18-05-2025 03:20 PM
Do tej pory miałem telewizor Panasonic, który miał podobną funkcję o nazwie czujnik światła, dostosowywała ona intensywność podświetlenia matrycy w zależności o intensywności światła dziennego w pomieszczeniu. W Samsungu jest to mgliście opisane w przewodniku i nie wiem czy optymalizacja działa biorąc pod uwagę jasność w pomieszczeniu ,czy jasność sceny wyświetlanego obrazu?? zauważyłem że funkcja ta działa dla mnie niezrozumiale. Zauważyłem to zupełnie przypadkowo kiedy przełączyłem się pomiędzy trybami film i filmmaker z takim samym podświetleniem 30, z tym, że film miał włączone optymalizację ,a filmmaker nie i kiedy w obu przypadkach obraz na ekranie pokazywał jasne sceny podświetlenie obu trybów wyglądało na takie samo, ale kiedy w trybie Film z optymalizacją pojawiła się scena nocna obraz się przyciemnił o kilka punktów jakby ktoś zmniejszył podświetlenie do 25 i tak już pozostał mimo że jasność światła dziennego się nie zmieniła, przełączając na trym filmmaker widać że obraz jest jaśniejszy mimo że podświetlenie w obu trybach ustawione jest tak samo na 30. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu tak się dzieje. Lubiłem używać tej funkcji w Panasonicu,bo działała tak jak trzeba, a ja lubię kiedy w nocy podświetlenie zmniejsza się automatycznie żeby oczy nie krwawiły od nadmiernej jasności, w Samsungu trochę się zawiodłem w środku dnia przyciemnia się jak tylko się pojawi na ekranie ciemna scena i nie nie wraca na poprzedniego stanu
18-05-2025 03:57 PM — edytowano 18-05-2025 04:00 PM
@Łukasz831 Ta opcja jak Optymalizacja Jasności nigdy nie działa prawidło w Samsungu. Możesz poczytać w instrukcji na stronie 55 i 161jak działa czujnik.
18-05-2025 04:09 PM
18-05-2025 05:21 PM
U mnie też jasność w nocy jest zdecydowanie niższa niż w dzień , ale ta optymalizacja działa bardzo nierówno , nie zauważysz tego dopóki nie porównasz dwóch trybów obrazu o takich samych poziomach podświetlenia ( jeden z optymalizacją,drugi bez) i szybko się między nimi przełączaj a zobaczysz jak źle i nierówno działa obraz z optymalizacją.Wygląda to trochę tak jakby lokal dimming kiepsko się dogadywał z optymalizacją i powodował te problemy podświetlenia
18-05-2025 06:08 PM
@JasiuTV Jakbyś miał możliwość sprawdzenia jak działa czujnik otoczenia w telewizorze Panasonic to od razu byś powiedział że to nie jest idealne w Samsungu.
18-05-2025 06:11 PM