12-03-2022 11:36 AM
Witam, mam problem z matryca podczas oglądania meczy czy tez jasnymi scen ,grania w fife pod matryca tv widać pionowe i poziome pasy (jakby podświetlenie).
Próbowałem regulować podświetlenie w ustawieniach ale nic to nie daje .
Bardzo to przeszkadza w załącznikach daje fotki z testu proszę o pomoc
12-03-2022 11:41 AM
@Members_dXb2jLj Proponuje Ci wysłać zdjęcia przez wsparcie techniczne E-mail
13-03-2022 01:15 AM
Napisałem jak radziłeś . Ktoś coś takiego miał jak się u niego to zakończyło ?
13-03-2022 08:36 AM — edytowano 13-03-2022 09:40 AM
Nie wiem jak serwis podejdzie do tego, ale jest to "DSE" efekt brudnego ekranu a na zdjęcia jest to bardziej widoczne niż widzimy na własne oczy.
https://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/gray-uniformity-dirty-screen-effect-dse
13-03-2022 02:36 PM
Podczas meczy grania w fife i oglądania filmów ciagle widzę paski pod ekranem jasność kontrast tryby obrazu nic nie dają
14-03-2022 07:17 AM
14-03-2022 07:19 AM
14-03-2022 07:25 AM
Dzisiaj składam rękojmie o naprawę zobaczymy co będzie,wczoraj podczas oglądania praktycznie najgorszy był pasek na środku ekranu który widać ze dosyć mocno swieci,dodatkowo przy szybkim ruchu ekranu zaczynaja pojawiać się artefakty na ekranie jakby nie wyrabiał.
w menu xboxa na szarym tle widać jak prześwietlają diody na ekranie w 4 miejscach
14-03-2022 11:49 AM
Dostałem info z pomocy technicznej samsunga
Obserwowana niejednorodność wyświetlanego obrazu widoczna zwłaszcza na jednolitych tłach tj. mecze piłkarskie to tzw. zjawisko „vertical banding” i jest integralną cechą technologii wyświetlaczy ciekłokrystalicznych (LCD). W różnym stopniu jest ono obecnie w każdym wyświetlaczu LCD, również w wymienianych podczas naprawy częściach zamiennych.
Z uwagi na konstrukcję układów podświetlania, może być widoczne w większym stopniu w urządzeniach LED TV, korzystających z tego typu podświetlenia. Efekt ten wynika z technologii i założeń konstrukcyjnych dotyczących ekranów LCS, a nie z wady produktu. Z tych względów „vertical banding”, oznaczany także jako DST (dirty screen effect, czyli efekt brudnego ekranu) nie jest traktowany jako uszkodzenie gwarancyjne (wada materiału lub montażu na linii produkcyjnej) i nie podlega naprawie w ramach gwarancji.
Czyli standardowa odpowiedz zostaje tylko walka poprzez rękojmie
18-11-2022 10:01 AM
Jak się skończyła sprawa ? Wymienili / naprawili Ci TV w ramach rękojmi?