Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Konfiguracja uniwersalnego pilota

(Temat utworzony: 02-07-2021 03:12 PM)
63337 Wyświetlenia
MatiW
Pathfinder
Opcje

¡Hola! 

W dzisiejszych czasach bardzo modny jest minimalizm. Ja też jestem jego zwolennikiem, więc nie bardzo widzi mi się korzystanie z kilku pilotów. Naprzeciw wychodzi funkcja pilota uniwersalnego w TV Samsung 😎 

Jeśli nie wiecie, co to takiego, spieszę z wyjaśnieniem. Funkcja ta umożliwia obsługę różnych urządzeń podłączonych do telewizora. Przy użyciu jednego pilota Samsung możesz sterować wszystkimi urządzeniami, takimi jak dekoder, soundbar, kino domowe, konsola do gier czy odtwarzacz Blu-ray. 

Jak sprawić, aby Wasze urządzenie było obsługiwane pilotem od TV?  

Pokażę wam na przykładzie dekodera - zdjęcia w języku angielskim, Wy oczywiście możecie ustawić dowolny 😉

1. Naciśnij przycisk Home (ikona domu na pilocie) i nawiguj w lewo, aż do zakładki „Źródło”. Następnie strzałka w górę i maksymalnie w prawo - tam będzie zakładka „Konfiguracja uniwersalnego pilota.

MatiW_7-1625230947063.png

2.  Wybierz nowe urządzenie, w moim przypadku będzie to dekoder.

MatiW_8-1625231016753.pngMatiW_9-1625231025728.png

3. Pojawi się małe okno wyświetlające obraz dekodera. Spróbuj zmienić kanał, jeżeli wszystko pójdzie OK, to pełny sukces, zatwierdzasz, że kanał został zmieniony i od tej chwili korzystasz z jednego pilota. Jeżeli nie wszystko się uda, to potem pojawi się opcja wyboru operatora, producenta oraz modelu dekodera.

Pamiętajcie również, że część kompatybilnych urządzeń w ogóle nie potrzebuje dodatkowej konfiguracji pilota uniwersalnego za pomocą opisanej wyżej metody — funkcja będzie działać bezpośrednio po podłączeniu urządzenia.

Proste, prawda?

Co zrobić, gdy, mimo usilnych prób, pilot nie chce skonfigurować się z urządzeniem?

Sprawdź, czy włączona jest funkcja HDMI-CEC. Znajdziesz ją w zakładce Ogólne - Menedżer podłączonych urządzeń. Jeśli jest włączona, odłącz kabel HDMI, następnie oba urządzenia od prądu. Podłącz ponownie kabel HDMI, urządzenie do prądu, a na końcu telewizor. W przypadku dalszych utrudnień zresetuj urządzenie oraz TV (Ustawienia -> Ogólne -> Resetuj). Pamiętaj, że stracisz wszystkie dane.

Nie wszystkie urządzenia będą kompatybilne. Jeżeli wszystkie porady zawiodły, czekaj na aktualizację, być może ona załatwi sprawę 😉

Dajcie znać w komentarzach, czy używacie jednego pilota, czy wolicie mieć oddzielne sterowanie do każdego urządzenia!

232 Odpowiedzi
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @Kajtek  :smiling-face: Generalnie pilot uniwersalny działa na hdmi. W przypadku przewodu optycznego nie zawsze się to sprawdza i nie jest do tego dedykowany. Czasami zadziała, tak jak to było u Ciebie, ale nie ma na to gwarancji. Pamiętaj proszę, że na pełną kompatybilność wpływają dwa urządzenia, czyli wzmacniacz oraz TV. Jak coś nie działa, można próbować resetować urządzenia, jak i wymienić przewód. Jeżeli tego nie robiłeś, spróbuj. 

0 Like
Kajtek
Explorer
Opcje

Nie wiem dokładnie ale jest to średniej klasy model z serii 7 ok 2019 rok 65 cali

0 Like
Kajtek
Explorer
Opcje

W tym przypadku polecenia nie są wysyłane poprzez przewód a przez nadajnik podczerwieni wbudowany w tv

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kajtek  Do tego TV UE65RU7452U masz pilota Smart TM1990A i tylko włączanie i wyłaczanie dziala po IR a pozostale funkcje po BT. Kiedyś w starszych modelach z 2015 roku i starsze można było z rozwijanego menu włączyć i wyłączayć po kablu optycznym.

0 Like
karwo27
First Poster
Opcje

@vdsl2 miałem netię, dekoder z pilotem bluetooth i wszystko działało poprawnie. Aktualnie pilotem samsung obsługuję wszystko poprawnie, oprócz przełączania kanałów P+/P- ......

0 Like
MK1106
Apprentice
Opcje
Hej, czy komuś udało się skonfigurować obsługę dekodera play tv box pilotem do telewizora samsung?
W menu telewizora używając opcji Konfiguracja uniw. pilota nie ma do wyboru usługodawcy Play, próbowałem z innymi firmami ale nie działa. 
Czy jest jakiś sposób żeby to zadziałało?
Model TV QE65Q80AAT
Z góry dzięki!

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@MK1106  Kilka dni temu było już takie  pytanie z tym dekoderem.

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/poradnik-konfiguracja-uniwersalnego-pilota/m-p/935556...

Nie uda się tego skofigorować. Taki urok tych nowych dekoderów.

MK1106
Apprentice
Opcje
Ok,dziękuję!
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Nie ma możliwości konfiguracji pilota od Samsunga z dekoderem Play, można tylko skonfigurować pilota od dekodera z telewizorem.
MK1106
Apprentice
Opcje
Dzięki za info. Generalnie to działało, pamiętam że coś tam kilkałem i w pewnym momencie to zaczęło działać. Zmiany kanału nie ale strzalki góra dól, OK i wstecz tak i to wystarczało. Niestety po odłączeniu dekodera z prądu ponownie nie działa.
0 Like