05-06-2017 09:40 PM
Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam problem z aktualizają firmware mojej cyfrówki Samsung WB750: Gdy próbuję zaktualizować oprogramowanie przez aplikację PC -iStudio, pojawia się błąd: "An error occurred retrieving firmware information".
Próbuję więc inaczej - pobrałem ze strony Samsunga dedykowany plik z aktualizacją - wgrałemk rozpakowane pliki na kartę SD pliki aktualizacyjne i...nic. Aparat w żaden sposób nie wykrywa pliku z nowym firmware.
Czy ktoś potrafi mi podpowiedzieć jak poradzić sobie z tym problemem?
08-06-2017 10:26 AM
08-06-2017 10:36 AM
Ustawienia przywróciłem do fabrycznych - bez rezultatu. Oprogramowanie jest w ogóle jakieś ubogie - nie ma nawet możliwości odczytania obecnej wersji oprogramowania - chyba że są jakieś serwisowe kombinacje guzików.
Niestety poprzednia, jak i najnowsza wersja iStudio jest mało rozbudowanym narzędziem i na etapie opcji "aktualizacji oprogrmowania" nie pozwala dokonać wyboru skąd ma być pobrana aktualizacja - domyślnie ciągnie ją z sieci.
Plik z aktualizacją jest pobrany ze strony oficjalnej samsunga, więc z rozszerzeniem nie powinno być problemu. Co ciekawe obok softu jest instrukcja jak wgrać aktualizację, ale tylko za pomocą programu iStudio, a nie za pomocą pliku.
Po opisaniu problemu w zakładce "Wsparcie" na stronie samsunga, skierowano mnie do autoryzowanego serwisu w Gdyni. Pewnie jest jakiś program serwisowy do wymuszania/wgrywania firmwaru w trybie serwisowym, czy coś w tym stylu.
Następnym razem wybiorę Panasonica
08-06-2017 11:32 AM
08-06-2017 11:37 AM
Tak, karta czysta, sformatowana na FAT32, wgrywane pliki (razem 3) rozpakowane, próbowałem zarówno w folderze jak i luzem.
Po włożeniu karty wciskam guzik "przeglądania zdjęć", po czym pokazuje mi komunikat "Brak pliku z obrazem", wysuwa się obiektyw i aparat przechodzi w tryb robienia zdjęć.
08-06-2017 12:15 PM
Gerry nie chodzi mi jak wgrasz pliki na kartę. usuń je i postąp wg. instrukcji poniżej.
Może to pomoże.
Wkładasz czystą kartę do aparatu, podłączas do kompa, uruchamiasz Istudio ->web support-> update firmware.
13-06-2017 11:53 AM
Wszystko zrobiłem wg Twojej instrukcji - niestety bez zmian. Chyba dam sobie z tym spokój.