
Aaarex
Explorer
Opcje

Dzięki za odpowiedź.

Po takim rozrysowaniu połączeń po pewnym czasie sam wpadłem na jakieś rozwiązanie, choć jest w fazie testów. Napiszę w punktach

1. pomyliłem model, to nie seria MU tylko NU8000 czyli modele 2018, mój to 65NU8042T

2. cichy dźwięk po HDMI ARC to ustawienia ampli, konkretnie na Onkyo 616 w swoich przypisanych trybach miałem podbicie Dynamic EQ - on i Dynamic Volume na light, a Samsung Smart przestawiał na tryb który nie miał tych podbić przypisanych na stałe

3. Podłączyłem dekoder NC+ bezpośrednio z TV kablem hdmi wykorzystując zwykły port HDMI2 w TV - sparowałem z tymi ustawieniami pilota (rzadko oglądam filmy z NC+ w 7.1 , a jeśli nawet to wykorzystam HDMI ARC) aby działał bez włączania AMPLI

4. Resztę podłączyłem jak na rysunku, czyli wszystkie sprzęty do Ampli, a później po HDMI Out main do TV - ARC działa, ale nie udało się wszystkieg sparować z pilotem (np. odtwarzacz mulimedialny Hyuandai (2010 rok) czy PS3 Slim). Jedyne co działa to wybranie jednego zestawu typu- TV-Ampli-odtwarzacz (np. Mede8er) , jak chcę kolejne przypisać to tak jakby funkcje smart nie działały na poszczególne wejścia HDMI w ampli (DVD/SAT/BD/GAME/PC itd)

To co teraz mnie męczy - jak wymusić aby włączając telewizor pierwszeństwo zawsze miało połączenie HDMI2 + dekoder SAT bez amplitunera. Mam w opcjach TV wyłączone autouruchomianie ostatniej aplikacji a mimo to czasem włączanie TV kończy sie nie kontrolowanym odpalaniem TV+ampli+konsola mimo że nie mogę nią sterować)

pzdr

Arek

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Aaarex  Co do modelu TV nie ma znaczenia czy w TV masz już najnowszy firmware wer 1251 ? I w amplitunerze Onkyo 616 https://www.intl.onkyo.com/support/firmware/tx-nr616.html

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Aaarex aby uzyskać sterowanie, 3 wybrane urządzenia bezpośrednio pod tv, dźwięk po arcu do ampli, ale będzie problem z projektorem 😞

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Aaarex
Explorer
Opcje

No tak, teraz mam świadomość jak działa ten SMART pilot i TV. Wszystko za nas ma robić sztuczna inteligencja, może to i dobre dla przeciętnej blondynki, ale dla świadomych użytkowników Audio-Video słabe trochę.

Jeśli chodzi o wersję oprogramowania, to na TV mam najnowsze , na ampli nie, ale myślę, że to nie ma znaczenia w moim przypadku.

Wracając do pytania o to aby nadać uprawnienia/przypisać, które z wejść HDMI ma odpalać się jako pierwsze po włączeniu telewizora , NIE jest to możlwe. Bo SMART TV zrobi to za nas , analizując historię poprzednich włączeń/wyłączeń TAK ?

Wykasował wszystkie sparowane urządzenia i zostawiam tak:

1. TV spięty po HDMI2 z dekoderem NC+ - standardowo ma włączać się z dźwiękiem na TV.

2. Wszystkie odtwarzacze i konsole wpięte do ampli (różne hdmi in) a z amli do TV hdmi 4 wykorzystując kanał ARC

Pilota uczę odpalać punkt 1 (po hdmi2) oraz punkt 2 (po hdmi4).   Gdy włączy się ONKYO dźwięk automatycznie przełącza się z TELEWIZYJNEGO na AMPLITUNER , a sam amplituner włącza się na ostatnio używany tryb (tego jeszcze nie jestem pewien)  a gdy odpalę jakąś apliakcję typu NETFLIX przełącza się na TRYB nie sparowany kablem hdmi (kiedyś miałem tam wpięty optyk) i mam dźwięk 7.1 z TV na kolumnach. Jeśli chcę przełączać TRYBY w AMpli pomiędzy DVD/KONSOLĘ/odtwarzacze multimedialne to robię to już z pilota od amplitunera (którego jakbym chciał mogę zapropogramnować do sterowania tymi odtwarzaczami). I tak musi zostać, dwa piloty to nie 5 więc i tak jest DO PRZODU :smiling-face:

0 Like
ZuzannaN
Pioneer
Opcje

Hej Aaarex, dzięki za dokładny opis. Jak słusznie zauważyłeś, nie ma możliwości ustawienia priorytetowego źródła dzwięku ze wzgledu na to, że taki priorytet ustala sam telewizor. Wniosek z tego taki, że nie da się wybrać portu, z którego ma być odtwarzany dzwięk podczas uruchomienia telewizora. Daj oczywiście znać jak wypadają Twoje testy. 😏

0 Like
Aaarex
Explorer
Opcje

Niestety, moja radość trwała bardzo krótko. Mniej więcej jeden dzień. Telewizor zmienia co rusz priorytety i na dodatek ciągle gubi ustawienia HDMI ARC. W ogóle mam wrażenie, że Onkyo TX-NR 616 z 2013r. należy do tych modeli co się nie lubią parować przez HDMI-CEC (Tv) i HDMI Control (RIHD) w ampli.

