Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Neo Qled QE55QN85C podświetlenie matrycy

(Temat utworzony: 05-11-2024 12:21 PM)
451 Wyświetlenia
groot90
Apprentice
Opcje

Cześć,

Mam pytanie do użytkowników w/w modelu albo w ogóle neo qledach. Mam tego tv od około 6 miesięcy. Ogólnie z tv jestem zadowolony lecz nurtuje mnie jedna rzecz i nie wiem czy to wada w moim modelu czy "ten typ" tak ma. Mianowicie oglądając filmy czy telewizje obraz rewelacja lecz w momencie oglądania meczu piłkarskiego gdzie jest jednolite np. zielone tło na całym ekranie na tv widać przebarwienia czarnego koloru z góry na dół powiedzmy z 4 sztuki na całym ekranie ( coś jakby w tych 4 liniach obraz jest ciemniejszy i rozprasza sie to na boki). Siedząc na wprost jest to mniej widoczne lecz dużo gorzej to wygląda siedząc do tv pod kątem. Robiłem kalibracje telefonem lecz bez zmian. Więc pytanko do Was, czy w neo qledach to normalne zjawisko i tak po prostu wygląda podświetlenie matrycy czy jest to jakaś wada mojego modelu?

9 Odpowiedzi
AdamW
Expert
Opcje

Czy dasz radę ująć to zjawisko na zdjęciu i tutaj podesłać?

0 Like
groot90
Apprentice
Opcje

Właśnie problem w tym, że nie da sie tego zbytnio uchwycić na zdjęciu 😕 Tu mam zdjęcia gdzie specjalnie podłączyłem laptopa żeby lepiej dobrać jednolity kolor (patrzę na to zdjęcie na telefonie i widać tą poświatę).

462556063_1113656146819163_8768639405499193424_n.jpg462547314_2127139721138814_8353532097600834449_n.jpg462543978_1073505744502497_8315327982549809933_n.jpg

0 Like
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
nie rob kalibracji telefonem
samsung ustaw sobie kolory jak uważasz odpal na tym meczu inne fabryczne ustawienia od żywego począwszy wylacz wszystkie ai ale to wszystkie tylko zniekształcają obraz wygładzanie daj na automacie
mam qn85c 55" nie zauważyłem czegoś takiego no ale b rzadko oglądam mecze
a pod kątem zawsze część ekranu będzie miała inny kolor, ten model ma matryca va co daje mega kolory ale katy widzenia są gorsze niż w ips niemniej jednak jakość obrazu wg mnie jest dużo lepsza

zobacz tutaj

https://www.tvtest.pl/wady-telewizorow-lcd/
0 Like
groot90
Apprentice
Opcje
Nie wiem o ktorych dokładnie ustawieniach mówisz bo ich nie widzę u siebie. Tryb inteligentny mam wyłączony, wyrazistość obrazu wyłączona, contrast enhancer wyłączony i nic.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. To jest tak zwany Clouding (efek brudnego ekranu). Wielu producentów ma niestety problem z tym zjawiskiem, a Samsung jest chyba jednym z liderów z tą przypadłością w swoich matrychac. Efekt przez producentów został co prawda uznany za normalne zjawisko, ale można spróbować to reklamować.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@_Technik_  dokładnie,  to samo jest w laptopach 

0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
@groot90
Nic z tym nie zrobisz. To jest generalnie normalne zjawisko i każda matryca dzisiaj ma jakieś wady, które pogłębiają się z czasem użytkowania.
Znajdź sobie test długodystansowy 100 TV na portalu Rtings jak to wygląda. Polecam lekturę, a nawet filmy, które tworzą ponieważ są bardzo ciekawe.
0 Like
groot90
Apprentice
Opcje

Dzięki Wszystkim za odpowiedź. Wygląda na to z tego co piszecie, że neo qled jak i inne w tym przypadku samsungi to obecnie szroty i należy sie cieszyć, że telewizor za 4 tys. w ogóle działa?  😞

0 Like
Slav06
Student
Opcje
U mnie w telewizorze QE65QN90D obraz pogorszył się po 2 dniach używania. Nie wiem czy to wina najnowszej aktualizacji czy jakaś usterka. Teraz obraz jest przejaskrawiony z bardzo widocznym efektem bloomingu. Bardziej widoczna jest pikselizscja i kolory są bledsze. Meczy piłki nożnej nie da się oglądać. Piłkarze są rozmazani a wokół nich tworzą się owalne pola. Pracownicy z pomocy technicznej Samsunga twierdzą że wszystko jest ok. Teraz żałuję, że nie kupiłem oleda od LG tylko bublowatego minileda Samsunga.
0 Like