04-01-2023 03:56 PM
Witam,
Rok temu zakupiłem w OleOle: 75" Q77A QLED 4K Smart TV (2021) (QE75Q77AATXXH). Powiesiłem go na ścianie, na stelażu i działał bez zarzutu aż do listopada '22. Pojawił się czarny pas z lewej strony, który zaczął się rozszerzać, potem zmieniać kolory. Zgłosiłem reklamację.
Po miesiącu przyjechało dwóch panów, którzy odchylili dolną ramę tv, stwierdzili że "było zalanie" i wskazali mi radośnie rzekomo wyciek z telewizora. No absurd absurdów. Telewizor suchy jak pieprz, plamka faktycznie na meblu poniżej pojawiła się po tym jak panów pozostawiłem samych.
Panowie zebrali się i pojechali a mi pozostawili kwit, że reklamacja odrzucona.
Pytanie co w takiej sytuacji powinienem zrobić. Czuję się oszukany przez panów ekspertów. Telewizor wisi na ścianie niezmiennie od roku, nic z nim się nie działo. Jak mogę doprowadzić do uczciwego załatwienia sprawy a więc przywrócenia urządzenia do oczekiwanego działania?
Od lat kupuję i używam wyłącznie telewizory firmy Samsung, pierwszy raz mam wadę produktu, ale i pierwszy raz zostałem tak potraktowany.
Mogę liczyć na wsparcie?
Pozdrawiam,
Piotr
04-01-2023 05:58 PM
@PiotrGor, możesz napisać reklamację poprzez ten formularz (KLIK). Wyraźnie zaznacz, że to jest reklamacja, opisz dokładnie całą sytuację, załącz zdjęcie/skan dowodu zakupu, kod modelu, numer seryjny urządzenia, numer zgłoszenia naprawy i numer klienta infolinii technicznej, jeśli pamiętasz. Wtedy Dział Reklamacji rozpatrzy Twoje zgłoszenie i odezwie się do Ciebie w tej sprawie.
Alternatywnie skontaktuj się najpierw z infolinią techniczną i dopytaj, co można zrobić w tej sytuacji: https://www.samsung.com/pl/support/contact/
04-01-2023 07:53 PM
Dziękuję za szczegółową informację, ale ja już to zrobiłem. Wynikiem tych działań była wizyta dwóch panów ekspertów z serwisu Samsung (zgodnie z pieczęcią na dokumencie przyjechali aż z Łodzi). Panowie stwierdzili, że telewizor jest zalany. A to nieprawda. Powiedzieli zatem, że mogę reklamować ich ocenę. To też zrobiłem, ale opinia autoryzowanego serwisu jest wszędzie traktowana jako ostateczna.
Nie zakładam tu złośliwego działania, może panowie się pomylili. Stwierdzili, że z telewizora kapie ciecz (po miesiącu od rzekomego zalania i zgłoszenia usterki), a jak poprosiłem by pokazali gdzie kapie, stwierdzili że już przestało... Zadzwonili do "szefa" i stwierdzili zgodnie, że reklamacja odrzucona.
Przecież nie będę zgłaszać takiej sprawy do UOKiK... Bardzo proszę o pomoc.
04-01-2023 08:10 PM
@PiotrGor, w takim razie odwołaj się jeszcze raz od odpowiedzi, którą dostałeś z Działu Reklamacji, który, jak zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, podtrzymał opinię serwisu.
04-01-2023 08:15 PM
04-01-2023 08:32 PM
Tak też zrobiłem, od 29 grudnia cisza... Czekam.
04-01-2023 08:34 PM
Bardzo to smutne... czyżby Samsung już tak nisko upadł?
04-01-2023 08:47 PM
05-01-2023 11:25 AM — edytowano 05-01-2023 11:29 AM
05-01-2023 02:57 PM