Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowe wymagania techniczne dla odbiornika NTC w Polsce, zaczną obowiązywać od 1 grudnia 2019, a HbbTV 2.0.1 od 1 stycznia 2021

(Temat utworzony: 09-11-2019 12:33 AM)
17994 Wyświetlenia
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

UWAGA

Od 1 grudnia 2019 roku wchodzi w życie nowe ROZPORZĄDZENIE MINISTRA CYFRYZACJI z dnia 7 października 2019 r. w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla odbiorników cyfrowych.

Najważniejsze w nim to: DVB-T2, HEVC, AC-4, HbbTV 2.0.1

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2019/2125/D2019000212501.pdf

>> „§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2019 r., z wyjątkiem pkt 14 załącznika do rozporządzenia, który wchodzi w życie z dniem 1 września 2020 r.”.

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2019/2336/D2019000233601.pdf

Przed zakupem nowego telewizora sprawdzić czy ma wszystko to co w ustawie wymienione !

Na nowy standard nadawania naziemnego przejdziemy w Polsce ok. 2022 roku.

Jak się dowiedziałem, Samsung implementuje na Polskę starą wersję HbbTV 1.0 z 2010, na której np. Polsat News z kanałów Polsatu na MUX-2 nie działa, bo potrzebuje wersji min. 1.5

Proszę o przypięcie tego ważnego tematu, tak by osoby kupujące nowy telewizor dowiedziały się o nim.

0 Like
338 Odpowiedzi
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

😞 A więc czekamy nadal, dzięki za sprawdzenie.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Tak jak myślałem, że DVB-T2 zapewnia lepszą kompresję sygnału TV. Przewiduje się, że wyższa efektywność technologii umożliwi raczej emisję wszystkich programów naziemnych w jakości HD, niż uruchamianie nowych stacji.

Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Tak jak piszesz wszystkie kanały prawdopodobnie przejdą do HD, bo w dzisiejszych czasach HD jest już zwykłym standardem, a 4K czy 8K to można powiedzieć premium. Kiedyś na forum Emitela pisano, że w nowym standardzie zmieści się 10-13 kanałów w HD na jednym muxie.

Są wstępne daty przejścia na nowy standard nadawania: https://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=234771#p234771

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Nie wiem, czy wiesz, o AI ScaleNet, ale widzę, że chciałbyś nie mieć TVP 4K za Free 

Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Oj jeśli by dali TVP 4K w HbbTV to ruszyło by wreszcie z kopyta w Polsce z tym HbbTV.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

To są telewizory na rynek Amerykański?, tam może niema HbbTV?, poczekajmy jak pojawią się na Europę

Przepuszczam, że Polska będzie już w grupie państw z wersją HbbTV 2.0.1

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Jak oceniam?, piszą że nadal są w sprzedaży telewizory DVB-T2 bez HEVC a być nie powinny!!! , potrzebne są kontrole i dotkliwe kary dla sprzedających ale nie 500 zł tylko typu 50 000 zł i się odechce im sprzedawać niezgodnego z rozporządzeniem sprzętu.

Owszem mogli by takie niezgodne sprzedawać, pod warunkiem że klient podpisze oświadczenie że wie ze sprzęt niespełnia wymagań i nie będzie na nim telewizji naziemnej odbierał.

Ja byłem za tym by zgodny z wymaganiami sprzęt oznaczać odpowiednią naklejką tak jak to jest w innych krajacj np. Czechy, Włochy itp., niestety Pan Jarosław był temu pomysłowi przeciwny i nie przekazał dalej, a uczestniczył w gronie ekspertów pracujących nad nową specyfikacją odbiornika DVB-T w Polsce.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Krasnoludek  Wszystkie telewizory Samsunga od 2018 maja już DVB-T2 i HEVC tez E-AC3  nawet mój emeryt z 2015 .