Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie wykrywa telewizora przy próbie przesyłania ekranu/wideo

(Temat utworzony: 27-04-2019 08:16 PM)
19573 Wyświetlenia
davlasq
Journeyman
Opcje

Mam telewizor Samsung UE32M5502. Chcę przesyłać na niego wideo z innego urządzenia. Przy aplikacjach jak YouTube czy Netflix z telefonu (Motorola Moto G5 Plus) wszystko działa, ale gdy próbuję przesyłać ekran albo wideo z przeglądarki to w menu udostępniania nie ma telewizora. W komputerze również w przegląrace nie ma go na liście. Oba urządzenia wykrywają Chromecasta podłączonego do innego telewizora. Próbowałem aplikacji SmartView, SmartThings i Google Home, ale żadna nie pomogła. 

0 Like
31 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@davlasq, Witaj na forum. Czy na telewizorze posiadasz zainstalowaną najnowszą wersję oprogramowania o oznaczeniu 1262 ?

0 Like
davlasq
Journeyman
Opcje

Tak

0 Like
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć @davlasq,

Rozumiem, że tym innym urządzeniem, z którego chcesz przesłać obraz jest Motorola Moto G5, zgadza się?

W telefonach firmy Samsung jest wbudowana opcja duplikowania obrazu o nazwie "Smart View" / "Screen Mirroring". Dzięki temu możesz przesyłać dokładnie to co dzieje się na telefonie 1:1 na telewizor.

Jak korzystać z funkcji Screen Mirroring na moim telewizorze QLED

Inne aplikacje takie jak SmartView czy pozostałe ze Sklep Play - każda działa na zasadzie przesłania poszczególnych treści, np. zdjęcie / video / dokument. Nie uda się za ich pomocą przesłać obrazu 1:1 np. ekranu aplikacji przeglądarki.

Sprawdź, czy na Twoim telefonie, czyli na Motoroli widnieje wbudowana opcja, która działa na zasadzie Samsungowego "Smart View"/"Screen Mirroring".

davlasq
Journeyman
Opcje

Ta opcja jest wbudowana w system (Android 8.1). Tak jak napisałem wykrywa tylko Chromecasta podłączonego do innego telewizora. Bardziej zależy mi przesyłaniu wideo z przeglądarki. Np. w aplikacji YouTube mogę przesyłać na telewizor, ale otwierając już YouTube w przeglądarce mogę przesłać film tylko do Chromecasta.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@davlasq Jak na komputerze masz Windows 8.1/10 możesz przesłać obraz jak tu Klik

Co do samego telefonu możesz skorzystać jak tu Klik 

Do prawidłowego działania musisz mieć wyłaczony prefix IPv6

davlasq
Journeyman
Opcje
Windows nie wykrywa telewizora. WiFi direct też już próbowałem - pozwala jedynie przesyłać pliki, a nie o to mi chodzi.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@davlasq Poczytaj jaka jest zasada działania Screen Mirroring to co chcesz osiągnąć z poziomu telefonu nie jest możliwe.

0 Like
davlasq
Journeyman
Opcje

Dziękuję za próbę rozwiązania problemu, ale mam wrażenie, że w każdym poście muszę powtarzać to samo.

Co tutaj niby nie jest możliwe? Telefon obsługuje funkcje zarówno przesyłania ekranu jak i samej treści (wideo) i w przypadku Chromecasta działa to w każdym przypadku (tzn. nie testowałem wszystkich opcji, ale zakładam, że skoro go wykrywa to będzie działać). Natomiast telewizor jest wykrywany tylko w niektórych przypadkach, np w aplikacjach YouTube i Netflix (zakładam, że dlatego, że te aplikacje również mam zainstalowane na telewizorze), natomiast w innych aplikacjach, np w przeglądarce oraz przy przesyłaniu ekranu już nie. Nie po to kupowałem smart TV żeby podłączać teraz do niego Chromecasta.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Ja sprawdziłem u siebie na TV UE40JU6740 i telefonie Samsung A6 2018 mogę jedynie zrobić odbicie luszczane i udostępnić YouTube ale nie z poziomy przeglądarki a tylko aplikacji.