Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Redukcja drgań w Samsung QE65Q80AAT - problem

(Temat utworzony: 12-04-2022 10:58 AM)
2473 Wyświetlenia
UserSam111
First Poster
Opcje

Cześć,

Od nie dawna jestem delikatnie mówiąc  umiarkowanie zadowolonym użytkownikiem telewizora Samsung QE65Q80AAT. 

Podczas oglądania TV czy to na dekoderze czy na YT gdy mam włączoną funkcję redukcji drgań choćby na pozycji 1 TV pokazuje postrzępiony obraz przy krawędziach, zwłaszcza przy prawej. Na niektórych filmach bądź materiałach kiedy obrqz jest ruchomy wygląda to tragicznie. Sprawdzałem w sklepie inne modele z serii Q80 i jest dokładnie to samo, w tv innych marek obraz jest ładnie wyglafzony.

Poniżej zamieszczam zdjęcie jak się to objawia przy włączeniu redukcji drgań i przy jej wyłączeniu oraz link do filmu z YT gdzie to zjawisko jest bardzo widoczne na filmie z zakroglonymi krawędziami.

Czy da się coś z tym zrobić? Gdy wyłączam całkowicie redukcję drgań to obraz jest lekko skaczący....

Tak to wygląda z włączoną redukcja drgan, te rozważania co chwila się zmieniają przy zmianie wyświetlanego obrazu:

20220411_230326.jpg

• 20220411_230305.jpg

Lub szarpie z boku obraz jak ponizej:

20220411_202845.jpg

A tak bez redukcji drgań (ustawienia na 0)

20220411_230324.jpg

To wychodzenie klatek za obraz jest bardzo widoczne np na teledysku z linku poniżej

https://youtu.be/kTJczUoc26U

Czy u Was też to ma miejsce i czy można coś z tym zrobić bo jest to bardzo irytujące i zniechecajace do tego tv...

Z góry dzięki za odp.

0 Like
6 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@UserSam111  napisał(a):

Czy u Was też to ma miejsce i czy można coś z tym zrobić bo jest to bardzo irytujące i zniechecajace do tego tv...

Na moim QE55Q80A także występuje takie zjawisko na podanym przez Ciebie teledysku. Niestety jak widać, algorytm nie jest dopracowany do tego typu kształtów. Przy normalnych czarnych pasach nic takiego nie ma miejsca.

patyczak
Black Belt 
Opcje
Mam trochę inny TV, ale generalnie, włączona redukcja szumów, to złoooo... Programów telewizyjnych nie oglądam, TV mam ustawiony pod filmy, ale czasami kablówka jest włączona, a YT już bardzo często i wszystko leci na tych samych ustawieniach. Te ustawienia ze zdjęcia są w trybie "Filmmaker Mode ". 20220412_123501_3787_1649759703.jpg
0 Like
UserSam111
First Poster
Opcje

U mnie włączenie, wyłączenie redukcji szumów nie ma wpływu na to zjawisko że zdjęć. Problemem jest redukcja drgań, jeśli ustawiona jest powyżej 0 to dzieją się takie rzeczy., które najlepiej widać na ww. teledysku. Ogólnie przy redukcji drgań ustawionej powyżej 0 obraz z prawej strony matrycy jest postrzępiony przy oglądaniu tv bądź YT, widać to raczej z bliskiej odległości, dosłownie strzepi się prawa krawędź. W tv innych marek np sony, LG to zjawisko nie występuje, nawet w TV o połowę tańszych... jak dla mnie jest to spora wada, pytanie czy jestem to w stanie wyeliminować bądź czy może jakieś aktualizacje sprawia że to zjawisko zniknie...

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Próbowałeś przywrócić TV do ustawień fabrycznych? Czy masz ostatnią aktualizację 1904.0?
0 Like
UserSam111
First Poster
Opcje

Spróbuje dzisiaj to przywrócić do ustawień fabrycznych i zerknę na wersję aktualizacji chociaż obawiam się, że niestety coś nie tak jest z softem w całej serii q80 2021 bo będąc w sklepie zarówno w modelu 75 cali jak i 65 pojawiały się te same problemy co na załączonych foto. Inne marki radziły sobie z tym bez problemu. Chyba pozostaje tylko oglądanie z redukcja drgań na 0 tylko wtedy nie czuć takiej płynności w wielu ujęciach...  

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Nagrałbym filmik i z ciekawości skontaktowałbym się ze wsparciem technicznym Samsunga. Niech rzucą na to okiem, może Ci w jakiś sposób pomogą lub chociaż ocenią czy to wada, czy tak ma być. Moim zdaniem nie powinno tak być, ale nie jestem fachowcem i mogę się mylić.
0 Like