Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowe wymagania techniczne dla odbiornika NTC w Polsce, zaczną obowiązywać od 1 grudnia 2019, a HbbTV 2.0.1 od 1 stycznia 2021

(Temat utworzony: 09-11-2019 12:33 AM)
17984 Wyświetlenia
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

UWAGA

Od 1 grudnia 2019 roku wchodzi w życie nowe ROZPORZĄDZENIE MINISTRA CYFRYZACJI z dnia 7 października 2019 r. w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla odbiorników cyfrowych.

Najważniejsze w nim to: DVB-T2, HEVC, AC-4, HbbTV 2.0.1

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2019/2125/D2019000212501.pdf

>> „§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2019 r., z wyjątkiem pkt 14 załącznika do rozporządzenia, który wchodzi w życie z dniem 1 września 2020 r.”.

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2019/2336/D2019000233601.pdf

Przed zakupem nowego telewizora sprawdzić czy ma wszystko to co w ustawie wymienione !

Na nowy standard nadawania naziemnego przejdziemy w Polsce ok. 2022 roku.

Jak się dowiedziałem, Samsung implementuje na Polskę starą wersję HbbTV 1.0 z 2010, na której np. Polsat News z kanałów Polsatu na MUX-2 nie działa, bo potrzebuje wersji min. 1.5

Proszę o przypięcie tego ważnego tematu, tak by osoby kupujące nowy telewizor dowiedziały się o nim.

0 Like
338 Odpowiedzi
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Na dzisiaj moje wymagania spełnia np. Philips z Androidem, Samsung na razie schował głowę w piasek i nic nie ujawnia czy poprawi oprogramowanie czy też nie, by dało się stworzyć listę kanałów naziemno-satelitarną.

Czy mam takie duże wymagania co do telewizora, skoro tani chiński tuner typu combo bez problemu umożliwia stworzenie takiej listy kanałów. Tak samo nie podoba mi się trend do usuwania przydatnych przycisków z pilota jak np. klawiaturą numeryczna znikła w Samsungu. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Już nie długo zobaczymy czy w modelach na 2021 rok będzie taka możliwość stworzyć listę kanałów naziemno-satelitarną na TIZEN 6.

0 Like
emwusc
Pioneer
Opcje

Mam tego pilota Smart Control. I powiem że za nic nie wróciłbym do standardowego z klawiaturą numeryczną i masą przycisków. Ciekawe natomiast czemu Samsung ma takie ubogie EPG. Ani roku powstania filmów nie uświadczysz ani reżysera rzadko kiedy akorzy są podani... W tańszym o wiele tv sprzed lat takich informacji nie brakuje. Może jakaś aktualizacja w tym kierunku szanowny Samsungu bo z lekka wstyd odstawać od chińszczyzny...

0 Like
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Samsung od zawsze miał okrojone EPG z takich informacji jak: rok produkcji, kraj produkcji, reżyser, aktorzy itp.

Czemu tego też nie poprawią już tyle lat ? 

Wątpię też, czy Samsung poprawi oprogramowanie w nowych modelach na 2021 by dało się stworzyć listę kanałów naziemno-satelitarną 😢

Jak kupiłbym Samsunga z obkrojonym pilotem, zaraz dokupiłbym standardowego z klawiaturą numeryczną. 

0 Like
emwusc
Pioneer
Opcje

Być może jak wybierasz z listy naziemno satelitarnej kanały po numerach, które pamiętasz to ten pilot z klawiaturą numeryczną ma sens bo szybko wbijesz np numer 101 i ulubiony kanał. Ja natomiast otwieram epg i mam program telewizyjny wielu kanałów na ekranie i podgląd stacji którą wybiorę i w ten sposób szukam programu do obejrzenia.

W tym wypadku klawiatura numeryczna jest zbędna. Tylko żeby jeszcze to EPG było na miare. Telewizory za 600zł z marketu mają lepsze EPG...Coś tu jest nie tak.

0 Like
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Dokładnie tak, wciskam 4 i mam Polsat, 18 Fokus, 2 TVP 2, szybko, sprawnie.

Wytłumacz starszej osobie jak włączyć jakiś kanał, jak brak klawiatury numerycznej, tu napiszesz jej na kartce jaki kanał jest pod jaką cyfrą i sobie przełącza.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Krasnoludek a co tu tłumaczyć? Przy braku klawiatury numerycznej [bo chyba tego nie ogarniasz lub nie czytasz ze zrozumieniem], jeżeli zmienimy/ustawimy kolejność programów pod nasze upodobania, to nie ma z tym problemu. Korzystamy z przycisków P+ lub P-. Tak mają telewizory i wszelkiej maści dekodery.

Czego jeszcze nie rozumiesz? 🙄🤔

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
emwusc
Pioneer
Opcje

Pytanie nie do mnie ale odpowiem bo chyba Pan czegoś nie rozumie lub nie miał nigdy w rodzinie babci. Starsze osoby nawet numery telefonów do rodziny mają zapisane na kartce i tak dzwonią do kogoś. Podobnie z telewizją gdy jest np kablówka lub lista łączona naziemno satelitarna i tych kanałów jest ponad setka nikt nie będzie klikał 100razy aby wybrać jakiś kanał tylko zapisuje sobie ulubione kanały na kartce a potem wybiera je numerowo klawiaturą numeryczną. Ps dekodery na pilotach najcześciej również mają jeszcze klawiatury numeryczne.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@emwusc  Pytanie nie było do ciebie a do @Krasnoludek poza tym model RU7172 ma pilot TM1240A, czyli klasyczny, a nie Smart Control TM1990A tak to wygląda ze specyfikacji. 

0 Like
emwusc
Pioneer
Opcje

A to widzę że jak pytanie nie do mnie to wypowiedzieć się na FORUM nie mogę w temacie w którym aktywnie uczestniczę... Wg mnie to pan Szewcu72 nie rozumie potrzeb osób starszych i zaczyna jakąś niepotrzebną tyradę o to kto lepiej rozumie funkcjonalność pilota... Niepotrzebne to było. Dajmy spokój i nie róbmy sobie siary Panowie. Każdy ma prawo mięc gorszy dzień i własne upodobania co do pilota.

0 Like