Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

PS4 pro traci sygnał w trybie gry UE55MU7042

(Temat utworzony: 19-12-2017 10:04 AM)
20314 Wyświetlenia
Areinu
Apprentice
Opcje

Kupiłem wczoraj 55MU7042, podłączyłem go do sieci i upewniłem się, że mam najnowszą aktualizację. Podpiąłem PS4 pro do HDMI1, ustawiłem ten sygnał jako HDR. W PS4 pro poprawiłem ustawienia źródła by wiedział, że 4k i HDR działają.

Po powyższych krokach wszystko działa bardzo dobrze, jednak aby mieć najmniejszy lag w grach chciałem włączyć dodatkowo tryb gry. Kiedy to zrobiłem na początku wydawało się, że wszystko działa dobrze. Uruchomiłem grę Yakuza zero i pograłem chwilę... i telewizor zaczął tracić sygnał. Przez kilkanaście sekund była gra, a potem kilka sekund była ciemność, i tak na zmianę. Jak wyłączyłem tryb gry to wszystko zaczęło działać poprawnie.

Używam kabla HDMI, który był w zestawie z PS4 pro, PS4 też ma najnowszą aktualizację systemu. Nie wiem czy audio też przerywało bo grałem na słuchawkach bezprzewodowych podłączonych do PS4.

Póki co tragedii nie ma i bez trybu gry, ale jednak chciałbym z niego korzystać chociażby do grania w Overwatcha albo bijatyki. Tam lag może "zabić" :winking-face: Ma ktoś jakieś propozycje co może być problemem, co można spróbować poprawić by tryb gry przestał przerywać?

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
kolka665
Navigator
Opcje

Mi to wyglada na klasyczny problem z migotaniem obrazu, wpisz sobie na youtubie samsung tv flickering. To nierozwiazany problem z tv samsunga od premiery ps4 pro. Zmien w ustawieniach konsoli na yuv420 powinno ustac. Nie jest to zadne rozwiazanie ale co zrobisz. W internecie masz mase tematow na forach z tym problemem. samsung udaje, ze nic nie wie chociaz jak sie z nimi kontaktwalem w tej sprawie po kilku wiadomosciach przyznali, ze problem znaja. Na moje zadania naprawy tego problemu uzyskalem jedynie zdanie typu firma Samsung nie gwarantuje poprawnego dzialania swoich urzadzen z innymi hehe swietnie. Olali mnie zupelnie sprawa wyladuje u rzecznika praw konsumenckich. Mam ks8000 za 5000zl, ktory nie jest w stanie poprawnie wyswietlic sygnalu 4k hdr z ps4 pro. Nie daj sobie wciskac kitu, ze to wina kabla, aktualizacji czy czegokolwiek. Po premierze wielu producentow mialo z tym problem jednak szybko wydali stosowna aktualizacje, ktora rozwiazala ten problem, jedyne samsung nadal pali glupa.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

44 Odpowiedzi
ilso
Pioneer
Opcje

Areinu samo włączenie automatycznej aktualizacji nie gwarantuje że taką posiadasz, dla Twojego tv aktualna wersja to 1151.1 jeśli masz niższą pobierz paczkę ze strony http://www.samsung.com/pl/support/model/UE55MU7042TXXH

0 Like
Areinu
Apprentice
Opcje

Kliknąłem "sprawdź dostępność aktualizacji", napisało, że nie ma żadnych dostępnych. Założyłem, że będąc podłączonym do internetu i sprawdzając czy jest aktualizacja manualnie mam gwarancję, że mam najnowszą wersję oprogramowania.

Nie pamiętam jaki numer wyświetlało że jest w tamtym oknie, inaczej bym napisał. Wieczorem będę przy telewizorze to się upewnię, że jest 1151.1.

0 Like
ilso
Pioneer
Opcje

informacje do tv o aktualizacji wysyłane są paczkami , tak żeby serwery wytrzymały, tak samo zresztą jak na przykład do telefonów, 

0 Like
Rozwiązanie
kolka665
Navigator
Opcje

Mi to wyglada na klasyczny problem z migotaniem obrazu, wpisz sobie na youtubie samsung tv flickering. To nierozwiazany problem z tv samsunga od premiery ps4 pro. Zmien w ustawieniach konsoli na yuv420 powinno ustac. Nie jest to zadne rozwiazanie ale co zrobisz. W internecie masz mase tematow na forach z tym problemem. samsung udaje, ze nic nie wie chociaz jak sie z nimi kontaktwalem w tej sprawie po kilku wiadomosciach przyznali, ze problem znaja. Na moje zadania naprawy tego problemu uzyskalem jedynie zdanie typu firma Samsung nie gwarantuje poprawnego dzialania swoich urzadzen z innymi hehe swietnie. Olali mnie zupelnie sprawa wyladuje u rzecznika praw konsumenckich. Mam ks8000 za 5000zl, ktory nie jest w stanie poprawnie wyswietlic sygnalu 4k hdr z ps4 pro. Nie daj sobie wciskac kitu, ze to wina kabla, aktualizacji czy czegokolwiek. Po premierze wielu producentow mialo z tym problem jednak szybko wydali stosowna aktualizacje, ktora rozwiazala ten problem, jedyne samsung nadal pali glupa.

Areinu
Apprentice
Opcje

Ilso, rzeczywiście było 1147. Ściągnąłem 1151, zainstalowałem. Pograłem. Obraz przerywa. Co teraz?

0 Like
kolka665
Navigator
Opcje
A co on ma do rzeczy w zwiazku z problemem kolegi lub moim?
0 Like
kolka665
Navigator
Opcje
Witam
Proszę wytłumaczyć dlaczego żadna gra z HDR seria 7 SUHD 2016 nie działa pod format RGB tylko pod YUV422 a przez to obraz jest tragiczny i bez kolorów. To watek z linka. Kolega tutaj pisze o tym, ze w momencie gdy odpala gre w hdr nie ma rgb tylko konsola przelacza sie w tryb yuv422 co jest zrozumiale przez ograniczenie przesylu hdmi i tego nie wiedzial. My piszemy o miganiu obrazu w momencie kiedy konsola automatycznie przechodzi w tryb yuv422 przy odpaleniu hdr to zupelnie inna historia i problem!!!!! Areinu zrob tak, przestaw w konsoli w meniu od obrazu format na yuv420, pozniej przelacz w tv na tryb gra i napisz czy to rozwiazuje problem z flickeringiem.
0 Like
Areinu
Apprentice
Opcje

kolka665: Taki plan mam dziś na wieczór. Flickering dzieje się dość losowo, więc po chwili grania może się nie objawić. Ogółem chcę przeprowadzić dłuższy test z YUVem.

Ilso: Niestety niewiele rozumiem z tego wątku. Skomplikowana tabelka z dużą ilością technicznych terminów, nie wyjaśnia mi ona w żaden sposób jak to wpływa na mój problem. Co mam z tego wywnioskować? Mam coś przestawić w ustawieniach TV? Konsoli? Może ta tabelka ma mi wytłumaczyć, że migający ekran to poprawne zachowanie telewizora? 

0 Like