Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kalibracja OLED

(Temat utworzony: 23-02-2025 08:36 AM)
477 Wyświetlenia
Artdecor
Journeyman
Opcje
Hej
Doradzi ktoś jakie ustawienia obrazu OLED S94d albo poratuje jakimś linkiem? 
18 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Artdecor  Bardzo niewyraźne te zdjęcia ciężko coś zobaczyć.

Zerknij do tego tematu

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/samsung-qe55qn85d-55-quot-neo-qled-problem-z-ekranem/...

Artdecor
Journeyman
Opcje
Powalczę, dzięki wielkie
0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Kalibracja prawidłowa to poprawna nie pod siebie jak to niektórzy mówią bo dużo osib ogląda bardzo nie prawidłowy obraz. W większości ustawienia są zbyt chłodne zaniebieszczone dlatego takim osobom po zmianie ustawień obraz wydaje się czasami jakby żółty co wcale takie nie jest. Jak nie chcesz profesjonalnej kalibracji to wystarczy że będziesz korzystał z trybu film zamiast jakiego ogólnego czy żywego itp. Co do tej funkcji to według mnie ona się zmieni w zależności od źródła. Na czym to zmieniasz te ustawienia ? Na programach tv czy np filmie z bluray w hdr czy np filmie sdr a może z jakiegos netflixa. Zobacz na innych źródłach.
0 Like
Artdecor
Journeyman
Opcje
Generalnie ustawienia robię na tv. Co do funkcji to tak jak napisałeś, w zależności od źródła funkcja ta się uaktywnia. Ustawione mam teraz na STANDARD i sterowanie poprzez AI i nie jest źle tylko jakby czasami widzę drgania, rozmazania, szumy nie zawsze jest to obraz który mi się podoba ( chyba w zależności jaki kanał i z których lat jest obraz) Próbuje różnych ustawień ale jednak to "żółte do mnie nie przemawia"
0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Dobry ekran będzie czasami uwydatnial gorszej jakości źródło. Na każdym tv tak będzie, tv nie zrobi ci ze starego filmu super hiper obrazu. Ogólnie kanały są tragicznej jakości jak dla mnie to jest masakra tv w ogóle nie oglądam. Nie mów że masz żółto w trybie film ? A jak weźmiesz jakieś dobre źródło obrazu że śniegiem np. To co tez jest żółty ? A białe plansze testowe np też takie są ? Tam widziałem że masz opcje jakiś wzmacniacz koloru wysoko może to problem ? Jakbym był i na żywo widział ten obraz to bym więcej mógł powiedziec sprawdzic ustawienia tak to po omacku teoche pisze. Ogólnie jesteśmy zbyt przyzwyczajanie do właśnie chłonnych barw przez producentów. Większość ludzi ogląda na trybach żywy lub innych gdzie wszystko jest rąk podbite że obraz wygląda słabo a jak przełączyć im na film to szok i nie podoba im się bo ciemniej bo mniej ostro bo to czy tamto. I nie liczy się dla nich prawidłowy obraz ale każdy może sobie jak chce oglądać. Ci co oglądają od tak tv czy gdzieś w tle przy świetle film to im to bez różnicy. Ale osoby którym juz zależy na obrazie i na jakości i skupiają się na filmie oglądając go w ciemności wiedzą i widzą jak nieprawidłowy obraz jest i stosują tryb film lub nawet stosują profesjonalna kalibrację. Aż dziwi mnie ze ten obraz jest aż tak żółty, jeżeli go tak odbierasz to w twoim przypadku szkoda by było kasy na taką kalibrację. Chodź z drugiej strony jak ktoś kupuje taki tv to raczej nie do zwykłej tv bo to mija się z celem. To tak jakby kupić Porsche i wsadzić mu silnik od malucha.
0 Like
Artdecor
Journeyman
Opcje
Generalnie przestawiłem ustawienia na film Maker oraz na film i włączyłem film przyrodniczy na netflixie. Jak dla mnie jest to zbyt żółte to wszystko co się tam ogląda, można obraz ustawić jako ciepły ciepły dwa oraz standardowy czy chłodny i nie wiem czy nie jest to wyjściem jakimś sytuacji natomiast bez sensu byłoby to ustawiać skoro mogę zrobić to za pomocą AI. Ja z tym jest że jakoś telewizyjna jest do bani i nie ma co porównywać natomiast faktem jest że jak Kupuje taki telewizor to chciałbym go oglądać w jakieś fajnej jakości. Tak naprawdę nie mam odniesienia Jak powinien wyglądać ten obraz i może na siłę też próbuję zrobić A może on już jest idealny natomiast szumy mnie denerwują które powstają przy kiepskiej jakości obrazu. Dodam ci jeszcze że próbowałem się przyzwyczaić do tej żółci O której mogę śnieg owszem wyglądał na żółto nie był to biały ale może tak powinien być czytałem że w trybach film Czy film Maker obraz jest taki jak widział Go reżyser więc nie wiem
0 Like
Artdecor
Journeyman
Opcje
Jak dasz jakiegoś maila to podesłałbym ci filmiki z ustawień AI i użytkownika
0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Jak pisałem musiałbym to na żywo zobaczyć, co do tych trybów czasami wychodzi że powinno być ustawienie ciepły 2 ale też może być ciepły po prostu. Sam mam tylko ciepły mimo że teoretycznie powinien być cieply2. Napewno nie zimny chłodny, ustaw ciepły od biedy standard. Co fo tego AI to dla mnie to wszystko wszędzie nie poprawia a pogarsza nawet w telefonach zdjęcia to samono przerabia i są mniej naturalne jak dla mnie. To pewnie jest zaprogramowane na robienie wrażenia chodź mogę się mylić. Osobiście bym wszystkie ulepszenia dodatki wyłączył i ustawił sam na sztywno wszystko bez tych AI. A na samym początku zmieniłeś tryb sklepowy na domowy jeżeli to jeszcze się tak nazywa bo takie coś zawsze było. Bo tv jest do bani ja jej nie oglądam od wielu lat. To tam nie działa że kupujesz lepszy tv to masz lepszy obraz to zależy od źródła na to nie poradzisz. Nawet na słabym tv źle ustawionym szumy zniekształcenia i inne artefakty też będą bo tv ma niski bitrate i nic z tym nie zrobisz. Jak nie masz odniesienia to profesjonalna kalibrację tak dobrego ekranu by pasowała ale po tym obraz może Ci nie pasować więc znowu szkoda kasy według mnie.
0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Napisałem na priv
0 Like