Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z rozpoznawaniem urządzeń podączonych przez HDMI

(Temat utworzony: 06-12-2021 09:41 PM)
2661 Wyświetlenia

Też mam ten problem

ultrasporter
First Poster
Opcje

Witajcie,

Telewizor to TV QLED QE65Q77AAT. Do niedawna miałem podłączony tylko Internet i przez HDMI dekoder ORANGE. Dekoder był rozpoznawany, jak o TV ORANGE. Ostatnio dokupiłem amplituner yamaha rx-v4a i podłączyłem zgodnie z instrukcją pomiędzy dekoder a TV. I zaczęły się problemy: najpierw nierozpoznane urządzenie, po ustawieniu ręcznym amplitunera obraz i dźwięk ruszył. Ale po wyłączeniu i załączeni znowu czarny ekran. Ponowne podłączenie i po dłuższym czasie TV rozpoznał amplituner jako "CYFROWY POLSAT" - kliknąłem OK i działało. Ale następnego dnia znowu czarny ekran, a po włączeniu nieznane urządzenie. Amplituner połączyłem przez HDMI z eARC. Yamaha nowa z salonu i wszystkie inne funkcje działają. Z resztą jak TV ją rozpoznał to też obraz i dźwięk przestrzenny był OK. Już nie wiem co zrobić? Spróbuję jeszcze kupić nowy kabel HDMI, ale może jest jakiś patent na stabilne rozpoznawanie urządzenia?

Pozdrawiam, B.

0 Like
5 Odpowiedzi
patyczak
Black Belt 
Opcje
U mnie jest to samo, ale przestałem się tym przejmować. Inny, wyższy model TV, ale objawy te same. Raz TV widzi dekoder i wyświetla nazwę, innym razem nie, ale jest obraz i dźwięk. To samo jest z soundbarem, raz pokazuje model, innym razem już nie. Kabli HDMI mam pół reklamówki, od takich za 40 zł, po takie za blisko 200 zł. Najlepsze jest to, że produkty tej samej firmy nie rozpoznają się, więc to raczej nie jest wina kabli, tylko oprogramowania. Przed soundbarem miałem amplituner Marantz SR6015 i było to samo.
Copretti
First Poster
Opcje

Żeby wróciły ikony danego urządzenia trzeba zrobić kalibrację pilota z podłączonym urządzeniem żeby mógł pilot Samsunga sterował dekoderem lub innym urządzeniem podłączonym bezpośrednio do tv...niestety nawet support od Samsunga tego nie potrafił wyjaśnić 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Copretti  Na czy polega ta kalibracja pilota? Pierwsze słyszę o czymś takim?

0 Like
Copretti
First Poster
Opcje

Wchodzimy w podłączone urządzenia następnie konfiguracja uniwersalnego pilota i wybieramy dany port HDMI, sprawdzamy czy np pilot może zmienić kanał w dekoderze jeśli tak to akceptujemy i klikamy gotowe, wtedy na stronie głównej jeśli mieliśmy tylko ikonę HDMI zmienia się np na kolorową Polsat box lub innego urządzenia które konfigurowalismy...u mnie są teraz kolorowe ikony Polsat box i Xboxa

0 Like