Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

nie wyszukuje kanałów Telewizji naziemnej

(Temat utworzony: 10-05-2022 10:19 PM)
30612 Wyświetlenia
MichałL
Pathfinder
Opcje

Jeśli na dekoderze były wyszukiwane wszystkie kanały TV naziemnej, a nowy telewizor ich nie znajduje, może to być spowodowane tym, że dekodery zewnętrzne mają wbudowany wzmacniacz sygnału antenowego, a telewizory takiego wzmacniacza nie posiadają. Może to również świadczyć o tym, iż sygnał z anteny naziemnej, którą posiadasz, ma niewystarczającą siłę lub antena jest źle ustawiona względem nadajnika.

Polecam sprawdzić ustawienie anteny oraz/lub wzmocnienie sygnału antenowego.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij kudo!
0 Like
36 Odpowiedzi
kassiopestka
Student
Opcje

Hej, podpinam się pod temat. Mam telewizor Samsung UE32M5502. Od kilku miesięcy odbieram telewizję naziemną (z anteną na balkonie). Wszystko było OK, aż tu nagle od kilku dni telewizor przestał mi wyszukiwać niektóre programy. Najpierw przestał odbierać MUX-2, dzisiaj również MUX-1. Próby ręcznego ustawienia kanałów 43 i 59 nic nie dają. Telewizor ich nie znajduje. Co powinnam zrobić? Czy konieczna jest zmiana położenia anteny na balkonie? Wolę się upewnić, bo warunki atmosferyczne akurat średnio sprzyjają. Wcześniej wyszukiwał 37 programów, potem już 29, od dziś wyszukuje tylko 21 i po programie lokalnym (nr 3) mam od razu Kulturę (nr 30). Wydaje mi się, że te hocki-klocki zaczęły się odkąd aktywowałam HbbTV - czy to możliwe, że jest jakiś problem w związku z tym właśnie?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@kassiopestka Jeśli chodzi o załączenie HbbTV to nie to ma wpływu na odbiór programów, a raczej na problem z anteną.

https://emitel.pl/strefa-klienta/odbior-rtv/sprawdz-parametry-emisji/

kassiopestka
Student
Opcje

Dziękuję serdecznie - zmiana ustawienia anteny pomogła. Przy okazji chcę potwierdzić, że w MUX-1 nadal dostępna jest EskaTV (przynajmniej w moim regionie), wydaje mi się, że w którymś z wątków ktoś pisał, że już jej nie ma.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

U mnie też jest Eska TV.

0 Like
Izuu27
Journeyman
Opcje

Kupiliśmy tv Samsung QE55QN85A55, podłączony do anteny zbiorczej, po kilkukrotnym przeskanowaniu nie wyszukuje kanałów wg nowego standardu (hevc) ktoś ma jakiś pomysł? Czy to wina anteny?

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@Izuu27 Witam. Zdecydowanie jest to wina anteny. W jakim mieście wyszukiwane są kanały?
Izuu27
Journeyman
Opcje

Koszalin. Wyszukuje kanały wg poprzedniej konfiguracji, antena zbiorcza ze spółdzielni, dlatego nie wiem gdzie jest skierowana, wygląda na to że nie na ten RTCN który nadaje MUX-4T2.

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Mux 4 jest to MUX Polsatu tam powinien wyłapać Wydarzenia 24

To są multipleksy w Koszalinie które powinien wyłapać TV

MUX-1. Kanał: 44. Częstotliwość: 658 MHz. Moc: 100 kW. ...MUX-2. Kanał: 47. Częstotliwość: 682 MHz. Moc: 100 kW. ...MUX-3. Kanał: 23. Częstotliwość: 490 MHz. Moc: 100 kW. ...MUX-3. Kanał: 60. Częstotliwość: 786 MHz. Moc: 15 kW. ...MUX-8. Kanał: 7. Częstotliwość: 191,5 MHz. Moc: 15 kW.
Po zmianie DVB-T2 Mux 1 kanał 23 Mux 3 kanał 48 Mux 4 kanał 28
0 Like
Izuu27
Journeyman
Opcje
Wyszukuje wszystkie kanały, natomiast nie ma Wydarzeń 24 z MUX 4 a pozostałe kanały które znajduje nie sa nadawane w standardzie DVB-T2 (tzn nie są w jakości HD)
0 Like