Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Q80A & UPC Horizon problem z pilotem

(Temat utworzony: 29-09-2021 09:08 AM)
1573 Wyświetlenia
krzychuuu101
Explorer
Opcje

Witam,

Posiadam TV Q80A (2021) oraz tv kablowa UPC z dekoderem Horizon.

Problem jest taki, że Horizon od kilku dni wylądował w zamkniętej szafce i dziś odkryłem problem ze sterowaniem za pomocą pilota od TV.

Proces parowania pilota Samsung z dekoderem Horizon jest ok, powtarzałem kilka razy.

Problem jest taki, że gdy drzwi szafki od dekodera Horizon są otwarte to z pilotem od TV mogę się schować za łóżkiem i zmieniać kanały ale jak już drzwiczki szafki zostaną przymknięte lub całkowicie zamknięte to nic kompletnie nie mogę już zrobić za pomocą pilota od TV w dekoderze.

Pilot od Horizona działa niezależnie od stanu drzwiczek.

Pytanie brzmi, czy jest opcja spraedzic jak pilot samsunga komunikuje się z dekoderem? Na bank nie jest to IrDA bo nie muszę kierować pilota w stronę dekodera... Jak by to był protokół przez HDMI to drzwiczki nie miały by nic do tego. Skoro nie IrDA to co, wifi? Bluetooth? Próbowałem przymykać szafkę i włożyć rękę z pilotem przy dekoderze ale też nie działało. 

Problem zauważyłem dzisiaj a dekoder jest w zamkniętej szafce już kilka dni - telewizor był używany, musiałem przynajmniej raz czy dwa zmieniać kanały a takich problemów nie doswiadczylem.

Sprawdzałem inny HDMI, inne wejścia HDMI, robiłem reset Horizona 

Ktoś miał podobny Problem?

22 Odpowiedzi
beno5
Navigator
Opcje
Bo pilot od tv działa na podczerwień a od horyzont na fale radiowe i dlatego tak się dzieje
0 Like
krzychuuu101
Explorer
Opcje
W takim razie dlaczego:
1) w aparacie telefonu nie widać migającej diody IR na pilocie samsunga?
2) mogę zasłonić pilota ręką ba... mogę prawie że wejsc do kuchni, która znajduje się za TV i dekoderem i przy otwartej szafce zmieniać programy?

IrDA mi tu troche nie pasuje 😕
0 Like
Citizen2020
Voyager
Opcje
Pilot do Horizon'a działa w paśmie BT, 2,4 GHz. Możliwe, że drzwiczki szafki skutecznie tłumią sygnał z pilota. Możliwe też, że to wina słabnących baterii w pilocie.
0 Like
krzychuuu101
Explorer
Opcje
Pilot od horizona działa świetnie, niezależnie czy drzwiczki są otwarte czy zamknięte.
Plyta meblowa 16mm raczej nie powinna aż tak stłumić sygnału.
Akumulator w pilocie samsunga jest ok, 58%.
0 Like
beno5
Navigator
Opcje
Ja mam sparowany tv z pilotem horyzont i nie używam pilota od tv i wszystko działa super.
0 Like
krzychuuu101
Explorer
Opcje
Tylko trochę to bez sensu, pilotem od horyzona nie obsluze smart tv (nie odpalę netflixa, youtuba.. a na tym mi zalezy)
0 Like
krzychuuu101
Explorer
Opcje
Namierzyłem problem...
Pilot smart komunikuje się z TV radiowo po czym ten emituje sygnał IR z loga Samsung pod ekranem do dekodera....
Mam włączona opcje HDMI CEC i Anynet.
Czy przerabiał ktoś temat czy ten horizon wspiera HDMI CEC?
beno5
Navigator
Opcje
Skonfiguruj tv z siecią wi fi I nie będziesz musiał włączać horyzont do oglądania tych programów.
0 Like
beno5
Navigator
Opcje
Wystarczy wtedy tylko pilot od tv.
0 Like