Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Odgłosy 'strzelającego plastiku' Samsung eu55nu8042

(Temat utworzony: 25-11-2018 02:18 PM)
19602 Wyświetlenia
Lukasz6
First Poster
Opcje

Witam,

Czy to normalne, gdy zaraz po uruchomieniu TV z dolnej lewej części słychać ogłosy "strzelającego plastiku"? Sytuacja najczęściej trwa ok. 20 minut po czym praktycznie ustaje. Następnie po wyłączniu TV znów słychać te odgłosy. TV ma niecałe 3 miesiące.

Pozdrawiam

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
dr_chichot
Apprentice
Opcje
niestety ale każdy tv czy monitor wydaje jakieś dźwięki, kwestia tylko nasilenia. Musi się tak dziać bo obudowa się nagrzewa a przez to plastik zmienia swoją objętość, kurczy się lub powiększa. Trza przywyknąć. Jakby się dało to bym najchętniej całą tylną obudowę odkręcił na stałe.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
35 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Lukasz6 Podstawowe pytanie.

Telewizor stoi na podstawie, czy zawieszony na ścianie?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Lukasz6
First Poster
Opcje

TV stoi na podstawie. 

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Jeżeli stoi, to mamy wykluczone przekoszenie podczas montażu na wieszaku.

Według mojej oceny, to objaw typowy dla urządzeń elektrycznych i elektronicznych. Nagrzewanie się w czasie pracy i stygnięcie konstrukcji po wyłączeniu. Materiały rozciągają się i kurczą, stąd te odgłosy. Sprawdź temperaturę obudowy w czasie pracy, w okolicach miejsca skąd dochodzą.

To moje zdanie, ale może niech wypowiedzą się inni, również eksperci.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
dr_chichot
Apprentice
Opcje
Witam. Mam ten sam problem w tym modelu i to w tym samym miejscu, lewy dół. Tylko, że u mnie po kilkugodzinnym oglądaniu "pykanie" trwa 2 godz. TV mam od tygodnia i od razu się to pojawiło. Nie wiem czy to wina plastiku czy co ale skoro mamy w tym samym miejscu to może od czegoś innego.
Będe to zgłaszać do samunsga i zobaczymy co powiedzą. Nie jest to głośne pykanie ale w nocy to przeszkadza i jest wyraźnie słyszalne. Tv jest na ścianie.
0 Like
art_000
First Poster
Opcje
Witam!
Czy udało sie coś ustalić? Bo mam podobne objawy ale chyba dopiero po świętach będę pisał zgłoszenie do Samsunga.
0 Like
dr_chichot
Apprentice
Opcje
Dzwoniłem do samsunga i dowiedziałem sie, że to normalne i oni tego nie przyjmą. Elementy obudowy sie nagrzewają i mogą być trzaski itp.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Co można w tym przypadku zrobić wystarczy delikatnie odkręcić (o półobrotu)śruby od podstawy. 

0 Like
art_000
First Poster
Opcje

Dziękuję za szybką odpowiedź. Spodziewałem się czego więcej po sprzęcie za takie pieniądza.

A o jakiej podstawie mowa? TV a uchwyt na ścianę?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@art_000Mocno dokręcony uchwyt też powodować taki efekt. Kiedyś w TV kineskopowych wystarczyło poluzować śruby tylnej obudowy i podklejało się taśmę.

0 Like