Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Nowy standard sygnału telewizji naziemnej DVB-T2 HEVC

(Temat utworzony: 02-06-2022 04:46 PM)
18550 Wyświetlenia
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć :smiling-face:

Nowy standard sygnału telewizji naziemnej stawia przed nami nowe wyzwania :smiling-face:

Mamy możliwość sprawdzenia, czy nasz telewizor odbierze nowy standard telewizji cyfrowej, włączając testowy 28 kanał. Obraz na nim nadawany jest w kodeku HEVC, który będzie obowiązywał wraz z DVB-T2. Natomiast dźwięk nadawany jest w dotychczas wykorzystywanym sygnale w ramach DVB-T kodeku MPEG4.

MagdaB_4-1654180842552.png

I tutaj może pojawić się myląca informacja dla Użytkownika. Dlatego, że jeżeli telewizor posiada kodek HEVC, ale jedynie tuner DVB-T, to otrzymamy informację, że telewizor jest gotowy na nowy standard telewizji naziemnej. Nie będzie to jednak zgodne z prawdą, ponieważ brakuje jeszcze odpowiedniego tunera, czyli DVB-T2, aby móc korzystać z nowego standardu sygnału!

Dlatego zachęcam do skorzystania ze strony Producenta Zmiana sygnału naziemnej telewizji cyfrowej puka do Twoich drzwi? (LINK)

Czy mój telewizor posiada DVBT2 HEVC?

Sprawdzamy, wybierając zakładkę: JAKIE TELEWIZORY SAMSUNG OBSŁUGUJĄ STANDARD DVB-T2/HEVC (LINK)

Wystarczy, że w okno wyszukiwania wpiszemy kod modelu telewizora i otrzymamy informację, czy dany sprzęt jest w pełni przystosowany do odbioru nowego sygnału:

MagdaB_5-1654180874122.png

UWAGA: Informacja dotyczy wyłącznie oficjalnej polskiej dystrybucji i obejmuje modele wprowadzone na rynek w latach 2015-2022. Telewizory zaprezentowane na rynku w 2014 roku i wcześniej nie będą posiadały tunera DVB-T2 HEVC i dlatego część z nich nie zostanie wyszukana.

Poniżej okna wyszukiwania Producent zamieścił również listę modeli z tunerem DVB-T2 HEVC.

Właściwie sprawdzenia rodzaju tunera wymagają jedynie telewizory 2015, 2016 oraz 2017 roku. Od 2018 roku wszystkie modele telewizorów są już w pełni dostosowane do zmian.

Co zrobić, jeżeli posiadamy telewizor z tunerem DVBT-2 HEVC, a mimo to nie są wyszukiwane kanały?

Przechodzimy do działania:

1) Wykonanie resetu prądowego telewizora – czyli odłączenia urządzenia od zasilana na minutę. Kolejno ponownie przechodzimy skanowanie kanałów (LINK).

UWAGA! Istotny jest poprawny wybór anteny przed procesem skanowania. Zaznaczamy jako NAZIEMNA.

2) Wykonanie resetu telewizora - reset spowoduje przywrócenie początkowych ustawień obrazu, dźwięku, wylogowanie z aplikacji internetowych, konta Samsung oraz reset połączenia z Internetem. Poniżej zamieszczam ścieżkę dostępu w menu urządzenia:

TV z rocznika 2018 i starsze:

Ustawienia -> Pomoc techniczna -> Diagnostyka -> Resetuj.

TV 2019 roku i nowsze:

Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj.

Domyślny zabezpieczający kod PIN to 0000 lub 1234. 

Zmieniłeś kod PIN w telewizorze, ale teraz go nie pamiętasz? Jest i na to sposób tutaj Jak mogę zresetować zapomniany kod PIN (LINK)

Oczywście w razie potrzeby można zawsze skorzystać ze zdalnej pomocy Konsultantów infolinii Samsung (LINK) 😎

52 Odpowiedzi
Jankrk
Explorer
Opcje

Mam antenę kierukową firmy Dipol z Multiswitchem Terra ale sprawdzałem antenę  bezpośrednio kablem do TV i Samsung zachowywał się tak samo, jakość sygnału spadała do zera. Nadajnik Chorągwica.

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Dzięki za informacje. Moc tego nadajnika  to 100 kW przy dobrej antenie i właściwym ustawieniu nie powinno być problemów z odbiorem. Wpisz na stronie Emitel swój kod pocztowy i podaj odległość na przykład dla MUX-2

https://emimaps.emitel.pl/.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Jankrk  To co napisałeś to problem po stronie zakłóceń LTE. Najlepiej jak przyjedzie serwis od anten i dobierze odpowiedni FILTR LTE. Wpisz sobie w YT i obejrzyj od 14 min.

43 zakłócenia LTE, skacząca siła sygnału wydarzenia 24,piksele mux3 tvp DVB-T oraz tvn DVB-T2

Tu jeszcze testy filtrów LTE

Internet LTe 700 w Polsce,testy filtrów 4G i 5G,tłumienie zakłóceń w instalacji TV,konkurs SATLINK.

Jankrk
Explorer
Opcje

Samsung nie chce się przyznać do błędu. Wada dotyczy odbiorników tylko określonej serii. Problem nie dotyczy siły sygnału lecz jakości sygnału. Mam siłę sygnału na poziomie 100% a jakość sygnału cały czas zmienia się. Wykonałem pomiar sygnału TV przez firmę zewnętrzną i sygnał jest zgodny z normą. Mam założony filtr LTE firmy Terra TF001 i zgodnie z pomiarem brak zakłóceń powyżej 690 MHz. Sprawdziłem mój odbiornik w nowym salonie Euro AGD ( wybudowany w zeszłym roku oddany do użytkowania 3 miesiące temu) i to samo to znaczy siła sygnału 100% a jakość sygnału cały czas zmienia się ( poziom błędów 2000 BER ). Sprawdzałem nowe odbiorniki z tej samej serii ( kupiłem i oddałem )  i to samo. Dziwna sprawa odbiornik Panasonic, Philips i inne pokazują jakość sygnału 100% i to cały czas. Proszę wytłumaczyć dlaczego tylko Samsung ma  problem ze zmieniającą się jakością sygnału.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Jankrk  Jak tak by było jak pisze to na forum byłoby setki takich zgłoszeń.

Na dzień dzisiejszy to tylko jesteś pierwszy co zgłasza taki problem.

Jankrk
Explorer
Opcje

Gdyby setki kupowały telewizory samsunga  50" powyżej 5000zł w  złotych to Samsung nie produkowałby tańszych.

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. A czy sprawdzał Pan zakłócenie pod względem LTE czy 5G w Pana okolicy? Może Pan mieć tez przesterowanie sygnału?
0 Like
Jankrk
Explorer
Opcje

Do tej samej anteny podpiąłem inny TV Samsungaodel UE43AU7192 i w tym samym czasie jakość sygnału jest cały czas 100% na tym samym kanale. Kanał YouTube  film

0 Like
Jankrk
Explorer
Opcje

Kanał YouTube film "Bubel Samsunga"

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Proszę zwrócić uwagę że nie wszystkie odbiorniki mają taką samo czułość głowicy. Proszę nie sugerować się paskami sygnału. Skoro problem występuje tylko na jednym multiplexie sprawdzał bym jego zakłócenie z nadajnikiem LTE