Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Matryca UE49mu6472

(Temat utworzony: 27-11-2021 02:31 PM)
745 Wyświetlenia
Szycha86
Student
Opcje

Witam jakiś czas temu pojawiła się na moim ekranie taka kreska na środku od dołu jakby wygieta byla matryca oraz małe plamki na dolnych rogach. Poza tym tak jakby klej, taśma wychodziła spod ramki w górnej części na szerokość 15cm okolo. Matryca do wymiany podejrzewam, jaki tego powód był jestem ciekaw bo telewizor nie stukniety, ewentualnie od czasu do czasu za nóżki przesunięty. Opłaca się wymieniać matryce?

0 Like
7 Odpowiedzi
Szycha86
Student
Opcje

IMG_20211127_143649.jpg

IMG_20211127_143314.jpg

0 Like
marcel2007
Voyager
Opcje

Wszyscy piszą że wymiana matrycy jest kosztowna i nieopłacalna. Zgoda. Ale chciałbym wiedzieć ILE kosztuje matryca z wymianą w takim telewizorze jak powyżej.  Nie uzyskałem odpowiedzi nawet w serwisie RTV w moim mieście. Wszyscy wymijająco odpowiadali  że drogo , a ile nikt nie powiedział. To jakaś tajemnica ?

Szycha86
Student
Opcje

No właśnie dziwne to. Gdzieś przeczytałem,że 70-80% ceny tv zazwyczaj to jest i nieopłacalne. Szczerze w to wątpię. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@marcel2007 @Szycha86   W takim modelu mogą być różne matryce i koszty są różne.

Żeby serwis mógł podać koszt matrycy potrzebne jest podanie całego numeru S/N oraz Version No:01.

Dziś zadzwoniłem do serwisu i zapytałem jaki jest koszt dla mojego  jednego TV UE43RU7472.

Cena matrycy to na dzień dzisiejszy 1136 zł plus koszty robocizny 246 zł co daje nam 1382 zł.

Za TV zapłaciłem 1600 zł i teraz pytanie czy warto wymieniać panel🤔 .

marcel2007
Voyager
Opcje

To klient decyduje czy warto czy nie. Czasem parametry danego modelu  ,często lepsze niż nowych, decydują że posiadacz telewizora decyduje się na wymianę.

A tak przy okazji : czy możliwe jest w telewizorze z matrycą  IPS wstawienie matrycy VA ?  I na odwrót.  Po gwarancji można trochę poeksperymentować...😊

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@marcel2007  napisał(a):

A tak przy okazji : czy możliwe jest w telewizorze z matrycą  IPS wstawienie matrycy VA ?  I na odwrót.  Po gwarancji można trochę poeksperymentować...😊

Takie pytanie zadaj do serwisu czy w danym modelu były różne matryce. 

0 Like
Szycha86
Student
Opcje

No dobrze ale co z tą tasiemka? Czy możliwe że ta klejąca matryce z ramka tak się wysunęła ? Jaki powód może być. ?  Hmmm

0 Like