30-07-2019 07:02 PM
Witam,
Mam telewizor QLED QE65Q8CN i niedawno kupiliśmy PS4 Pro.
Przy pierwszym połączeniu nie było żadnego problemu - konsola działa bez problemów w 4K przez 2-3 tygodnie.
Później podłączyłem ją na kilka dni do LG 32" FullHD - gdzie również działała bez problemów.
Kłopot zaczął się po próbie ponowne podłączenia jej do dużego Samsunga. One Connect rozpoznaje konsolę prawidłowo ale przy próbie wyświetlenia obrazu jest tylko migoczące kółeczko i po chwili informacja że brak sygnału.
Próbowałem już:
- kilku różnych kabli 4K (3 różne pomijając oryginalny) i jeden 8K (48gbit/s)
- kilku różnych portów
- kilku różnych ustawień telewizora (gamma, UHD, HDR itp)
- kilku różnych ustawień konsoli z trybu bezpiecznego (HDCP 1.4, rozdzielczości RGB, YUV, 1080i, 1080p, 720p)
- wymazania zawartości konsoli
- resetowania TV i PS4 do ustawień fabrycznych
Nic nie pomaga. Konsola wyświetla obraz tylko w trybie bezpiecznym i w żadnej innej rozdzielczości.
Przetrenowałem dziesiątki postów i artykułów z neta i nic nie skutkuje.
Ktoś coś podpowie innego - w jednym z postów znalazłem info o wymianie płyty głównej w One Connect i to dopiero poskutkowało.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
31-07-2019 04:01 PM
Ok, mały update.
Po kontakcie z infolinią Samsung, konsultant poprosił o zdalny dostęp do telewizora. Przeprowadził diagnostykę. która nic nie wykryła i zrobił factory reset, który niestety nic nie pomógł.
Została mi druga strona czyli Sony. Po krótkiej rozmowie z konultantem na temat PS4, zrobiłem pełną inicjalizację konsoli z nową (nie updatem) instalacją systemu. Oczywiście nic nie pomogło.
Na nowo po inicjalizacji TV i PS4 pobawiłem się rozdzielczością i HDCP - też nic.
Konsola na innych TV działa na QLED nie.
Poczytałem jeszcze o wymianie One Connecta i na jednej ze stron Samsunga o samopomocy było info o sprawdzeniu kabla światłowodu z One Connecta do TV. U mnie wyglądało OK.
Od One Connecta odłączyłałem wcześniej i nie pomagało. Teraz odłączyłem od TV i też nic.
Na wszelki wypadek odłączyłem obie wtyczki naraz, podłączyłem ponownie i viola - działa. Czary, kuźwa.
Problem solved. A zmarnowałem kilka dni na dłubanie.
30-07-2019 10:51 PM
@Gelerth Czy masz taki firmware w TV wer 1260 ?
30-07-2019 11:00 PM
Tak, mam 1260.8
30-07-2019 11:04 PM
@Gelerth A czy dziala teraz konsola na TV LG ?
30-07-2019 11:18 PM
Tak, na tym LGiku działa bez problemu.
Jutro spróbuję jeszcze podłączyć pod starą plazmę Panasonica i zobaczę co i jak.
30-07-2019 11:24 PM — edytowano 30-07-2019 11:44 PM
Proponuje Ci kontakt z infolinią Samsung tel 22 607 93 33 dostepna jest przez 24H 7 dni w tygodniu.
31-07-2019 04:01 PM
Ok, mały update.
Po kontakcie z infolinią Samsung, konsultant poprosił o zdalny dostęp do telewizora. Przeprowadził diagnostykę. która nic nie wykryła i zrobił factory reset, który niestety nic nie pomógł.
Została mi druga strona czyli Sony. Po krótkiej rozmowie z konultantem na temat PS4, zrobiłem pełną inicjalizację konsoli z nową (nie updatem) instalacją systemu. Oczywiście nic nie pomogło.
Na nowo po inicjalizacji TV i PS4 pobawiłem się rozdzielczością i HDCP - też nic.
Konsola na innych TV działa na QLED nie.
Poczytałem jeszcze o wymianie One Connecta i na jednej ze stron Samsunga o samopomocy było info o sprawdzeniu kabla światłowodu z One Connecta do TV. U mnie wyglądało OK.
Od One Connecta odłączyłałem wcześniej i nie pomagało. Teraz odłączyłem od TV i też nic.
Na wszelki wypadek odłączyłem obie wtyczki naraz, podłączyłem ponownie i viola - działa. Czary, kuźwa.
Problem solved. A zmarnowałem kilka dni na dłubanie.