Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Niesłusznie odrzucona reklamacja telewizora

(Temat utworzony: 04-01-2023 03:56 PM)
2127 Wyświetlenia
PiotrGor
Journeyman
Opcje

Witam, 

Rok temu zakupiłem w OleOle: 75" Q77A QLED 4K Smart TV (2021) (QE75Q77AATXXH). Powiesiłem go na ścianie, na stelażu i działał bez zarzutu aż do listopada '22. Pojawił się czarny pas z lewej strony, który zaczął się rozszerzać, potem zmieniać kolory. Zgłosiłem reklamację. 

Po miesiącu przyjechało dwóch panów, którzy odchylili dolną ramę tv, stwierdzili że "było zalanie" i wskazali mi radośnie rzekomo wyciek z telewizora. No absurd absurdów. Telewizor suchy jak pieprz, plamka faktycznie na meblu poniżej pojawiła się po tym jak panów pozostawiłem samych. 

Panowie zebrali się i pojechali a mi pozostawili kwit, że reklamacja odrzucona. 

Pytanie co w takiej sytuacji powinienem zrobić. Czuję się oszukany przez panów ekspertów. Telewizor wisi na ścianie niezmiennie od roku, nic z nim się nie działo. Jak mogę doprowadzić do uczciwego załatwienia sprawy a więc przywrócenia urządzenia do oczekiwanego działania? 

Od lat kupuję i używam wyłącznie telewizory firmy Samsung, pierwszy raz mam wadę produktu, ale i pierwszy raz zostałem tak potraktowany. 

Mogę liczyć na wsparcie? 

Pozdrawiam,

Piotr

20 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@PiotrGor, możesz napisać reklamację poprzez ten formularz (KLIK). Wyraźnie zaznacz, że to jest reklamacja, opisz dokładnie całą sytuację, załącz zdjęcie/skan dowodu zakupu, kod modelu, numer seryjny urządzenia, numer zgłoszenia naprawy i numer klienta infolinii technicznej, jeśli pamiętasz. Wtedy Dział Reklamacji rozpatrzy Twoje zgłoszenie i odezwie się do Ciebie w tej sprawie.

Alternatywnie skontaktuj się najpierw z infolinią techniczną i dopytaj, co można zrobić w tej sytuacji: https://www.samsung.com/pl/support/contact/

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

PiotrGor
Journeyman
Opcje

Dziękuję za szczegółową informację, ale ja już to zrobiłem. Wynikiem tych działań była wizyta dwóch panów ekspertów z serwisu Samsung (zgodnie z pieczęcią na dokumencie przyjechali aż z Łodzi). Panowie stwierdzili, że telewizor jest zalany. A to nieprawda. Powiedzieli zatem, że mogę reklamować ich ocenę. To też zrobiłem, ale opinia autoryzowanego serwisu jest wszędzie traktowana jako ostateczna. 

Nie zakładam tu złośliwego działania, może panowie się pomylili. Stwierdzili, że z telewizora kapie ciecz (po miesiącu od rzekomego zalania i zgłoszenia usterki), a jak poprosiłem by pokazali gdzie kapie, stwierdzili że już przestało...  Zadzwonili do "szefa" i stwierdzili zgodnie, że reklamacja odrzucona. 

Przecież nie będę zgłaszać takiej sprawy do UOKiK... Bardzo proszę o pomoc. 

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@PiotrGor, w takim razie odwołaj się jeszcze raz od odpowiedzi, którą dostałeś z Działu Reklamacji, który, jak zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, podtrzymał opinię serwisu.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

rybus85
Helping Hand
Opcje
I dlatego nie kupuje tv Samsunga. Ojciec miał tego wygiętego curved czy jakoś tak. I po miesiącu plamy na obrazie takie że ręce opadają. Serwisant nie widzi. Ojciec wyzywał i się upierał. To zabrał na testy. Przywozi i plamy były mniejsze ale nadal,ale serwisant stwierdził że nic nie wymieniał tylko testował. Pisma do Samsunga nic nie dawały. Olali sprawę. Staruszek pojechał do rzecznika praw konsumenta(mają dyżury w niektórych miastach). Po opisaniu problemu pierwsze pytanie rzecznika czy telewizor jest marki Samsung. Bo dużo mają spraw. Ojciec odpuścił. Wystawił tv,sprzedany. Więc ja bym nie wierzył w rozwiązanie szybkie tej sprawy...
PiotrGor
Journeyman
Opcje

Tak też zrobiłem, od 29 grudnia cisza... Czekam. 

PiotrGor
Journeyman
Opcje

Bardzo to smutne... czyżby Samsung już tak nisko upadł?

rybus85
Helping Hand
Opcje
No nie powiedziałbym że każda firma. Jak miałem z obecnym tv problem to nie było zabawy. Przyjechał serwisant stwierdził że zabiera. 3 dni i nowa matryca. Po kilku tyg poleconym przeprosiny za awarie sprzętu i kilka miesięcy jakieś vod w prezencie w formie kodu. No jakoś Samsung takiego podejścia nie ma. A mój tv kosztował mniej niż ten curved 😉
W sumie nie wiem o co tu chodzi. Dość dużo osób narzeka na serwis tv(w pracy też trochę słyszałem). Ale z telefonem jakoś u nikogo nie słyszałem. Sam oddawałem S8+ i bez problemu nowy ekran(pojawiła się czarna malutka plamka)
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Kapiąca ciecz może być z kondensatorów elektrolitycznych w tv których jest wiele, jeśli masz na piśmie odrzucenie reklamacji napisz odwołanie , jak otrzymasz kolejne , wtedy wyślij pismo że telewizor wiszący na ścianie nie można zalać i aby serwis w domu uzasadnił to poprzez rozebranie telewizora i wskazał to niby zalanie. Uprzedż że brak reakcji spowoduje wysłanie skargi do Korei Samsung i powiadomienie placówek w Europie o złym działaniu serwisu w Polsce na niekorzyść klienta. UOKiK niewiele da , jeśli nic nie pomoże Samsung Korea w co wątpię po 30 dniach kieruj sprawę do sądu o odszkodowanie lub wymianę sprzętu. Nie wiem dlaczego Samsung doprowadza czasem klientów do furii.
Może trzeba zmienić managera.
Mam 2 tv jeden Samsung drugi 65 cali LG. Ten LG się zepsuł bo po 4 godzinach sie wyłączał, serwis LG bez problemu przyjechał 2 razy , drugi raz wymienili cały telewizor na nowszy model i po problemie, gra już 6 lat , więc można drogi Samsungu serwis robić tak aby klient był zadowolony.
rybus85
Helping Hand
Opcje
O to to to,jak piszesz. Nie chciałem wyżej pisać że u mnie też LG pozytywnie zaskoczyło. Nie chciałem firmy podawać 😜 Ale podejście serwisu Samsunga a LG to bez porównania.