Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Regulacja głośności w przypadku wyjścia toslink w QE55Q77A

(Temat utworzony: 15-02-2022 07:30 PM)
1416 Wyświetlenia
Members_dF2PHtn
Explorer
Opcje

Jak wiadomo, TV i to nie tylko Samsunga nie mają regulowanego wyjścia optycznego chociaż cały TV to jakby komputer.

Kiedyś miałem taki zestaw audio:

PC (audio) ----> konwerter usb->toslink ---> DAC bez regulacji głośności ---> końcówka mocy --> kolumny

w całym zestawie jak widać nie było żadnej kontroli głośności. A jednak. na pc audio grał odtwarzacz MPD, który miał tzw. softwarową kontrolę głośności. Bez żadnego systemowego mixera po prostu zmieniał strumień treść strumienia audio -- czyli regulował głośność cyfrowo (a nie przez zwiększanie oporu jak w tradycyjnych potencjometrach.

Dlaczego TV, w tym QE55Q77A, mimo że ich moc obliczeniowa jest kilkadziesiąt razy większa niż tego mojego pc (to był taki stary terminal z pentium 233Mhz) nie mają CYFROWEJ kontroli głośności wyjścia optycznego? Są niby soundbary podłączane po toslinku, którymi można sterować. Ale są to chyba tylko wybrane modele. Bardzo chętnie kupiłbym takie coś z co TV widziałby jako soundbar ale z regulowanym wyjściem toslink no ale nie ma.

Można też zastanowić się nad wyjściem ARC -- w końcu amplitunery mają obsługę tego czegoś ale już np. takie naprawdę porządne przedwzmacniacze z DAC to już raczej nie. Jest jeszcze opcja bluetooth no ale tam jest kwestia parowania -- to jest pięta achillesowa bluetooth -- niestety nie zawsze to działa od kopa. No i tam jest jeszcze kwestia tzw. profilu audio bluetooth. Zwykle w TV używany jest profil stratny.

Reasumując: naprawdę trudno jest spiąć TV z zestawem audio, który jak wiecie starzeje się o wiele wolniej niż telewizory. Mam wrażenie, że ta cała niemoc z CYFROWĄ kontrolą wyjścia toslink to jest jakiś spisek żarówkowy. Chodzi o to, by ludzie którzy chcą wykorzystać sprzęt, który już mają mieli gorzej (dwa piloty?) i żeby kupili soundbar. Inna sprawa, że promocja soundbarów to jest zwykle jakiś totalny bełkot (przykład: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-soundbar-czy-stereo-co-warto-wybrac.bhtml).

Czy ktoś z was zna może jakieś rozwiązanie-konwerter na ARC, którym można by sterować z TV i które miałoby regulowane CYFROWO wyjście toslink? Próbowałem FeinTech VAX00102 HDMI 2.0 Audio Extractor ale nie zadziałało.

0 Like
1 Odpowiedz
MatiW
Pathfinder
Opcje

@Members_dF2PHtn Głośnością niektórych sprzętów audio można sterować pilotem od telewizora, nawet przy połączeniu kablem optycznym. Zawsze działa to tylko ze sprzętami Samsung, a jeśli chodzi o sprzęty audio innych producentów, jest z tym różnie i nie ma listy kompatybilnych urządzeń :winking-face: Jeśli chodzi o adapter optyk-hdmi, to nie jest to zalecane rozwiązanie.