Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Q9FN 2018 nie działa (włącza się i wyłącza w pętli)

(Temat utworzony: 04-10-2021 09:03 PM)
5892 Wyświetlenia
Damiannnn
Student
Opcje

Cześć 

Mój Samsung Q9FN (dokładnie QE55Q9FNATXXH) przestał działać. Nagle w trakcie oglądania wyłączył się i zaczął się w pętli włączać na 3 sekundy (ekran robi się lekko szary, słychać dzwięk) po czym się wyłącza i ponownie włącza po 2 sekundach. I tak w pętli włącza się i wyłącza jak tylko ma zasilanie. Nie reaguje na pilota. Odłączenie wszystkich kabli nie pomaga, pozostawienie bez zasilania na cały dzień również. Po podłączeniu zasilania od razu wchodzi w pętlę.

Telewizor kupiłem ze wrześniu 2018, więc niestety jest już po gwarancji. Serwis Samsunga jedyne co może to dał mi nr telefonu do serwisu autoryzowanego. Wskazany serwis za diagnozę życzy sobie 250zł, więc na razie szukałem innych serwisów. 3 lokalne serwisy RTV odmówiły po usłyszeniu słowa Samsung. 1 serwis po objawach stwierdził że to matryca i telewizor na złom. 1 serwis najpierw powiedział że wymieni Connect Boxa za 1250zł, ale po namyśle stwierdził że to pewnie matryca i odmówił. 

Czy macie może jakąś wskazówkę co może być przyczyną takiej awarii? Może się z tym spotkaliście w tym / innym modelu? Czy jest to naprawialne? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. 

PS Czuję się nieco zawiedziony, że flagowy model z 2018, który kosztował wtedy w sklepach ok 10k PLN padł po 3 latach...

0 Like
23 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Damiannnn  My na forum nie podamy Ci przyczyny co mogło się stać z twoim TV.

Tylko pracownicy Autoryzowanego Punktu Serwisowego są upoważnieni do oceny przyczyn wad produktu.  Tylko technicy lub inżynierowie firmy Samsung mogą dokonywać opinii technicznych. 

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Damiannnn, tak jak kolega wyżej powiedział, zdalnie nie zdiagnozujemy, co poszło nie tak. Jeśli ekran po prostu migocze, to fakt, może to być matryca, ale nie tylko. Jeśli bardziej uruchamia się w kółko, czyli widać, że włącza się i wyłącza od nowa, to prawdopodobnie płyta główna. Ale to takie mocne gdybanie. Tylko autoryzowany serwis w tym przypadku pomoże.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Damiannnn
Student
Opcje

Cześć 

Minęły niemal 2 miesiące od awarii telewizora i chciałbym podzielić się rozwiązaniem historii. Zgodnie z poradami telewizor oddałem do autoryzowanego serwisu Samsung licząc na szybką naprawę. Na wstępie okazało się że muszę dostarczyć tv we własnym zakresie, co przy godzinach pracy serwisu wymagało nieco gimnastyki i urlopu w pracy. Na szczęście miałem oryginalny karton i duży samochód.

Za ok 80zł już kolejnego dnia miałem diagnozę i wycenę - płyta główna za 1100zł. Aby serwis rozpoczął pracę musiałem najpierw wpłacić pełną kwotę z wyceny. Szczęśliwy zapłaciłem i czekałem...

I tak po 4 tygodniach, pytaniach mailowych bez odpowiedzi, wreszcie udało się dodzwonić poprzez dział sprzedaży bo serwis nie posiada telefonu kontaktowego. Dostałem informację że 3 tygodnie wcześniej wymienili płytę główną, ale "okazało się" że uszkodzona jest również matryca i pytanie czy chcę tv w tym stanie, czy mają go zutylizować bo koszt matrycy przekracza wartość. Nie wiem, czy liczyli że zapomnę o tym telewizorze, czy to oni coś uszkodzili - nie dowiem się, ale kontakt z serwisem poniżej krytyki. 

Po krótkiej wymianie maili zgodzili się zwrócić 800zł za płytę główną bez robocizny. 

Finalnie zamiast posłuchać lokalnego serwisu rtv ("telewizor do wyrzucenia") straciłem 2 miesiące i ok 400zł. Płacąc za telewizor  10 000zł liczyłem że posłuży dłużej, że ewentualnie może być naprawialny, że Samsung ma dobre wsparcie i serwis. A tu jednak zawiodłem się po całości. Szczerze odradzam komukolwiek zakup Samsunga. Właśnie szukam nowego telewizora (na pewno nie Samsunga)

dominikadamski
Explorer
Opcje
Od jakiegoś czasu telewizor firmy samsung qled 50 przestał się uruchamiać teraz w trakcie uruchamiania słychać dzwiek uruchamianego telewizora a ekran miga na czarno szaro podobnie jak dioda która również gasnie i się zapala 
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@dominikadamski  Jaki masz dokładny model TV? Czy jest on jeszcze na gwarancji czy po?

dominikadamski
Explorer
Opcje
Raczej nie ale mam go lekko ponad 2 lata
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Edyta26
First Poster
Opcje
Mam podobny problem z Samsungiem z 2018 r. więc tych komentarzach rozumiem że pozostaje tylko zakup nowego
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Edyta26, a co dokładnie się dzieje z Twoim TV?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like