Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung 65q80t problem z matryca

(Temat utworzony: 12-03-2022 11:36 AM)
3513 Wyświetlenia
Members_dXb2jLj
Explorer
Opcje

Witam, mam problem z matryca podczas oglądania meczy czy tez jasnymi scen ,grania w fife pod matryca tv widać pionowe i poziome pasy (jakby podświetlenie).

Próbowałem regulować podświetlenie w ustawieniach ale nic to nie daje .

Bardzo to przeszkadza w załącznikach daje fotki z testu proszę o pomoc 

DFD73486-0DBC-4DEC-971F-7D470D501BA0.jpeg

AA8B0EA2-6F42-4C09-B690-CA0B20A7962D.jpeg

3D1EBE47-3276-440C-884F-41AAD1088139.jpeg

7B24BAE9-B583-40E6-8F69-C23FCB5A4F90.jpeg

23 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Members_dXb2jLj  Proponuje Ci wysłać zdjęcia przez  wsparcie techniczne E-mail 

Members_dXb2jLj
Explorer
Opcje

Napisałem jak radziłeś . Ktoś coś takiego miał jak się u niego to zakończyło ?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Nie wiem jak serwis podejdzie do tego, ale jest to "DSE" efekt brudnego ekranu a na zdjęcia jest to bardziej widoczne niż widzimy na własne oczy.

https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/gray-uniformity-dirty-screen-effect-dse

Members_dXb2jLj
Explorer
Opcje

Podczas meczy grania w fife i oglądania filmów ciagle widzę paski pod ekranem jasność kontrast tryby obrazu nic nie dają

0 Like
Artur1971
Voyager
Opcje
To typowa wada lcd , serwis powinien wymienić matrycę ale zawsze jest ryzyko że stwierdza ten typ tak ma:(
Najgorsze jest to ,że jak już raz zauważyłeś będzie to mega przeszkadzać.
Artur1971
Voyager
Opcje
Włącz YT wpisz kolor test na kolorowych planszach będzie najlepiej widać.
Members_dXb2jLj
Explorer
Opcje

Dzisiaj składam rękojmie o naprawę zobaczymy co będzie,wczoraj podczas oglądania praktycznie najgorszy był pasek na środku ekranu który widać ze dosyć mocno swieci,dodatkowo przy szybkim ruchu ekranu zaczynaja pojawiać się artefakty na ekranie jakby nie wyrabiał. 
w menu xboxa na szarym tle widać jak prześwietlają diody na ekranie w 4 miejscach 

0 Like
Members_dXb2jLj
Explorer
Opcje

Dostałem info z pomocy technicznej samsunga 

Obserwowana niejednorodność wyświetlanego obrazu widoczna zwłaszcza na jednolitych tłach tj. mecze piłkarskie to tzw. zjawisko „vertical banding” i jest integralną cechą technologii wyświetlaczy ciekłokrystalicznych (LCD). W różnym stopniu jest ono obecnie w każdym wyświetlaczu LCD, również w wymienianych podczas naprawy częściach zamiennych.

Z uwagi na konstrukcję układów podświetlania, może być widoczne w większym stopniu w urządzeniach LED TV, korzystających z tego typu podświetlenia. Efekt ten wynika z technologii i założeń konstrukcyjnych dotyczących ekranów LCS, a nie z wady produktu. Z tych względów „vertical banding”, oznaczany także jako DST (dirty screen effect, czyli efekt brudnego ekranu) nie jest traktowany jako uszkodzenie gwarancyjne (wada materiału lub montażu na linii produkcyjnej) i nie podlega naprawie w ramach gwarancji.

Czyli standardowa odpowiedz zostaje tylko walka poprzez rękojmie 

mista7
Explorer
Opcje

Jak się skończyła sprawa ? Wymienili / naprawili Ci TV w ramach rękojmi?

0 Like