Ilość niepowodzeń jest tak duża, że nie potrafię ich wszystkich wypisać . Raz przy wykorzystaniu wejścia TV/CD (zgodnie z instrukcją Onkyo) szedł dźwięk Dolby Digital+ , drugi raz w ogóle nie łączył się z Onkyo pokazując brak połączenia, innym razem pilot smart parował się poprawnie z samym zestawem kina domowego (bez wskazywania konsoli, odtwarzacza blueray itd) innym razem co rusz znikał ptaszek pokazujący aktualne źródło , wyłączając przy tym dźwięk i likwidując ustawienia w menu (znikał dźwięk HDMI ONKYO).  Masakra.

Mój wniosek jest jeden - ten cały SMART to pic na wodę. Dodanie kilku aplikacji i modułu WIFI/ethernet , przy jednoczesnym wykastrowaniu telewizora z wielu funkcjonalności połączeń to nadużycie. Dla mnie osobiście, bardziej SMART były urządzenia sprzed dekady (przynajmniej w tej kwestii która mnie interesuje).  Jak widać producenci napierają na minimalizm (koszty produkcji) twierdząc, że tak będzie efektywniej dla przeciętnego Kowalskiego.

Podsumowując. Zrobiłem tak:

1) wgrałem najnowsze oprogramowanie do Onkyo - nic nie pomogło

2) HDMI Control w ampli na OFF (pozbyłem się  HDMI ARC)

3) po staremu podpiąłem kabel HDMI z NC+ do Ampli i ustawiłem w Ampli funkcję HDMI THROUGH i wypuściłem z ampli jeden kabel HDMI OUT MAIN do HDMI IN3 w samsungu

4) podpiąłem kabel Optyczny między TV a amplitunerem

5) sparowałem pilota SMART tylko z samym TV (włącza TV i NC+ traktując to jako połączenie bezpośrednie do TV - sygnał przez amplituner jedynie przechodzi )

6) do odsłuchu wszelkich treści audio z amplitunera (2.0, 5.1, 7.1) używam drugiego pilota od ampli

7) podarowałem sobie parowanie pilota SMART z Onkyo bo wcześniej czy później w niekontrolowany sposób włącza / wyłącza mi amplituner

Co otrzymałem:

- gdy domownik standardowo chce coś obejrzeć w TV włącza pilotem SMART samsunga kombinację: TV+dekoder NC+ z dźwiękiem z TV

- gdy ja chcę odpalić film na Netflixie, HBOGO, YouTube itd to włączam aplikację w TV (chodzą super szybko w porównaniu do PS3 czy innych)  i  ręcznie przełączam w pilocie SMART źródło dźwięku na OPTYK - dzięki temu że zrezygnowałem z HDMI ARC póki co to połączenie wydaje się być STABILNE

- gdy chcę puszczać materiał ze źródła DVD/BD/odtwarzacz mulimedialny/konsola/kamera/ a nawet NC+ to po prostu pilotem od ampli ustawiam odpowiednie hdmi in (w ampli) i dźwięk surround idzie z pominięciem TV, który służy tylko za odbiornik VIDEO, jak było w mojej nastoletniej plaźmie Panasonica :smiling-face: . Naturalnie działa również funkcja BOTH , czyli dublowanie wyświetlania TV / projektor w ramach potrzeb.

Nic więcej sensownego nie wymyślę . Szkoda, po polubiłem ten mały srebrny pilot w NU8042T. Dla mnie FUNKCJe smart muszą zaczekać, być może do zakupu nowego amplitunera.

Pozdrawiam

p.s. mam nadzieję, że komuś pomogę . Na anglojęzycznych forach jest mnóstwo wątków z problemami z HDMI ARC. U nas temat jest zdecydowanie mniej popularny

ZuzannaN
Pioneer
Opcje

Widać, że wkładasz mnóstwo pracy aby rozwikłać zagadkę współpracy tych urządzeń. Twoje spostrzeżenia będą na pewno pomocne dla innych użytkowników.  Daj znać jeżeli uzyskasz dodatkowe informacje w tym temacie :smiling-face:

0 Like